In memoriam Ivan Patzaichin. Clujenii au urcat în canoe și au vâslit pe lacul din cartierul Gheorgheni (Galerie foto)

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Asociația Caiac SMile a organizat, luni, o acțiune în memoria marelui sportiv Ivan Patzaichin, decedat duminică, 5 septembrie, la vârsta de 71 de ani. Evenimentul s-a desfășurat pe lacul din cartierul Gheorgheni cu participarea vicecampionului paralimpic la judo Alex Bologa, a primarului Emil Boc și a beneficiarilor proiectului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport, un proiect sportiv destinat tinerilor, în special celor cu nevoi speciale.

Emil Boc s-a urcat în canoe și a vâslit preț de câteva minute aducând astfel, un ultim omagiu fostului cvadruplu campion olimpic. Edilul municipiului a mărturisit că a trăit senzații de libertate nemaiîntâlnite în barca pe care Ivan Patzaichin a scris pagini de istorie pentru sportul românesc.

„Din două motive am ales să particip la acest eveniment. În primul rând, pentru a aduce și pe această cale un omagiu marelui campion Ivan Patzaichin. Canoea a pierdut ieri (duminică, 5 septembrie) un mare campion, dar a câștigat un zeu, care cred că va veghea asupra canoii, în ceruri, și pentru toți și pentru totdeauna să țină flacăra vie pentru acest sport care e extraordinar.

În al doilea rând sunt aici pentru că această inițiativă extraordinară și minunată, pentru a facilita tuturor clujenilor șansa de a face un sport, de a face canoe sau alte sporturi într-un oraș în care toți suntem egali și toți avem accesibilitate, dreptul să practicăm sportul și să ne bucurăm de calitatea vieții”, a declarat Emil Boc.

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Despre Caiac SMile
Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului ”Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Cluj a demarat luna trecută proiectul ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”. SMile 2 Sport, un proiect sportiv destinat tinerilor, în special celor cu nevoi speciale, care se va desfășura în Cluj-Napoca până pe data de 10 octombrie 2021.

Pe durata derulării proiectului, tinerii vizați de program, alături de tineri de toate vârstele și din toate mediile sociale, vor putea practica sporturi în aer liber precum caiac (pe lac), tenis de masă, tenis de câmp și baschet. Asociația își propune, astfel, să contribuie la combaterea riscului de excluziune socială, să îi convingă pe tineri să se desprindă de viața online în care unii dintre ei sunt captivi și să adopte un mod de viață mai sănătos.

Pentru adolescenți, în general, și pentru cei cu dizabilități, în special, practicarea unui sport, indiferent care este el, reprezintă atât terapie fizică, cât și psihică. Activitățile sportive dezvoltă încrederea de sine, deschid noi orizonturi spre socializare și creează o stare generală de bine.

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Ivan Patzaichin, o viață de poveste
Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării. Fostul mare sportiv a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe, proba individuală, la 1.000 m, în 1972 (Munchen) şi la Canoe dublu, în cursele de 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles).

Patzaichin mai are în palmares alte trei medalii de argint, la Canoe dublu pe distanța de 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe dublu, în proba de 1.000 m în 1972 (Munchen). De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 9 de aur.

În 1984 s-a retras din activitate şi a devenit antrenor la Clubul Sportiv Dinamo.În 1986 a fost promovat ca antrenor la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic.

A reuşit să câştige peste 100 de medalii ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta, 2000 – Sydney, 2004 – Atena, 2008 – Beijing. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român.

Distribuie:

Postaţi un comentariu