Elek Levente, preşedinte USR Cluj: „Sperăm să obţinem cu 5% peste media naţională”

Elek Levente / Foto: USR Cluj

Mai sunt câteva zile până la alegeri, zile în care partidele politice pot consolida sau chiar schimba părerea electoratului în ceea ce le priveşte. Pentru USR Cluj aceasta a fost prima campanie politică la care a participat. Transilvania Reporter a discutat cu Elek Levente, preşedintele USR Cluj pentru a afla cum anume s-a desfăşurat campania, ce acţiuni s-au întreprins la Cluj, ce aşteptări au clujenii de la cel mai nou partid, dar şi la ce rezultate se aşteaptă acesta după data de 11 decembrie.

Reporter: Cum a fost prima campanie?

Elek Levente: Având în vedere că pentru noi a fost prima campanie electorală, ni s-a părut destul de ok. Nu am avut parte de multe atacuri din partea celorlalţi.

Reporter: Ce aţi făcut efectiv în această lună? Care au fost principalele acţiuni?

Elek Levente: Am avut un plan bine pregătit dinainte, astfel că în cadrul campaniei am mers în toate oraşele şi în comunele mari din judeţul Cluj. Am avut o planificare clară, pe zile. Astfel, în fiecare zi au avut echipe care au mers pe teren, în comunele mari, la târguri, la discuţii cu cetăţenii. În afară de asta am organizat la Cluj întâlniri cu diferite categorii socio-profesionale: IT-işti, arhitecţi, tineri, profesori universitari şi aşa mai departe, de la care am încercat să adunăm idei şi să aflăm ce aşteptări au ei de la parlamentarii de Cluj. Inclusiv cu mămicile am avut o întâlnire.

Reporter: Ce aşteptări au oamenii de la voi?

Elek Levente: Aşteptările sunt multe şi variate: de la majorarea pensiilor, la investiţii mai mari în sănătate, în învăţământ, la finanţarea cercetării, crearea unui cadru mai sigur pentru investitori. Şi nu în ultimul rând, păstrarea integrităţii.

Reporter: Aţi avut o acţiune şi la Pata Rât, o zonă destul de ocolită de politicienti.

Elek Levente: Da, colegii mei au ales să meargă exact de 1 decembrie. Am rămas foarte surprinşi toţi, atât ei, cât şi eu de faptul că cei de acolo au fost uimiţi că nu le-am dus nimic. Ne-au spus că dacă am fi dus ceva pentru ei, i-am fi jignit. Ei aşteaptă altceva, ei aşteaptă să se întoarcă în societate. Cei cu care am discutat ne-au arătat că cei mici merg la şcoală, că părinţii muncesc pe unde pot, pentru a-i ţine la şcoală. Vor să se întoarcă în societate, nu vor să fie izolaţi. Am rămas surprins. A fost o experienţă interesantă. Vom mai merge acolo. Vom încerca să găsim soluţii pentru ei. Acţiunile noastre nu se vor termina odată cu campanie electorală. Vom încerca şi cu viitorii parlamentari să găsim soluţii pentru ideile care ne-au fost aruncate la fileu.

Reporter: Care e percepţia clujenilor vizavi de USR? Ce procent credeţi că veţi obţine?

Elek Levente: Cred că la Cluj, cel puţin ne bucurăm de un val de simpatie. Nu trebuie să uităm totuşi că voturile din Cluj se împart. PNL-ul are de partea lui o bună parte din electorat, UDMR-ul are iarăşi un electorat stabil şi PSD-ul are electoratul lui, chiar dacă e mai mic la Cluj. Eu cred că orice scor de două cifre ne va onora. Eu sper să avem peste 5% faţă de media naţională. Legat de campanie, cred că am avut o campanie destul de activă, chiar dacă am fost la început şi ne-am format ca partid de puţin timp. Am avut şi ziare, flyere, am avut de toate. Am avut şi participări la emisiuni, cu toate că am fost excluşi de la emisiunile electorale datorită faptului că nu avem 21 de judeţe acoperite de candidaţi. Dar am avut intrări la Digi, la radio, la Turda TV, unde ne-au primit oamenii. În Cluj doar la Digi am reuşit să intrăm, unde am rulat şi candidaţii din celelalte judeţe din Transilvania.

Reporter: Pe finalul campaniei aţi avut parte de un scandal declaşat de deja celebra fotografie cu personajul din Vama Veche, surprins dormind pe peturi de bere şi despre care s-a scris că ar fi fost vorba de Mihai Goţiu, candidatiul USR pentru Senat. Cum aţi gestionat situaţia? V-a afectat acest scabndal?

Elek Levente: Mi s-a părut un atac suburban din partea foştilor colegi de presă a lui Mihai Goţiu, având în vedere că s-a dovedit faptul că nu a fost nimic adevărat şi că totul a fost o făcătură. Dacă mă gândesc cine a pornit totul, nu mai trebuie să îmi pun niciun fel de întrebare. Sincer, eu la început nu mi-am dat seama de acest pericol, cu toate că mi s-a atras atenţia când am făcut echipele. Mi-am asumat riscul de a avea trei oameni proveniţi din presă în cadrul USR Cluj. Nu credeam cei din presă sunt în stare de aşa ceva. Dar mi s-a dovedit faptul că oamenii din presă sunt o categorie specială şi au şi intrumente necesare să atace. Am ieşit cu fruntea sus din atacurile acestea. Am demarat o campanie prin care îl căutăm pe Răducu, adevăratul personaj din fotografia respectivă.

Nu cred că ne-a afectat acest scandal. Pe Mihai l-a afectat personal.Vom vedea cum va fi la vot. Dacă va pierde pe tema aceasta, se poate gândi la un proces pentru că sunt şanse ca el să fie perceput diferit de oamenii care poate că nu au văzut reacţiile ulterioare şi dezminţirile. În schimb, eu cred că cu o presă de genul celei care l-a atacat pe Goţiu în acest mod, trebuie tratată pe viitor cu indiferenţă. E tot ce merită.

Mihai Goţiu este un peronaj controversat. Dacă ai drept candidaţi oameni cunoscuţi, acesta este riscul. Un om cunoscut are şi plusuri şi minusuri, are şi prieteni şi duşmani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu