Un singur sătmărean calificat pe tabloul principal de spadă la Mondialele din Ungaria
Luni s-a dat startul la Mondialele de scrimă de la Budapesta, o competiție jubiliară în cadrul căreia sunt aniversați cei 100 de ani de existență a Federației Internaționale de profil. Prima sătmăreancă care a intrat în focul competiţiei a fost Simona Deac Pop, actualmente legitimată la Steaua, care a reuşit la individual să se califice pe tabloul de 64. Alături de ea au mers mai departe şi celelalte componente ale lotului naţional, Maria Udrea (Steaua) şi Sfârcea Raluca (CSU Craiova) dar şi Anamaria Brânză, calificată direct pe tabloul de 64. Joi va fi ziua în care tricolorele îşi vor încerca şansele la medalie.
Alexandru Nyistor, singurul spadasin calificat pe tabloul principal
În concursul de spadă masculin, competiţie unde sunt înscrişi şi cei mai mulţi scrimeri, ziua de miercuri nu a fost cea mai prolifică pentru sportivii noştri. Pe planşe au intrat trei sătmăreni, dintre care doar Alexandru Nyistor a reuşit să se califice pe tabloul de 64. După o evoluţie mai puţin reuşită în grupă, Alexandru a făcut spectacol în preliminarii unde a trecut pe rând de rusul Igor Tourchine (15-11) şi de cehul Richard Pokorny (15-14). Sătmăreanul s-a calificat astfel pe tabloul de 64, acolo unde va lupta joi, 8 august, cu elveţianul Max Heinzer, favorit numărul 2.
Adrian Pop a ieşit din grupe şi a câştigat în primul tur preliminar cu 15-11 în faţa lui Fahed Hasan (Kuweit), dar în meciul decisiv pentru intrarea pe tabloul de 64 a pierdut dramatic cu 13-15 în faţa danezului Patrick Jorgensen. Anterior, scandinavul l-a eliminat pe Arkoi Bertalan cu 15-9.
Din păcate, nici Alin Sbîrcia (CSU Craiova) nu a reuşit să treacă de tururile preliminare. Ieşit din grupă, el a fost învins de lituanianul Mihails Jefremenko (7-15).
“Aşa cum spuneam şi înainte de a merge la aceste Mondiale în concursul de spadă vor concura cei mai mulți scrimeri, aproximativ 200, ceea ce transformă întrecerea într-una extrem de dificilă. Tocmai de acea obiectivul nostru, la individual, era de a ne califica cu toţi spadasinii pe tabloul de 64. Din păcate n-am reuşit acest lucru cu toate că am fost destul de aproape. Sanyi Nystor este singurul care ne-a salvat onoarea şi aşteptăm ca joi să intre bine pe planşă şi să reediteze performanţa de la Mondialele din Torino 2006 când a terminat pe locul patru. Sincer sunt dezamăgit de evoluţia băieţilor însă aştept un reviriment din partea lor în concursul pe echipe, care va debuta pe data de 11 august şi când vom întâlni în primul tur puternica echipă a Germaniei.”ne-a declarat Csiszar Francisc, antrenorul lotului naţional de spadă.
Sabrerii intră în lupta pentru medalii
Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea şi Ciprian Gălăţanu sînt primii scrimeri români care vor intra, miercuri, în concurs în lupta pentru medalii la Mondialele din capitala Ungariei. Dolniceanu este favorit la medalie, campionul european din luna iunie de la Zagreb, ajungând direct pe tabloul de 64. În schimb ceilalţi sabreri au trebuit să treacă de calificări. Teodosiu şi Badea au cîştigat toate meciurile din grupă, în timp ce Gălăţanu a pierdut un singur asalt pînă la cinci. A ajuns şi el însă între primii 64.
Sabrerele Bianca Pascu şi Mihaela Bulică au acces şi ele pe tabloul principal în concursul de sabie. În calificări, Pascu a adunat cinci victorii din tot atîtea meciuri, iar Bulică a împărţit în mod egal înfrîngerile cu reuşitele în grupă. A trebuit să mai treacă şi de un tur eliminatoriu, în care a învins-o cu 15-12 pe spaniola Fatima Tobar.