Insolvența, un experiment reușit
A devenit o modă ca finanțatorii cluburilor de fotbal din Liga 1, și nu nu numai, să ceară intrarea în insolvență pentru a evita astfel plata unor datorii uriașe către jucători, foști angajați, sau prestatori de servicii. Bună sau rea insolvența ne oferă totuși un exemplu că ”se poate”, atunci când, fie și doar în ceasul al 12-lea, conducătorii din fotbalul românesc respectă legile statului, și planul de reorganizare. Dinamo este primul club român de fotbal care a ieșit din insolvență, iar această reușită reaprinde speranța și în cazul celorlalte grupări. Un caz similar este cel al CFR Cluj, club care, în ciuda dificultăţilor financiare cu care s-a confruntat, traversează o perioadă extrem de fastă. Restanţele uriaşe către jucători i-a determinat pe majoritatea dintre ei să-şi caute alte angajamente. Şi totuşi, rezultatele vişiniilor sunt peste aşteptări, iar Dinamo este deja un precedent care a readus optimismul în Gruia.
„Vişiniii” visează la Europa
CFR Cluj a fost nevoită să deschidă procedura de intrare în insolvenţă la începutul lunii februarie a acestui an, din cauza datoriilor de peste 20 de milioane de euro. Din această sumă, 1, 8 milioane de euro reprezintă doar datoriile către foşi sau actuali jucători şi antrenori (am luat în calcul cele mai mari 10 datorii ale clubului către cei amintiţi). După modelul Dinamo, și CFR-ul visează acum la o salvare economică în cel mai scurt timp. În fond și situația celor două cluburi este izbitor de asemănătoare. Conform planului de reorganizare, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4, 48 la sută din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17, 5 milioane de euro, cu 2, 5 milioane de euro mai puțin decât suma totală a datoriilor CFR-ului.
Fără să ofere o explicație clară, președintele Iuliu Mureșan a lăsat să se înțeleagă că, dacă echipa își va recupera cele 6 puncte cu care a fost penalizată la începutul acestui campionat, plus o serie de rezultate bune, precum cele din primele 12 etape, gruparea vișinie ar putea primi o derogare care să-i permită să joace în cupele europene, ceea ce ar însemna noi surse de finanțare pentru club. ”Sunt două condiţii care trebuie indeplinite. Pe prima o îndeplinim, parţial şi pe a doua. O să studiem foarte bine problema pentru că ne dorim să revenim în Europa. În privinţa recuperării celor 6 puncte sunt încrezător că le vom adăuga foarte curând în clasament, pentru că am fost sancționați pentru un lucru pe care nu-l puteam și nu-l putem face. Ni se cere să plătim niște datorii dinainte de intrarea în insolvență, ceea ce legea insolvenței interzice. E chiar infracțiune dacă aș face asta în calitate de administrator al clubului”, a mărturisit Iuliu Mureșan. Situaţia se va schimba radical la sfârşitul lunii octombrie când Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va da verdictul în cazul penalităţii de -6 puncte dictată împotriva clubului ardelean de Comisia de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF).
„Avem fixat la TAS procesul pe 21 octombrie, la Lausanne și eu și sper să venim victorioși și de această dată”, a mai spus Mureșan. Șeful din Gruia a reiterat cu această ocazie că datoria de aproximativ 12 milioane de euro către stat nu este corectă, şi nu va fi recunoscută niciodată de club. „Nu vom recunoaşte niciodată datoria celor de la finanţe. A venit în vară un control de la ANAF, iar inspectorii de la finanțe au încercat să recalifice convenţiile civile în contracte de muncă, diferenţa de impozitare fiind de circa 50% între cele două. Există o lege a sportului care spune că orice jucător poate semna convenţii civile cu clubul sau contracte de muncă. Convenţiile civiele se impozitează cu 21.5 %, iar contractele de muncă până la 70%. Ne-au făcut un control pe ultimii 10 ani, lucru contrar unor norme în domeniu, după care s-a stabilit o sumă enormă. Când ai o astfel de datorie la stat, primul lucru pe care-l fac Finanţele este să îţi blocheze conturile. De aceea am cerut insolvenţa şi nu că nu am fi vrut să ne plătim datoriile”, a mai spus Mureșan.
Referitor la evoluțiile foarte bune din campionat, Cupa României și Cupa Ligii, șeful clubului din Gruia a declarat că obiectivul echipei este câștigarea Cupei României, sau a Cupei Ligii, dar vor lupta și pentru titlul de campioni dacă echipa își va păstra tonusul. ”Suntem în obiectiv pe toate fronturile: și în camoionat, Cupa Ligii, și în Cupă. Titlul nu e obiectivul nostru, nu ne-am propus locul 1, dar dacă putem să îl obținem, nu ne-ar displăcea și avem echipă bună, deci orice e posibil”, a mai spus Mureşan. Dacă își recuperează cele șase puncte de penalizare, aşa cum s-a întâmplat şi în sezonul precedent când CFR-ul a fost penalizată cu – 24 de puncte, vişiniii pot urca pe loc de play-off în clasamentul Ligii 1.
Ajutor de la stat, nu şi de la UEFA
Cluburile sportive aflate în insolvență, și care au acumulat datorii uriașe către stat, vor putea reveni pe zero dupa ce Parlamentul a votat o noua lege a amnistiei. Datorii de zeci de milioane de euro au fost astfel, şterse. Dar, ieşirea din insolvenţă nu înseamnă automat şi faptul că aceste cluburi vor juca în cupele europene. Potrivit regulamentelor UEFA, echipele care scapă de insolvenţă trebuie să aştepte o perioadă de timp pentru a putea reveni în competiţiile continentale intercluburi. Practic, singura posibilitate ca Dinamo, CFR Cluj, sau Petrolul, ca să ne referim doar la cluburile din Liga 1, să joace în Europa, în cazul unei clasări bune în Liga 1, sau în urma câştigării Cupei României, ar fi legată de acordarea unei derogări de către UEFA, lucru puţin probabil. Antecedentele nu le sunt favorabile cluburilor din România, după ce preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a cerut în luna martie a acestui an o astfel de derogare la UEFA, pentru ca Dinamo și CSU Craiova să poată evolua în Europa. Forul european a fost însă ferm la acea dată, şi este de aşteptat ca şi în noua situaţie răspunsul să fie acelaşi.
UEFA a trimis în luna martie un răspuns clar în privința echipelor românești care sunt în insolvență dar, doresc să joace în cupele europene. Astfel, orice club trebuie să aștepte un sezon de la momentul ieșirii din insolvență pentru a evolua din nou în cupele europene, se arăta în documentul trimis de UEFA pe adresa comisiei de Licenţiere din cadrul FRF. Şi totuşi, preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan, rămâne optimist. Oficialul clujean că există posibilitatea ca unele cluburi aflate în insolvenţă să poată evolua în cupele europene, în ciuda problemelor financiare. „Lucrurile s-au mai schimbat și la UEFA. Chiar acum recent am am primit o circulară de la UEFA şi de la FRF din care reiese că se dă posibilitatea unor cluburi care nu şi-au achitat datoriile, sigur în anumite condiţii, să joace totuși în cupele europene”, a explicat Iuliu Mureşan.