Semne de întrebare și promisiuni pentru Potaissa
Handbalul masculin clujean a performat în ultimii ani doar prin Potaissa Turda, echipă care a obținut medalia de bronz în sezonul 2013/2014 și a terminat pe locul patru campionatul 2014/2015. Dacă pauza competițională este prin definiție perioada în care cluburile sportive încearcă să se întărească pentru a-și atinge viitoarele obiective, la Turda încă lucrurile sunt neclare. Autorităţile locale exclud retragerea finanţării, dar până în momentul de faţă de la echipă doar au plecat jucători, fără ca în locul acestora să fie aduşi alţii, măcar de valori egale. Edilii din Turda fac demersuri şi pentru construirea unei săli polivalente în municipiu.
Sâsâeac: „S-a încheiat un ciclu”
Această vară va aduce o serie de schimbări majore la Potaissa Turda, iar acest lucru este explicat chiar de preşedintele grupării care în urmă cu cinci ani era doar o echipă de amatori. „Odată cu terminarea sezonului precedent <2014/2015, n.a.> s-a încheiat un ciclu de cinci ani. Noi am îndrăznit să visăm, ne-am propus lucruri mari şi le-am realizat. Acum tragem linie şi regândim strategia. Începem o nouă etapă, un nou ciclu şi avem obligaţia de a continua să credem cu tărie în ceea ce ne-am propus. În ultimii ani s-a mers pe un nucleu de jucători care au pus mult suflet la această echipă, acum trecem la un nou capitol. În sport liniile se mai şi schimbă. Deocamdată au plecat câţiva jucători importanţi, dar în locul lor trebuie să vină alţii de valori cel puţin egale, pentru ca munca noastră să continue la acelaşi nivel. Nimeni, sau poate prea puţini credeau că vom ajunge să ne batem pentru medalii, dar acest lucru s-a întâmplat în ultimele două campionate şi suntem mândri de ce am realizat la Turda”, a punctat Flavius Sâsâeac, preşedintele Potaissei.
Echipa masculină de handbal din Turda s-a reînfnţat în anul 2000, dar „fenomenul Potaissa” s-a conturat zece ani mai târziu. Primul pas a fost instalarea pe banca tehnică a lui Horaţiu Gal, cel mai important nume din handbalul turdean. Antrenase la Poli Timișoara și în Germania şi jucase în echipă cu Alexandru Buligan și Alexandru Dedu (actualul președinte al Federației Române de Handbal n.a.).
În sezonul 2010/2011 Potaissa Turda și-a început ascensiunea spre marea performanță, din liga a II-a. A promovat în Liga Națională la capătul unui sezon în care nu a cunoscut înfrângerea și a fost revelația fiecărui campionat în eșalonul de elită. ”În primul sezon am terminat pe locul 8, în al doilea pe 5. Apoi a venit medalia de bronz în 2014, iar anul acesta am terminat sezonul regulat pe locul 8, ultimul care ne dădea dreptul să accedem în play-off. Am trecut de HC Odorhei și am jucat finala mică împotriva lui Dinamo. Toate aceste rezultate au fost realizate prin forțe proprii, cu muncă multă și sacrificii”, explică Sâsâeac. Jocul spectaculos și rezultatele foarte bune au transformat Potaissa Turda dintr-o echipă ”oarecare” într-o forță a handbalului românesc. De la Potaissa au făcut pasul spre echipa națională Flavius Cîmpan, între timp plecat la Dinamo.
„Flavius Cîmpan a plecat de la Potaissa, după patru ani de colaborare în care am avut și noi, clubului, și el personal, nenumărate reușite împreună. Consider că aportul lui în rezultatele noastre a fost unul esențial, fiind unul dintre cei mai talentați jucători care au făcut parte din lotul nostru și despre care sunt convins că este printre cele mai bune extreme dreapta din România. Flavius ne-a anunţat imediat după finalul campionatului că este în căutarea unei noi provocări. Nu puteam să ne opunem după tot ce a făcut pentru Potaissa, dimpotrivă, noi îi mulţumim pentru tot ce a făcut pentru echipa noastră, iar ușa la Turda îi va rămâne deschis pentru viitor și va fi mereu primit aici ca acasă”, a spus conducătorul Potaissei, Flaviu Sâsâeac.
