„U” Cluj. Un nou început, nu un sfârșit anticipat
Departe de imaginile care au uimit şi au încântat o ţară întreagă, cu 5.000 de „Şepci roşii” pe Arena Naţională cântând ca şi cum căpitanul lui ”U” se pregătea să ridice Cupa României deasupra capului, clubul universitar traversează în realitate o criză profundă. Programul de pregătire este doar în mapele antrenorilor, jucătorii fug de la echipă care cât văd cu ochii, iar speranţe de mai bine se mai creionează doar în „proiectul de reorganizare” al administratorului judiciar, Marieta Anastasescu.
Cu sufletul lângă echipă au mai rămas suporterii, nici nu avea cum să fie altfel, antrenorii Falub, Pojar şi Popescu, toţi trei foşti jucători emblematici ai Universităţii. Planuri de supravieţuire ar fi, doar investitorul nu se arată de nicăieri, şi totuşi vara lui 2015 va fi doar un nou început pentru ”U”, nicidecum un sfârşit.
Primul pas, al doilea, al …
După săptămâni bune de incertitudini, după ce tot felul de persoane, mai mult sau mai puţin cunoscute, au apărut prin presă că sunt interesate să cumpere clubul de la Florian Walter, pentru ”U” există deocamdată o singură certitudine: reunirea din 14 iulie. Acesta este primul pas făcut de cei care au mai rămas la club, au stabilit data de la care echipa va porni la un nou drum. Din „armata olandeză” a lui George Ogăraru nu se va mai prezenta nimeni la primele acţiuni ale Universităţii. Unii şi-au găsit echipe, alţii sunt în continuare nişte anonimi, la fel cum erau şi înainte să ajungă la ”U”. Dar, nu doar olandezii nu vor mai reveni la Cluj. Nici Viveiros, Cristi Munteanu, sau Bambara, acesta din urmă internaţional din Burkina Faso căruia i s-a reziliat contractul din cauza neputinţei de a fi onorat. Pragmatic vorbind, aceste despărţiri nu produc decât galeriei veo bucurie, pentru că în altă ordine de idei lasă goluri imense în lotul extrem de rarefiat al „Şepcilor roşii” într-un moment în care este nevoie de unitete mai mult ca oricând. Al doilea pas, poate cel mai important, este reconfirmarea în funcţii a antrenorilor Adrian Falub, Cristi Pojar şi Marius Popescu, însă, şi aceştia vor trebui să accepte condiţiile mai mult decât precare în care îşi vor duce mai departe „crucea”.
Concret, oamenilor de pe banca tehnică nu li se garantează decât posibilitatea de a rămâne la ”U” la „preţ de liga a II-a”, fără jucători, fără perspective şi fără o idee clară de viitor. Universitatea va porni la drum în eşalonul secund, conform administratorului judiaciar, dar previziunile financiare prelungesc doar vreo două luni agonia în care se zbate clubul. În tot acest timp, Universitatea va trebui să se reconfigureze cu jucători din propria pepinieră, una care de altfel a continuat să producă talente indiferent de cine a fost omul cu banii care a stat în spatele activităţii. ”Evoluția clubului în Liga a II-a determină necesitatea modificării componenței lotului principal, în sensul includerii în acesta a cât mai multor jucători din pepiniera proprie împreună cu alții cu experiență, dar ale căror pretenții financiare să fie compatibile cu noua situație în care clubul se regăsește”, stă scris negru pe alb în planul de reorganizare, încă nevalidat de tribunal. 2015 ar trebui să reprezinte revenirea la origini. ”U” ar trebui, ca-n vremurile de altădată să se bazeze pe propriile forţe, pe juniorii crescuţi de club, care să iubească simbolul din piept, culorile şi să-şi dorească să fie parte din istoria zbuciumată a Universităţii.
