Sportul le ia minţile oamenilor cu bani
Sportul, indiferent de disciplina la care am face referire, a devenit un adevărat malaxor de antrenori. În România, ca de altfel în orice țară, fie ea vestică, sau din est, investițiile în acest domeniu înseamnă notorietate, glorie și, în cazul fotbalului, populism. Există totuși o deosebire între practicile mioritice și cele vestice. Dacă în Anglia sau Germania, spre exemplu, un antrenor este menținut în funcție ani la rând, între Carpați finanțatorii nu au răbdare cu cei angajați să „construiască”, să formeze exemple de succes, de ambiţie şi dăruire, de fidelitate. În Liga I de fotbal s-au disputat doar opt etape şi deja nouă antrenori au fost demişi. În Superliga de rugby trei dintre candidatele la titlu şi-au schimbat tehnicienii în ultimele etape, dar exemplul cel mai trist vine din handbalul feminin. Antrenorul campioanei României, a fost înlăturat, e drept vremelnic, fără vreun resentiment de la HCM Baia Mare. Și cum altfel, după o victorie. Între timp, lucrurile s-au liniștit și părțile „s-au împăcat”, dar tensiunile persistă.
Salvat de fani
Tensiunile la campioana României au început încă dinainte de startul noii ediții de campionat. La HCM Baia Mare au fost transferate o mulțime de jucătoare importante, între care și două campioane mondiale en-titre, braziliencele Alexandra do Nascimento și Barbara Arenhart. A venit și Camilla Herem, un alt nume uriaș al handbalului feminin mondial, și ar fi trebuit să ajungă în orașul de sub Dealul Florilor și Mette Klit, actualul antrenor al CSM-ului din București, principala contracandidată a băimărencelor la cucerirea titlului de campioană. Costică Buceschi, omul care a creionat ceea ce astăzi înseamnă HCM Baia Mare, a refuzat colaborarea cu antrenoarea daneză, iar acest lucru l-a enervat pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. ”I-am oferit antrenorului posibilitatea de a lucra cu Mette Klit, un antrenor extraordinar, dar ne-a refuzat. De o jumătate de an i-am propus această colaborare dar nu s-a dorit acest lucru. Acum Mette Klit e antrenorul CSM-ului”, a răbufnit Cherecheş. Trebuie menţionat că echipa HCM Baia Mare este finanţată aproape exclusiv din banii primăriei şi a Consiliului Local Baia Mare. Buceschi a continuat să-şi facă treaba şi a obţinut patru victorii, din patru posibile în primele etape ale Ligii Naţionale. A urmat eşecul la limită, scor 28-29, în faţa Coronei Braşov şi tirada edilului a continuat. „Toate victoriile obţinute până la meciul de la Braşov au fost obţinute datorită valorii sportivelor. Eu doar în ele am încredere însă, aceste victorii au fost obţinute în faţa unor adversari slabi. Jocul a lăsat de dorit şi acest lucru trebuia să dea de gîndit conducerii clubului şi antrenorilor, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a continuat să atace primarul.
În etapa a şasea, HCM Baia Mare s-a impus de o manieră categorică, scor 41-21, în faţa formaţiei Mureşul Târgu-Mureş, dar nici acest rezultat nu l-a mulţumit pe Cherecheş. În consecinţă, Costică Buceschi a demisionat. Era momentul mult aşteptat de primar care nu a ratat oportunitatea de a-i minimaliza încă o dată meritele. „Antrenorul şi-a dat demisia după meciul de la Târgu Mureş, în vestiar însă, nu a contactat conducerea clubului. Aştept şi sunt convins că-şi va prezenta demisia şi conducerii şi în cel mai scurt timp vom prezenta noul antrenor”, a declarat Cătălin Cherecheş, imediat după anunţul antrenorului. Fanii au reacţionat imediat şi au umplut reţelele de socializare cu mesaje de susţinere pentru Buceschi. Atmosfera la echipă era vizibil deteriorată şi de insistenţele primarului de a aduce un antrenor străin. Reacţia de ataşament a suporterilor şi timpul foarte scurt pe care l-ar fi avut orice tehnician de a pune pe picioare o echipă demoralizată l-au determinat pe edilul din Baia Mare să dea înapoi.
