Clujul va avea un Centru integrat de transplant unic în România, în locul unui mall
Pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca se va ridica un Centru integrat de transplant unic în România. Cel puțin așa susține președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care îi are ca parteneri în acest program pe managerii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pe cei ai Institutului de Transplant Renal și de Gastroenterologie Hepatologie, dar și pe cel de la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu”.
Alin Tișe spune că a preferat ridicarea acestui centru de transplant, în detrimentul unui mall.
”România nu are un asemenea centru, în Europa sunt puține, și atunci, pentru că există posibilitatea de a obține bani europeni, am convenit ca la nivelul terenului pe care-l deținem noi, în locația în care se dorea construirea unui mall, să realizăm acest centru. Practic, acesta vizează transplantul de rinichi, de plămâni, de ficat și inimă, toate acestea se vor face într-un singur loc. Cu alte cuvinte, va fi o clădire adaptată pentru orice tip de transplant, nu vor mai fi 4-5 locații unde să se întâmple asta în județ, ci va fi un singur centru ce va fi construit de la început cu această destinație. Cred ca acest centru va aduce mult bine oamenilor, pentru că vor avea posibilitatea ca în municipiul Cluj-Napoca, indiferent de afecțiuni, să poată realiza aceste operații pe cele patru domenii amintite.”, a declarat președintele CJ Cluj.
Centrul integrat de transplant va fi ridicat pe terenul de 15.000 mp, suprafața construibilă ajunge la 7.000 mp, numărul de paturi de care va dispune acesta este de 300, după cum aici va fi amplasat și un heliport. De menționat că în Centrul integrat de Transplant va fi relocat în întregime Institutul de Transplan Renal, care în prezent funcționează într-o locație improprie activității sale.
”În momentul de față, încercăm să accesăm bani pe trei finanțări. Este vorba despre Banca Europeană de Investiții (BEI), de Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027, și a treia variantă, pe o finanțare pe programe norvegiene care finanțează investițiile în spitale, care au alt regim decât banii europeni. La toate acestea mai adăugăm bugetul propriu al Consiliului Județean, care, astăzi, ar avea resursa necesară de a construi această clădire și doar celelelalte aspecte legate de dotări și așa mai departe ar putea fi asigurate prin finanțări europene. POR prevede în general cam 2 la sută din investiție să fie asigurată de autoritatea publică locală, 80 la sută prin finanțare europeană, restul banilor urmând să fie suportați de guvern. Însă, în această situație, pentru că ne dorim o investiție locală, acești bani ar putea fi suportați integral de către Consiliul Județean. Avem și acordul ministerului sănătății pentru acest proiect. În ce privește realizarea acestui centru, pot să vă spun că acesta va fi terminat mai repede decât Spitalul regional de Urgență. Ce vă pot spune, că în maxim cinci ani, acest centru va fi construit”, a mai spus Alin Tișe.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr.Vasile Mureșan, spune că de viitorul centru de transplant vor putea beneficia mii și mii de pacienți din întreaga țară, și, pe măsură ce țara noastră se va afilia la EuroTransplant, de cetățeni ai statelor europene.
”Va fi un real câștig și pentru corpul medical, pentru că aici se vor forma sute de medici, în plus vom fi foarte activi și pe partea de formare și educare continuă a studenților. Vă spun cu sinceritate că este mai greu să formăm resursele umane, deccât să construim acest centru, care, în cele din urmă va fi un centru de excelență în chirurgie”, a spus managerul Institutului de Transplant Renal.
În ce privesc etapele de realizare ale acestei investiții, în prima fază, în luna februarie va fi lansat un concurs de soluții pe tema de proiectare a centrului, urmat ulterior de un alt concurs de soluții privitor la ideea de concepție a acestuia. Toate acestea se vor termina, potrivit președintelui CJ Cluj, până la sfârșitul acestui an, când va fi depus și dosarul de finanțare. În ce privește costul total al investiției, Alin Tișe spune că acesta va fi cunoscut după finalizarea studiilor de proiectare și de fezabilitate.
Trebuie sa va grabiti sa il deschideti pentru ca daca va veni din nou ministru al sanatatii cel care acum 3 ani spunea ca da foc la toate spitalele din Romania ( ca sa dispara microobii) si interzice realizarea de transplanturi pntru ca nu avem medici pregatiti pentru asta si nici sa urmareasca pacientii cu transplant (probabil ca sa mearga toti la Viena si sa plateasca acolo), atunci nu stim daca va da acordul pentru astfel de centre. Romanii ( cei adevarati si nu doar cu numele) stiu ca avem medici excelenti si ca in tara asta se pot face lucuri extraordinare daca specialistii sunt lasati sa lucreze si nu sunt impiedicati. Felicitari si succes!