Slavă ţie, Nicolae Szoboszlay!
Are 88 de ani şi o mulţime de amintiri pe care le rememorează, oricând cu plăcere. Mâine, la aniversarea zilei sale de naştere Szoboszlay, va primi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj.
Amintiri în alb şi negru
Fostul portar al Universităţii a făcut cunoştinţă cu fotbalul la Aiud, unde urma cursurile şcolii primare. Îşi aminteşte că în 1943 a jucat pentru prima dată împotriva echipei ce avea să-i intre în suflet iremediabil. „La Sibiu s-a întâmplat asta. Nu pot să spun că aveam emoţii, dar m-au impresionat jucătorii Universităţii. Aveau o ţinută demnă, erau nişte sportivi din toate punctele de vedere. Pe urmă echipamentul… arătau impresionant în alb şi negru. Poate unii vor spune că sunt subiectiv, dar eu le consider cele mai frumoase culori sportive”, povesteşte Szoboszlay.
Fostul fotbalist îşi aminteşte că la puţin timp după acest eveniment, şcoala din Aiud s-a închis, iar echipa de fotbal s-a desfiinţat. A aflat însă, că Universitatea era în căutarea unui portar, aşa că s-a prezentat la Sibiu şi imediat a fost legitimat.
În tricoul Universităţii Cluj a debutat în ediţia de campionat 1943-1944, într-un meci la Ploieşti, la doar câteva ore după un devastator bombardament al aviaţiei americane, asupra oraşului. „U” Cluj a pierdut cu 0-2, dar Szoboszlay îşi aminteşte că a fost remarcat de jurnaliştii sportivi ai vremii, care au scris că un tânăr foarte talentat a salvat onoarea Universităţii. Doar prima parte a campionatului s-a disputat, apoi din cauza războiului, nu s-a mai reluat.
Ucenicul lui Pişti Covaci
Din cauză că era maghiar Nicolae Szoboszlay a fost obligat să meargă într-o tabără de muncă, la Videle, pentru a pune umărul la construcţia căii ferate Bucureşti-Craiova, de unde s-a întors în Ardeal, la Cluj, în 1945. S-a înscris la Liceul Reformat, astăzi “Gheorghe Şincai”, pe care l-a şi absolvit. Pentru o perioadă a jucat la Vasas, după care a fost reprimit la Universitatea. Spre sfârşitul anilor ’50 s-a apucat de antrenorat, iar în sezonul 1957-1958 a fost secundul legendarului Ştefan Covaci, câştigător al Cupei Campionilor cu Ajax. Sub îndrumarea lui Pişti Covaci, Nicolae Szoboszlay a deprins tainele meseriei de antrenor. Ulterior a fost numit coordonator al centrului de copii şi juniori al Universităţii, iar mai apoi consilier tehnic, funcţie pe care a deţinut-o până în 2002.
Sub privirile sale s-au format şi au crescut jucători de legendă al clubului universitar clujean: Remus Câmpeanu, Alex Uifăleanu, Mircea Cojocaru sau Alpar Meszaros.