Refuzat de mai mulţi antrenori, Cătălin Cherecheş l-a convocat la o discuţie pe antrenorul Costică Buceschi şi, după mai multe ore de discuţii au decis ca tehnicianul care a adus la Baia Mare primul titlu de campioană a României la handbal feminin să-şi continue munca. Spre lauda lui Costică Buceschi a rămas ferm şi după întâlnirea cu primarul şi revenirea sa lângă echipă. Nu i-a rămas dator lui Cherecheş, care-l acuza că le vorbeşte sportivelor în chineză, aluzie la faptul că Buceschi dă indicaţii tactice în limba română, deşi în lotul HCM-ului sunt foarte multe jucătoare străine, care nu înţeleg cerinţele acestuia. „Încă de la început vreau să înțeleagă toată lumea că prin gestul meu am vrut, și cred că am reușit să trag un semnal de alarma, că lucrurile nu merg bine și în niciun caz nu merg în direcția dorită. Nu este suficient să îți dorești un lucru, ci este foarte important să faci tot ce este omenește posibil să-l și realizezi. Din păcate la echipă s-a instalat o stare de apatie care nu are nicio legătura cu performanţa sportivă, iar eu nu puteam să fiu de acord cu acest lucru. Indiferent de numele pe care îl poartă, de ţara din care vin, de limba pe care o vorbesc, jucătoarele trebuie să înţeleagă că puterea unei echipe este dată de forţa grupului, lucru care a disparut de multă vreme de la echipa noastră. Am ajuns din echipa care juca un handbal cu zambetul pe buze o echipă care nu se mai bucură la victorii. Fetele nu mai joacă din plăcere, ci o fac mecanic. Le mulțumesc tuturor celor care au fost lângă mine și cu ajutorul cărora am reușit să transform vise în realități. Pentru ei am revenit”, a declarat Costică Buceschi la începutul acestei săptămâni, imediat după ce a fost anunţată revenirea lui pe banca tehnică a echipei campioane. De numele lui Costică Buceschi se leagă cele mai mari performanţe ale HCM-ului din Baia Mare. A preluat echipa în 2011, când maramureşencele se băteau la retrogradare şi cu multă migală a cosntruit trupa care a cucerit patru trofee în ultimii doi ani. La capătul sezonului precedent, băimărencele au devenit în premieră campioane naţionale. Tot cu Buceschi pe bancă vitrina cu trofee a clubului s-a îmbogăţit cu alte două cupe şi o Supercupă a României.
Teja schimbat după o victorie
Ce se întâmplă în fotbal este deja ceva ce depășește orice limită de normalitate. Schimbările care vor surveni în sistemul organizatoric, cu play-off și play-out, cu șase echipe care vor retrograda, cu creditorii la ușă și alte probleme pe cap, finanțatorii își dau în petec. Prima schimbare de antrenor a avut loc încă după etapa a doua, Marin Barbu fiind demis de conducerea Ceahlăului. A urmat Cornel Țălnar și alții, sarabanda înlocuitrilor terminându-se, deocamdată, cu înlocuirea lui Mihai Teja, ”forțat” să renunțe la banca Universității Cluj pentru a-i face loc lui Ogăraru. În total a fost destituiți nouă antrenori în opt etape. Fostul campion al României cu Steaua, școlit în Olanda, nu a adus schimbarea de metalitate dorită de finanțatorul Florian Walter. Ultimul meci al ”Șepcilor roșii” fiind la limita suportabilității pentru fanii care au reacționat imediat. Numele fostului antrenor a fost scandat minute în șir de peluza de pe Cluj Arena, ultrașii cerând chiar demisia întregii conduceri a clubului universitar. Poate norocul actualilor șefi de la ”U” este faptul că toate aceste lucruri s-au petrecut tocmai acum când urmează meciul cel mai așteptat de suporteri, eternul derby cu CFR, programat la începutul săptămânii viitoare. ”Lui George Ogăraru trebuie să i se acorde timp să pună în practică ceea ce vrea să implementeze în jocul echipei. Reacția suporterilor este normală după un joc slab al echipei, dar acum trebuie să ne concentrăm și noi, și suporterii, la următorul meci, cel cu CFR”, a reacționat managerul sportiv al Universității, Eugen Pârvulescu. Despre schimbarea mai mult sau mai puțin inspirată a lui Mihai Teja, niciun cuvânt.
Cantor, umilit de conducători
Un caz aparte îl reprezintă antrenorul echipei de rugby ”U” Cluj, Bogdan Cantor. Deşi poate părea surprinzător, tehnicianul alb-negrilor a fost acceptat la seminarul antrenorilor din Top14, prima ligă a Franţei, considerată de specialişti cea mai puternică ligă de rugby a Europei. Reuniunea era programată la Lyon dar supriză, biletul de avion al lui Cantor era pentru Elveţia! Gafa conducătorilor Clubului Sportiv Universitatea şi a secţiei de rugby vine într-un moment cât se poate de prost. Echipa a ratat obiectivul anunţat de şeful secţiei, locul 4 în Superligă, iar în Cupa României sarcina studenţilor va fi una grea în condiţiile în care, după faza grupelor, clujenii vor da peste RCM Timişoara sau campioana Ştiinţa Baia Mare. „Nu am nimic de comentat pe acest subiect, doar atât că era o oportunitate extraordinară pentru noi să fim reprezentaţi la Lyon. Nouă ni se cer rezultate, se vrea performanţă, dar când ai posibilitatea să participi la cursuri de specializare alături de cei mai importanţi antrenori de rugby din lume nimeni nu face nimic”, a punctat Cantor. Mai mult, sursele Transilvania Reporter au dezvăluit că rugbyştii pregătiţi de Bogdan Cantor, Ioan Teodorescu şi Horea Hâmpea nu şi-au mai primit indemnizaţiile datorate de club de mai bine de trei luni de zile, dintr-o neglijenţă demnă de un club de amatori – nimeni din conducerea CS ”U” sau a secţiei de rugby, nu a înaintat cererea către primăria Cluj-Napoca pentru acordarea indemnizaţiilor acordate de municipalitate pentru susţinerea activităţii sportivilor.