Tinerii Clujului/Vlad Căpușan, alpinist: „Iubesc România, iubesc Transilvania, iubesc Clujul”

Vlad Căpușan la Maratonul Apuseni 2015/Foto: Dan Tăuțan

La 25 de ani, viața lui Vlad Căpușan se derulează pe repede înainte. Întors recent din SUA unde timp de o lună a escaladat cei mai izolați și periculoși pereți din Colorado, în prezent clujeanul se află pe insula spaniolă Mallorca, de altfel una dintre cele mai frumoase zone de escaladat și cățărat din Europa. În iarnă, alături de colegii săi de escaladă Tom Shisenfell și Mike Bowyer, Vlad și-a propus să ajungă și în Patagonia, o regiune situată în sudul Americii de Sud pe teritoriul statelor Chile și Argentina.„Principala mea prioritate este să îmi trăiesc viața la maxim, ceea ce înseamnă să pot călători în continuare, să merg în locuri în care n-a mai fost nimeni și în același timp să reușesc să fiu cât mai mult alături de familia mea. Singurul obiectiv pe care îl am este să pot face ceea ce fac acum pentru cât mai mult timp și să confirm și eu ce se spune despre alpiniști, că cei mai buni dintre ei sunt cei care rămân în viață”, precizează Vlad.

Ready for our #Roadtrip! #Americantrip #colorado #adventurevan

A photo posted by Vlad Capusan (@vladcapusan) on

Despre cel mai recent traseu al lui, în inima Americii, Vlad spune că a fost epic, cățărând 90% din timpul pe care l-a petrecut acolo, fie în Munții Stâncoși din vestul SUA, sau în Canionul Negru, la granița statelor Nevada și Arizona. „Ultima ieșire pe care am avut-o a fost în The Black Canion, o zonă foarte sălbatică de cățărat în America pentru că odată intrat înăuntru, la baza canionului, singura ieșire se spune că este pe sus. Timp de patru zile am escaladat un traseu foarte dificil, am rămas la un moment dat fără apă, am fost nevoiți să lăsăm echipamentul în perete pentru a putea ieși mai repede, iar după patru zile de cățărare am făcut încă o zi până la mașină. Dar pot să spun că a fost un traseu epic. În special din punct de vedere psihic ne-a pus foarte mult la încercare”, a mărturisit Vlad pentru Transilvania Reporter.

Black Canyon #BlackCanyon #Climbing_pictures_of_instagram #climbing #colorado #climbingtrip #Americantrip A photo posted by Vlad Capusan (@vladcapusan) on

Până la cei 25 de ani pe care îi are, Vlad a escaladat munți și pereți stâncoși din India, Pakistan, Nepal, Iran, Rusia, Georgia, Grecia, Austria, America de Nord însă curiozitatea și nevoia de a porni de fiecare dată într-o nouă călătorie, nici gând să se tempereze. Totul a început, spune el, în copilărie când, aflându-se în Munții Făgăraș s-a întrebat cum se vede lumea de pe un vârf de acolo. „Când m-am urcat pe acel vârf am văzut altul un pic mai mare și când l-am văzut pe următorul mama m-a chemat înapoi. Cred că alpinismul se rezumă la o simplă propoziție: Când ești jos nu vezi ceea ce e sus, dar când ești sus vezi ceea ce e jos. Alpinismul este mult mai mult decât un sport și mult mai complex decât oricare altă activitate sportivă”, precizează alpinistul.

În 2012 Vlad, alături de alți prieteni pasionați de escaladă și-a propus să deschidă un spațiu unde oamenii amatori de mișcare se întâlnesc pentru a păstra legătura și a organiza expediții împreună, începând din Cheile Turzii și până în munții Himalaya. Astăzi, Centrala de Escaladă continuă să reprezinte un loc de evadare în mijlocul orașului pentru cei pasionați de munte. „Centrala de Escaladă este un proiect pe care îl dezvoltăm în continuare. Pe timpul verii instructorii noștri lucrează mai ales cu copiii, ocupându-ne de creșterea unei noi generații de alpiniști. Organizăm și evenimente de tip team building și pot să spun că interesul este în creștere. Pentru următorul an ne-am propus să realizăm un panou mult mai înalt, cu pereți de 7-10 metri, pentru a putea face escaladă, nu doar bouldering (alpinism fără corzi de siguranță)”, precizează Vlad.

MH17-Vlad Căpușan/Foto: www.iaga.eu

MH17-Vlad Căpușan/Foto: www.iaga.eu

Pe plan artistic, pentru că tânărul alpinist are și o latură artistică, Vlad se concentrează în dezvoltarea unui nou proiect împreună cu Galeria IAGA. A reușit să expună în mai multe locuri din Europa, inclusiv în Italia, Grecia și Lituania, iar perspectiva pentru viitor, spune artistul, este foarte bună.

[stextbox id=”custom”]

1964794_822811657737580_1447970887914540412_nCe îți place cel mai mult în Cluj?

Cel mai mult îmi place în Cluj viața universitară și diversitatea oamenilor din acest oraș. Îmi mai place că la maxim 20 de minute de Cluj ai niște locuri extraordinare de explorat, de la Cheile Turzii sau Cheile Tureni, la Rimetea sau alte zone. Cred că orice străin ar aprecia frumusețile noastre. Îmi place mult și istoria Clujului, precum și Biserica Reformată și Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii. E fantastic să știi că te-ai născut aici. Și îmi mai place și că prietenii pe care îi am în Cluj nu i-aș putea înlocui nicăieri în lume.

Te-ai vedea locuind în alt oraș?

