Dans sportiv/Sătmăreanul Otto Varga, “regizorul” perfect de la Transylvanian Grand Prix 2013
La sfârşitul săptămânii abia încheiate, Braşovul a devenit capitala dansului sportiv, peste 30 de ţări, de pe patru continente, trimiţându-şi campioni şi vicecampioni la dans sportiv, la prima competiţie de profil organizată în oraşul de la poalele Tâmpei.
Directorul de concurs al acestui eveniment major a fost sătmăreanul Otto Varga, cel care a reuşit să ducă la bun sfârşit un turneu care s-a desfăşurat în premieră în România.
„Pentru Braşov şi pentru România este prima dată în istoria dansului sportiv românesc când Federaţia Mondială de Dans acordă ţării noastre un eveniment de asemenea anvergură.Competiţia a durat trei zile (n.r de vineri până duminică) iar punctual culminant a fost sâmbătă, când s-a desfăşurat Campionatul Mondial unde au concurat 56 de perechi din 32 de ţări.” ne-a dezvăluit Otto.
O dată cu acest campionat mondial, la Braşov, în cadrul aceluiaşi eveniment sportiv a avut loc şi competiţia internaţională denumită World Open WDSF Standard şi Latino Transilvanian Grand Prix, competiţie ce a aliniat la start împreună cu campionatul mondial peste 2.000 de sportivi din întreaga lume, la diferite categorii de vârstă, atât la secţiunea standard, cât şi la cea latino.
Perechea Vlad Pâslariu-Eszter Pop pe cea mai înaltă treaptă a podiumului
Principalii aspiranţi la titlul mondial din partea României la categoria Standard au fost Vlad Pâslariu şi Eszter Pop, o pereche ce a adunat în palmares, din 2007 şi până în prezent, peste 67 de locuri I, 28 de locuri II, 11 locuri III, şapte titluri de campioni naţionali şi patru titluri de deţinători ai Cupei României.Ei bine cei doi au dansat perfect şi au ocupat locul întâi, reuşind să-i devanseze pe Dominikas Granskas-Kotryna Petrosiute (Lituania) respectiv Alexey Barkov-Anna Grischenko (Rusia), perechi care provin de la şcoli de dans de mare renume mondial.
Mitul lui Dracula la mare căutare printre arbitrii de la Transylvanian Grand Prix
Otto ne-a dezvăluit că în spatele acestui eveniment a fost o muncă asiduă, mai ales că Federaţia Mondială de Dans Sportiv (WDSF) este foarte exigentă în acordarea organizării unor asemenea evenimente.
“Braşovul a fost ales după multe verificări însă până la urmă am reuşit să-i convingem pe oficialii de la WDSF că merităm să organizăm Campionatul Mondial aici. Lipsa aeorportului a fost una dintre bilele negre dar până la urmă am trecut şi peste aceasta şi am adus 300 de persoane de la aeroportul Henry Coandă din Bucureşti cu autocarul, direct la Braşov.Toată lumea, că a fost vorba de concurenţi, oficiali, cât şi arbitri, au avut doar cuvinte la superlativ faţă condiţiile de concurs dar şi a celor de cazare. Mai ales arbitrii, veniţi din toate colţurile lumii, s-au arătat fascinaţi de mitul lui Dracula poate şi datorită faptului că momentul de deschidere l- am ales să pună în scenă acest mit.” ne-a declarat directorul de concurs.
[stextbox id=”custom” caption=”Otto Varga, apreciat la nivel internaţional”]
Otto Varga s-a născut la 27 martie în Satu Mare, fiind unul dintre fondatorii, acum 20 de ani, al Royal Dance Club Satu Mare, unul dintre cele mai importante cluburi de dans sportiv din ţară. De-a lungul anilor a fost antrenor dar şi organizator de competiţii, în 1997 fiind ales membru în Consiliul de Conducere al Federaţiei, unde a preluat conducerea Comisiei de Organizare de Competiţii, al cărei preşedinte a fost peste 10 ani. Valoararea de antrenor, dar şi de organizator de competiţii i-au fost recunoscute şi pe plan internaţional, aşa că în 2004 a luat licenţa la Associazione Nazionale Maestri di Ballo (Italia), în 2006 a fost ales membru BDFI (Balroom Dance Federation International), iar un an mai târziu a devenit arbitru internatioţinal la World Dance Council.
[/stextbox]