Cluj Arena nu mai e casa lor
Insolvența, fuga patronului din țară, retrogradarea, lipsa unui nou investitor și nu în ultimul rând cheltuielile pe care Universitatea a trebuit să le suporte pentru a evolua pe cea mai modernă arenă din Cluj-Napoca, au determinat-o pe Marieta Anastasescu, administratorul judiaciar al clubului, să anunțe o nouă mutare a ”Șepcilor roșii”. Noua echipă a lui Falub nu va mai juca pe Cluj Arena, dar nici nu se știe pe ce stadion va avea calitatea de gazdă. ”Organizarea meciurilor de pe teren propriu urmează a se efectua pe un alt stadion, ale cărui costuri de utilizare vor fi sub valoarea celor practicate de SC Cluj Arena SA”, se arată sec în planul de reorganizare al Marietei Anastasescu. O variantă ”acasă” ar fi pe Clujeana, însă, nici acolo ”Șepcile roșii” nu mai sunt bineprimite, tot din cauza datoriilor care s-au acumulat cu duiumul în ultimii ani.
În plus la complexul sportiv din strada Tăbăcarilor ar fi nevoie de o serie de lucrări de modernizare pentru ca micuța arenă să fie reprimită în circuitul fotbalistic. Pe Cluj Arena, echipa finanțată până anul trecut de Florian Walter plătea 7.000 de euro plus TVA, plus alte cheltuieli, pentru fiecare meci pe care îl organiza, o sumă care cumulată anual ar reprezenta o treime din bugetul unui club cu pretenții în Liga a II-a. Cel mai probabil ”U” va alege stadionul ”Jean Pădureanu” din Bistrița, o arena pe care alb-negrii au mai evoluat în trecut, și a cărei costuri sunt mult sub cele practicate de administratorii de la Cluj Arena. Ar mai fi și varianta istoriacă a stadionului din Sibiu, devenit cel mult ”obiectiv turistic” în lipsa unei formații care să-și dispute meciurile acolo, însă, și în acest caz conducătorii Universității ar trebui să facă lucrări de modernizare pentru a primi acceptul Ligii Profesioniste de Fotbal să joace ”acasă, la Sibiu”.
Șapte ”foști” și Alex
Din lotul cu care Universitatea a terminat sezonul precedent, pe lista lui Adrian Falub au mai rămas doar şapte jucători: Robert Veselovsky, Pablo Ceppelini, Justin Mengolo, Ionuţ Neag, Andreas Calcan, Vlad Morar şi Lorant Kovacs. Atât a mai rămas din experimentele sezonului 2014/2015 care au dus la retrogadarea echipei. În fond, sunt cei mai importanţi, să le zicem aşa, jucători din perioada în care Falub, Pojar şi Popescu au pregătit echipa. Calcan, Morar şi Kovacs fac parte din acei jucători agreaţi nu doar de staful tehnic, ci şi de suporterii Universităţii, jucători crescuţi de ”U”. Dintre jucătorii străini, doar Veselovsky se poate simţi „acasă” la Cluj. Evoluţiile portarului, aflat în această vară şi pe lista de transferuri a campioanei Steaua, au ţinut atât cât s-a putut speranţa vie în tabăra alb-negrilor.
A mai şi gafat, dar per-ansamblu, a fost cel mai reuşit transfer al Universităţii Cluj din ultimii ani. Mengolo a impresionat prin calităţile de atlet, iar Ceppelini prin golul din semifinala de Cupă cu Pandurii. Auzind parcă sfaturile lui Neluţu Sabău, care sugera ca lotul echipei să fie alcătuit pe scheletul unor „foşti U-işti” care mai pot ajuta clubul, actualii conducători l-au ofertat pe Alex Păcurar, fostul copil teribil al „Şepcilor roşii” nu a mai jucat fotbal de vreun an de zile, dar calităţile care l-au recomandat pentru un transfer la Dinamo (în 2004), sau la Steaua (în 2010) ar putea fi utile în noul proiect ”U”. Deşi s-a spus mereu că este „un număr 10 clasic”, Păcurar nu a strălucit decât la juniorii Universităţii şi mai apoi la Pandurii Târgu Jiu, echipă pentru care a jucat în 70 de meciuri între 2007 şi 2010.
”Evoluția clubului în Liga a II-a determină necesitatea modificării componenței lotului principal, în sensul includerii în acesta a cât mai multor jucători din pepiniera proprie împreună cu alții cu experiență, dar ale căror pretenții financiare să fie compatibile cu noua situație în care clubul se regăsește”, fascimil din planul de reorganizare a clubului Universitatea, redactat de administratorul judiciar, Marieta Anastasescu.