Au probleme cu bugetul, dar visează la o Polivalentă
Nu este un secret pentru nimeni că performanța înseamnă și cheltuieli pe măsură. Astfel, dacă în 2011, anul promovării potaissei în Liga Națională, primăria și Consiliul Local Turda au alocat 750.000 de lei, în ultimele sezoane bugetul echipei s-a ridicat la aroximativ 500.000 de euro. Pentru sezonul viitor lucrurile sunt încă neclare. Primarul Tudor Ștefănie a anunțat că nici nu ia în calcul posibilitatea ca echipa să rămână fără sprijinul financiar din partea instituției pe care o conduce, doar că Turda a pierdut 1, 2 milioane de lei, printr-o lege dată de actualul Guvern. Tot Ştefănie și-a manifestat însă, speranța că printr-o rectificare de buget s-ar putea corecta acest neajuns. „Trebuie făcute nişte rectificări de buget, dar activitatea echipei de handbal nu o putem opri. Sub nicio formă. Handbalul şi Salina sunt mândriile oraşului nostru”, a conchis edilul Ştefănie.
Reacţia primarului, dar şi promisiunile de susţinere din partea celorlalţi membri ai consiliului director al clubului, plus posibilitatea construirii la Turda a unei săli polivalente, îi dau putere lui Flavius Sâsâeac să continue munca pe care a început-o în 2003 când a fost numit preşedinte al clubului. „Vor fi câteva surprize în ceea ce privește lotul de jucători pe care sper să le putem anunța în viitorul apropiat. Este deasemenea, încurajator faptul că se fac demersuri importante pentru finanțarea sălii polivalente. Eu cred că este posibil ca lucrările să înceapă încă de anul acesta. Un alt aspect important în activitatea echipei este și înlocuirea suprafeței de joc a sălii unde Potaissa își dispută meciurile de pe teren propriu. Este o investiție extrem de necesară, care va avea efecte și asupra stării de sănătate a jucătorilor. Faptul că administrația locală a găsit soluții pentru toate acestea sunt argumente că aici se doreşte în continuare performanţă, iar turdenii merită să aibă o echipă care să le ofere bucurii”, a concluzionat Sâsâeac.
[stextbox id=”custom”]
Adversarele Potaissei nu stau degeaba
Prima etapă a sezonului 2015/2016 a Ligii Naţionale de handbal masculin va începe a doua jumătate a lunii august, cel mai probabil în wekendul 22-23, însă, până atunci echipele care se vor alinia la startul noului campionat încearcă să-şi definitiveze loturile, în funcţie de obiective. Dintre cele 14 formaţii din eşalonul de elită doar patru, Potaissa Turda, HCM Constanţa, HC Vaslui şi Steaua, nu au anunţat nicio achiziţie. Mai mult Potaissa îşi întăreşte adversarele din Liga Naţională. Astfel, extrema dreaptă Flavius Cîmpan (component de bază al echipei naţionale a României) a ajuns la un acord cu Dinamo București, echipă care în sezonul recent încheiat a terminat pe locul 3, asigurându-și astfel participarea în cupele europene.
Bucureştenii au învins-o în finala mică a campionatului trecut tocmai pe Potaissa. Un alt jucător de la Potaissa Turda, interul stânga Claudiu Dediu, fost golgheter al Ligii Naționale în sezonul 2013/2014, când Potaissa câștiga medaliile de bronz, s-a transferat la Energia Pandurii Târgu Jiu, echipă care va evolua în Cupa EHF. Portarul Răzvan Szopka a semnat cu proaspăt promovata CSM Ploieşti, iar Mircea Alisie, Cosmin Libreţ şi Michal Urban şi-au încheiat contractele cu Potaissa, iar oficialeii clubului nu au prelungit înţelegerile.
[/stextbox]
4, este locul pe care a terminat Potaissa Turda ultima ediţie a Ligii Naţionale de handbal masculin.