Deși am călătorit în multe țări, am știut întotdeauna că la sfârșitul unei călătorii mă voi întoarce acasă. Chiar nu știu ce mi-ar putea lipsi în Cluj. Mie personal nu îmi plac orașele mari și nu aș putea locui niciodată într-un oraș cu un milion de locuitori, de exemplu. Nu îmi place gălăgia, nu îmi place poluare și chiar nu știu dacă ceva m-ar putea determina vreodată să mă mut din Cluj.

Care este locul preferat din Cluj?

Cred că am câteva sute de locuri preferate în jurul Clujului. Fiecare loc cu istorie este frumos. Dar poate cel mai semnificativ pentru mine este Belvedere.

Ce ai schimba în acest oraș?

Îmi doream de multă vreme să schimb în Cluj cablurile de pe stâlpi și din câte văd chiar se întâmplă asta. Într-un oraș ai nevoie de aer, ai nevoie de spațiu și cablurile creează o atmosferă apăsătoare. Mi-aș dori mai multe zone verzi în Cluj pentru că Parcul Central a devenit sufocant. Aș reface anumite zone verzi și aș începe cu Făgetul. Încă există o faună sălbatică în acea pădure și aș încerca să îi atrag pe clujeni acolo, inclusiv la ture de alergat, la plimbări sau alte activități. Aș muta o serie de activități culturale chiar acolo în Poiana Făget. Aș dezvolta acel loc din punct de vedere al atracțiilor, al activităților de agrement.

Cum vezi Clujul peste cinci ani?

Mi-ar plăcea să îl văd mult mai curat, cu mult mai multe activități în natură și aici mă refer la maratoane, alergare sau alte activități care înseamnă efort fizic. Exact cum evenimentele culturale au acaparat Clujul în acest an, poate aș transforma într-un an Clujul în Capitala Sportivă a Europei sau Capitala Verde a Europei, în care să vină oameni din toată lumea, să alerge aici și să participe la activități sportive. Având în vedere că ne aflăm într-o zonă extraordinară din punct de vedere al reliefului aș promova mult mai mult sporturile de aventură: escalada, zborurile cu parapanta, alergarea montană, poate aș organiza chiar un festival de sporturi extreme. De asemenea, dacă aș avea o oarecare influență aș amenaja Someșul și l-aș face navigabil.

Care sunt personalitățile sau oamenii care te inspiră?

Din punct de vedere al alpinismului am fost întotdeauna inspirat de Reinhold Messner, unul dintre pionierii alpinismului mondial. Iar din punct de vedere cultural artistul meu preferat român ar fi Corneliu Baba. Totodată, părinții sunt mentorii mei și pentru mine este important să învăț cât mai multe de la ei inclusiv pe plan profesional.

Care sunt cărțile care te inspiră?

Chiar în prezent citesc cartea Training for the New Alpinism, scrisă de Steve House și Scott Johnston în care vorbesc despre alpinism într-o manieră nu doar sportivă, ci și psihologică. Cred că este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit. Alpinismul, până la urmă e un joc mental, nu e neapărat un sport fizic, ci o luptă psihică. Un alpinist de valoare cel mai mult de lucru are la partea mentală. Din acest punct de vedere eu mai am foarte mult de lucru, dar cred că după fiecare urcare devin tot mai puternic din punct de vedere mental și asta mă ajută și în viața de zi cu zi pe care o am în Cluj. Muntele te face mai puternic.

Ai un motto?

Cred că motto-ul meu este: „Trăiește-ți viața explorând în permanență”. Am întâlnit foarte mulți români în străinătate care nu vorbesc cu mândrie de România și mi-am dat seama că ei niciodată nu au explorat această țară dincolo de bariera cotidiană. În momentul în care reușești să te desprinzi de latura socială, începi să vezi ce înseamnă de fapt România. Eu de fiecare dată când plec din țară am o mândrie extraordinară că sunt român. Ce mai neinspirată întrebare pe care poți să o adresezi unui alpinist este să îl întrebi care este cel mai frumos munte pentru el. Niciodată nu ți-aș putea răspunde la întrebarea asta. Dar despre România pot să spun că de fiecare dată când merg în Apuseni, e tot mai frumos. Încă nu am reușit să văd toți Apusenii deși merg foarte des. Cu siguranță nu sunt cei mai înalți munți, dar pentru mine Apusenii reprezintă acasă. M-am atașat foarte mult de aceste locuri și de oamenii de aici. E la fel și în cazul Clujului. De fiecare dată când mă întorc în Cluj,   oamenii sunt mai frumoși, viața culturală e mai activă, iar clădirile arată mult mai bine.

„Înnebunesc când văd câte păduri se taie în Apuseni. Asta e lupta generației noastre: de a salva aurul României. Nu văd în ce altceva ne-am putea implica pentru a obține mai mult decât atât. Dacă reușim acum să salvăm pădurile României, cred că va fi cea mai mare realizare în țara asta în ultimii 100 de ani. Ceea ce îmi place în Cluj este că există oameni care se implică și care nu lasă lucrurile să treacă de la sine”, Vlad Căpușan, alpinist

Există un obiect fără de care nu ai putea trăi?

Unul dintre obiectele pe care le iau cu mine în fiecare expediție este Biblia. În momentul în care mă simt singur sau departe de casă știu că cineva este alături de mine. Iar din punct de vedere artistic, întotdeauna am un carnețel și chiar dacă sunt pe stâncă sau pe apă schițez ceea ce văd și asta mă ajută în lucrările pe care le proiectez ulterior.

Ce te enervează?

Mă enervează oamenii care nu vor să vadă că există și frumusețe în jurul lor.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu