S-a întors în iarbă
Numele lui este sinonim cu legenda, iar faptele lui sunt crâmpeie din istoria sportului românesc. Fostul internaţional Cristian Săuan a revenit pe teren. Nu la echipa la care s-a consacrat, ”U” Cluj, ci la CS Mănăştur, gruparea satelit a universitarilor. Pentru tot ce a făcut fosta aripă a „Stejarilor” ar fi meritat un final de carieră care să-i înobileze activitatea sportivă însă, personalitatea lui puternică nu făcea „casă bună” cu cel care l-a înlăturat. Alintat de suporteri Soso, fostul căpitan şi antrenor al Universităţii Cluj a ales să-şi trăiască a doua tinereţe alături de studenţii francezi din lotul lui CS Mănăştur şi de alţi foşti colegi, sau elevi ai săi din vremea în care îmbrăca tricoul lui ”U”.
100% ”U”
Dacă ar fi evoluat într-un campionat occidental Cristi Săuan ar fi primit ceea ce englezii numesc ”standing ovation” pentru întreaga lui carieră și pentru atașamentul de care a dat dovadă pentru clubul la care s-a format. În Clujul zilelor noastre omul care a îmbrăcat de 50 de ori tricoul echipei naționale cu frunza de stejar în piept a fost înlăturat de la echipa pentru care s-a întors în România, după nouă sezoane petrecut în Italia, unul dintre cele mai puternice campionate din Europa. Săuan este un produs 100% al centrului de copii şi juniori al echipei de rugby ”U” Cluj. La 18 ani era deja cooptat în lotul primei echipe a Universității Cluj şi a jucat în alb şi negru până în 2001, după care s-a transferat la Rovigo în Italia, pentru care a jucat vreme de şase ani. A disputat şi o finală de Cupa Italiei, iar în 2007 a semnat un nou angajament cu formația San Marco. În 2010 s-a întors în țară și a fost asaltat de oferte. CSU AV Arad, la acea vreme una dintre echipele bune ale României și Dinamo București, eterna rivală a universitarilor, s-au bătut pentru semnătura fostului internațional. Săuan a ales cu sufletul și s-a întors în Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”. Era una dintre cele mai grele perioade prin care trecea ”U”, fostă vicecampioană națională și dublă câștigătoare a Cupei României. A strâns din dinți și a muncit cot la cot cu cei care au mai rămas lângă echipă. De numele lui Cristi Săuan se leagă promovarea în prima echipă a Universității a lui Cătălin Ciolocoiu, marcatorul primului eseu pe Cluj Arena și actual coleg cu Soso la CS Mănăștur, sau Daniel Martac, ultimul ajuns între timp la Farul Constanța, alături de care a cucerit titlul de vicecampion al României. „Eu am jucat mulți ani în străinătate alături de oameni corecți, oameni care se luptă pentru binele echipei. Am încercat să implementez aceste idei învăţate în rugby-ul profesionist și la Universitatea Cluj, dar intenția mea nu a fost văzută cu ochi buni și am fost înlăturat”, spune ca pentru sine Săuan.
Cifrele lui, respectul suporterilor
Pentru orice fan al rugby-ului clujean Cristi Săuan este un idol, o legendă în viață despre care se va vorbi peste ani, din păcate doar fanii îi respectă cariera și realizările. În anul în care echipa de rugby ”U” Cluj aniversează 65 de ani de activitate, conducătorul secției nu a considerat de cuviință, ca să nu spunem de bun simț, să orgamizeze un meci de retragere al unuia dintre cei mai importanți jucători pe care Clujul i-a dat echipei naționale. A debutat pentru România în 1997, împotriva Georgiei, apoi a jucat toate cele trei meciuri ale ”Stejarilor” la turneul final al Cupei Mondiale din 1999, găzduită de Marea Britanie. Soso a marcat un eseu în meciul contra Irlandei, pierdut de ”Stejari” cu scorul de 14-44, în ultima partidă din grupă. A avut o contribuție importantă la calificarea Romaniei la turneul final al Cupei Mondiale din 2003 (Australia), înscriind două eseuri în meciul cu Spania, câștigat de români cu 67-6, în triumful decisiv care a adus a cincea prezență consecutivă a “Stejarilor” la Cupa Mondiala. În acel 2003, în Australia, Cristian Săuan a fost desemnat cel mai bun jucător al României. A câştigat de trei ori Cupa Europeană a Naţiunilor şi a adunat aproximativ 50 de selecţii la echipa naţională, pentru care a înscris 14 eseuri și un total de 70 de puncte. Cifre impresionante pentru orice manager, jurnalist, sau fan, mai puțin pentru oameni depășiți de fenomenul sportiv. Culmea conducătorul secției de rugby se declară și sponsor al echipei (a nu se confunda cu finanțatorul echipei), dar nu a știut să profite de imaginea lui Săuan în scopul promovării sportului, pentru a atrage noi sponsori. Ba dimpotrivă, l-a înlăturat din echipă, aruncând practic în derizoriu cel mai bun produs de marketing existent la această oră în sportul clujean. După mai bine de o jumătate de an în care s-a antrenat de unul singur prin parcuri, Săuan a revenit în iarbă. A jucat alături de combinata fracezo-română în ultima parte a sezonului în Divizia A, liga a III-a, pentru necunoscători. Trebuie spus că CS Mănăștur este la prima participare în Divizia A însă, a terminat pe poziția secundă în clasamentul grupei Vest, fiind devansată de CFR CSU Brașov. Intenţia celor de la CS Mănăştur este aceea ca din sezonul viitor să poată participa în Divizia Naţională de Seniori (Liga a II-a), iar cu Săuan în lot un vector de imagine impresionant există şanse foarte mari ca „mănăşturenii” să fie preluaţi de un sponsor din străinătate. ”Când am revenit în țară am avut oferte de la alte echipe, dar de fiecare dată am ales să joc la Universitatea. Am rămas și când nu au fost bani, am fost mereu loial acestei echipe pentru că în rugby trebuie să alegi și să joci cu inima. Doar cu inima poţi juca rugby de performanţă”, încheie simplu idolul suporterilor clujeni, Cristi Săuan.
Un antrenament alături de Soso te face să iubeşti acest sport în care 15 băieţi se apăra ca unul singur şi tot atâţia atacă buturile adverse. Nimeni nu trage de timp, pentru că în rugby toţi jucătorii implicaţi îşi doresc acelaşi lucru: să culce balonul în terenul de ţintă al adversarului, fie şi în ultima secundă.