Europa, Clujul te aşteaptă!
Inaugurată la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut Polivalenta din Cluj-Napoca se transformă în polul disciplinelor sportive indoor din România. Dacă mulţi priveau cu scepticism utilitatea unui astfel de edificiu în inima Transilvaniei, la patru luni de la inaugurare Sala Polivalentă începe să fie tot mai prezentă în discuţiile organizatorilor de evenimente sportive de anvergură Europeană. Motivul e cât se poate de simplu, mult pomenita Polivalentă de la Bucureşti, a cărei termen de finalizare era 2016, a rămas doar în stadiu de proiect.
Luptele lor, victoria Clujului
La 10 luni distanță de când Primăria Capitalei a demarat procesul de licitaţie pentru construcţia noii Săli Polivalente din Bucureşti, proiectul a rămas în stadiul inițial, doar pe hârtie. ”Bătălia” care se dă între companiile ce și-au anunțat intenția de a ridica edificiul, întârzie nepermis de mult finalizarea lucrării, iar acest lucru nu poate fi decât în beneficiul Clujului, care ar trebui să fie gazda Europenelor de gimnastică și fotbal în sală.
Nu-i mai puțin adevărat că și la Cluj cele două firme care au licitat pentru construcția Polivalentei și-au mutat interesele la tribunal, dar odată clarificată situația în imediata vecinătate a stadionului Cluj Arena s-a ridicat stabilimentul care până una alta este bijuteria sporturilor indor din România. În încercarea de a amortiza cele 70 de milioane de lei investite, administratorii îmbină perfect, cel puțin până în acest moment, activitățile sportive cu cele de divertisment.
Sala Polivalentă a devenit deja gazda echipei de baschet masculin ”U” BT și a handbalistelor de la ”U” Alexandrion, dar contra unor sume decente Polivalenta a găzduit și competiții sportive eveniment, cum a fost meciul caritabil dintre galeria Universității Cluj și fotbaliștii lui George Ogăraru. Și mai recent în incinta Polivalentei a fost organizată cea mai importantă de gală de box profesionist a acestui început de an, din România. Și lucrurile nu se opresc aici, ne asigură directorul Constantin Răduță.
”Nu au trecut încă nici patru luni de când am început efectiv activitatea în această sală și deja putem spune că suntem în grafic, pentru ceea ce ne-am propus până la acest moment. Împreună cu echipa de marketing ne-am propus să aducem aici evenimente de anvergură. Asta am făcut, și asta vom face și pe viitor. Vom oferi pentru început câte două evenimente, lunar, fie că este vorba de evenimente sportive, fie culturale. Este o îmbinare pe care am luat-o în calculele noastre de la început și pe această linie vrem să mergem și în continuare, pentru că acest edificiu a fost construit și gândit pentru a putea găzdui și evenimente sportive și de altă natură”, a explicat directorul Polivalentei Clujene, Constantin Răduță.
Iar următorul eveniment major va fi „Trofeul Carpați”, o competiție cu tradiție în România, ajunsă la ediția cu numărul 47 și la care vor participa alături de echipa națională a României, reprezentativele Braziliei, campioana mondială en-titre, Germania și Suedia. ”Am ținut neapărat ca acest turneu să aibă loc la Cluj pentru că aici există codiții comparabile cu ceea ce găsim în țările în care handbalul este o tradiție și o cultură. Este foarte important și foarte bine că aici s-a ridicat prima sala de acest fel.
Clujul este mai aproape de Vest, să nu uităm că deținătoarea Ligii Campionilor, Gyor ETO, este din țara vecină nouă. Dacă Ungaria poate să dea Europei o campioană, eu cred că și România poate, dar e nevoie doar de puțin timp să punem lucrurile în mișcare”, a spus președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu. Tot la Cluj România va disputa, în luna iunie, meciul de calificare la Cupa Mondială de Handbal Feminin, contra Serbiei.
Pregătiri pentru europenele de gimnastică
Dacă evenimentele amintite mai sus, precum și cele deja contractate, printre care și Openul României de judo, din luna mai, sunt meritul celor care administrează Sala Polivalentă, pe viitor Clujul trebuie să fie pregătit să găzduiască și Campionatele Europene de gimnastică, programate în luna aprilie 2017. Competiția a fost antamată de Primăria Capitalei, în baza unei promisiuni: că Sala Polivalentă a Bucureștiului va fi gata la timp. Cea mai mare problemă este că nici acum construcția sălii nu a început, iar proiectul prezentat de Primăria București are ca termen de execuție 24 de luni, adică imposibil de realizat pentru a găzdui europenele de gimnastică. Chestionat pe marginea acestei oportunități, primarul Emil Boc s-a declarat încântat de idea ca această competiţie de anvergură să aibă loc la Cluj-Napoca.
”Clujul este pregătit să organizeze şi să primească competiţii internaţionale de mare anvergură, inclusiv Campionatul European de gimnastică. Avem cea mai frumoasă, cea mai performantă şi cea mai dotată sală polivalentă din România. Este comparabilă cu cele din Uniunea Europeană, astfel că suntem deja pe harta competiţiilor sportive naţionale şi internaţionale. Sala se pretează la diverse sporturi şi încă de la inaugurare am adresat tuturor federaţiilor invitaţia de a organiza competiţii sportive naţionale şi internaţionale la Cluj-Napoca, iar această sală este deja acreditată de unele federaţii internaţionale”, a spus Boc.
“Viitoarea Sală Polivalentă” din Bucureşti a fost propusă de România să găzduiască turneul final al Campionatului European de fotbal în sală din 2018, însă, UEFA a atribuit, la începutul acestui an, organizarea acestei competiţii Sloveniei. Chiar dacă termenul de finalizare de 24 de luni ar fi respectat, iar lucrările ar începe acum, sala ar fi gata în februarie 2017, cu mai puţin de un an înaintea competiţiei, adică mult prea târziu pentru a putea fi acreditată în condiţiile în care forul european de fotbal solicita asigurări ca totul să fie pregătit cu cel puţin şase luni înainte startul comptiției.