“U” Cluj / Dr Mircea Luca revine acasă
Ar fi împlinit 92 dacă o cumplită suferinţă nu ar fi răpit Clujului una dintre cele mai mari personalităţi din istoria tumultuoasă a burgului străbătut de Someş. Se numeşte Mircea Luca şi nu vom putea vorbi niciodată la timpul trecut despre un om, ilustru medic şi sportiv desăvârşit, care şi-a dedicat viaţa meseriei pe care a îmbrăţişat-o şi echipei pe care a iubit-o în întreaga lui existenţă pământeană.
Doctorul Mircea Luca se întoarce acasă, iar sub privirile lui de bronz vor creşte multe generaţii de sportivi pentru care simbolul „U” e mai presus de trofee şi glorie. Duminică, de ziua naţională a României, va fi dezvelit bustul simbolului Universităţii Cluj.
O viaţă în alb şi negru
Mircea Luca este cel mai longeviv jucător care a îmbrăcat vreodată tricoul Universităţii Cluj. A dat primele pase pe locul pe care astăzi este amplasat stadionul care într-o zi, inevitabil îi va purta numele. A debutat în alb şi negru în campionatul 1938-1939 şi vreme de 17 sezoane s-a dedicat trup şi suflet grupării universitare.
Fotbalist polivalent, Mircea Luca a evoluat preponderent în faţa apărării sau ca fundaş central, iar intervenţiile lui, de o acuraţete „chirurgicală”, deşi ca medic a fost unul dintre ce mai mari ORL-işti din vremea sa, au atras valuri de admiraţie din partea adversarilor şi a suporterilor care, la fel ca atunci şi astăzi îi scandează numele, în semn de respect şi aleasă preţuire, demnă de o legendă care va dăinui peste pescole.
Oricât de vitrege au fost vremurile pe care le-a trăit dr Mircea Luca a rămas fidel crezului pentru care s-a născut şi el şi „U”. S-a mutat alături de întreaga echipă la Sibiu, atunci când Dictatul de la Viena a exilat simbolul Ardealului. S-a întors la Cluj şi dăinuie în memoria istoricilor şi a celor care au avut onoarea de a-l vedea jucând drept cel mai ilustru căpitan pe care la avut Universitatea Cluj vreodată.
Până în 1956 când a decis să lase locul din teren mai tinerilor săi colegi, Mircea Luca a adunat 241 de meciuri în tricoul cu „U” pe piept. Ulterior a fost antrenor şi conducător al grupării „studenţeşti”, medic şi un exemplu de viaţă pentru generaţii la rând de sportivi şi medici.
„Sufletul” nu se cuantifică în bani
Iniţiativa realizării bustului din bronz al doctorului Mircea Luca aparţine Asociaţiei „Şepcile Roşii”, iar lucrarea realizată de sculptorul Ilarion Voinea va fi amplasată pe scuarul de la intrarea principală în stadion. Valoarea proiectului realizării „operei” se ridică la aproximativ 75.000 de lei însă, conform iniţiatorilor proiectului, „sufletul lui Mircea Luca nu poate fi cuantificat în bani”.
Totul a început în luna aprilie a acestui an, atunci când membri Asociaţiei „Şepcile Roşii” au demarat procedurile celui mai important proiect al asociaţiei. Au obţinut toate aprobările (apă, gaz, canal, sit arheologic), s-a efectuat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi, poate cel mai important aspect, au obţinut acceptul sculptorului Ilarion Voinea de a „modela” bustul celui mai reprezentativ căpitan al Universităţii Cluj.
„Este cel mai ambiţios proiect pe care îl avem pe agendă şi totodată, cel mai important, atât prin simbolistica pe care o poartă cât şi din perspectiva financiară. Michelangelo spunea că el nu face altceva decât să înlăture materialul excedentar din bucata de marmură pe care o lucrează, astfel descoperind lumii opera care era ascunsă în piatră. Statuia doctorului Mircea Luca este acolo şi trebuie doar să fie dezvelită, pentru că spiritul lui însoţeşte permanent călătoria fiecăruia dintre noi alături de <U>”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Şepcile Roşii”.
Dezvelirea bustului doctorului Mircea Luca va avea loc duminică, 1 decembrie, de la ora 13.00.