Parteneriat pentru viitorul fotbalului clujean între “U” și Luceafărul Cluj
Academia de Fotbal Luceafărul Cluj și FC Universitatea Cluj au pus, în aceste zile, bazele unei colaborări ce se vrea a fi de lungă durată, și care are ca scop principal descoperirea și creșterea viitorilor fotbaliști din această zonă a României.
Proiectul se numește Academia FC “U” Luceafărul Cluj și va fi coordonat din punct de vedere sportiv de fostul intenațional, Ioan Ovidiu Sabău.
“Rămânem fideli tradiției de a descoperi talente și de a contribui la formarea fotbaliștilor de mâine. FC Universitatea Cluj a încheiat un parteneriat cu Luceafărul Cluj, multiplă campioană națională la mai multe grupe de vârstă.
Parteneriatul vizează juniorii până la 14 ani, care vor fi formați sub noul brand “Academia FC “U” Cluj Luceafărul”. După atingerea vârstei de 14 ani, fotbaliștii vor face pasul către FC Universitatea Cluj și vor fi integrați în programul de pregătire al Centrului de Copii și Juniori al clubului nostru.
Astfel, FC Universitatea Cluj continuă tradiția de aproape 100 de ani în care a fost unul dintre cluburile care au “alimentat” fotbalul românesc cu generații întregi de jucători crescuți în spiritul Universității Cluj”, se spune într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului FC Universitatea Cluj.
Noua academie va reuni aproximativ 500 de copii, 300 de la Luceafărul, clubul cu cele mai bune rezultate la nivel de copii din Cluj și 200 de la Centrul de copii al FC “U” Cluj, dar oficialii celor două cluburi speră ca nu peste mult timp numărul copiilor să ajungă în jurul cifrei de 1.000.
“Deoarece am început noul proiect de la zero, a fost foarte greu pentru noi să dezvoltăm și să investim într-un centru de copii și juniori, atenția noastră fiind concentrată pe prima echipă. Așa că am demarat discuții pentru încheierea unui parteneriat cu cei de la Luceafărul, un club care are deja cîteva generații cu bune rezultate la nivel de copii. Mă bucur că am ajuns la un accord și sper ca nu peste mult timp să ajungem să avem o mie de copii sub brandul U Cluj”, a spus Radu Constantea, președintele AS FC Universitatea Cluj.
“Pentru noi e un mare câștig să colaborăm cu unul dintre cele mai bune cluburi de copii din țară. Vrem să creștem acești copii în spiritul Universității Cluj. La Luceafărul se lucrează foarte bine, copiii până la 14 ani sunt foarte bine pregătiți” a spus și managerul sportiv, Ovidiu Sabău, precizând că se va implica acolo unde crede că pot fi aduse îmbunătățiri.
Cu speranțe către viitor privesc și Adrian Crișan și Marius Stan, conducătorii de la Luceafărul. “Sperăm să ajungem una din cele mai bune academii de fotbal din țară. Noi am avut oferte pentru copiii noștri de la Viitorul (n.red, clubul condus de Gheorghe Hagi), Steaua sau Dinamo, dar am preferat să încheiem parteneriat cu cei de la “U” Cluj, deoarece considerăm că e mai bine să-i avem pe copii aici sub supravegherea noastră. Am urmărit ce s-a întâmplat în ultimul an la “U” și am văzut multă seriozitate aici”, a explicat Crișan.
Luceafărul și “U” Cluj, specializate în creșterea copiilor și juniorilor
Academia Luceafărul a crescut de la 50 de copii cîți au fost în 2009, anul înființării, la 300 de copii reuniți în 9 grupe în anul 2017, munca celor 10 antrenori fiind răsplătite cu rezultate de top la nivel național și international.
Astfel, grupa 2004 este vicecampioană națională în sezonul 2016-2017, grupa 2006, campioană națională în 2017, iar grupa 2007 este câștigătoarea trofeului “Gheorghe Ola”, în primul turneu final organizat la Cluj după 24 de ani!
Cele mai bune rezultate le-a obținut grupa 2005, dublă campioană a României și câștigătoare a Cupei “Hagi Danone”, iar urmare a acestui fapt, grupa a reprezentat Clujul și România la Cupa Mondială din America, acolo unde s-a clasat pe locul 4 din 32 de echipe, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria fotbalului juvenil românesc!
Universitatea Cluj este una dintre cele mai titrate echipe din România la nivel de juniori, “Șepcile roșii” câștigând de-a lungul timpului trei titluri de campioni naționali la tineret (în anii 1963, 1971, 1972) și opt titluri de campioni ai României la juniori (în anii 1955, 1956, 1965, 1967, 1969, 1972, 1974 și 2002).