Cristian Moldovan, programatorul de fotbal
Sportul și cartea sunt la îndemâna oricui. Trebuie doar să ști să acorzi atenția cuvenită fiecărei activități, la momentul potrivit al fiecărei zile. Astăzi, 4 iunie, la Cluj-Napoca tocmai se va încheia a XI-a ediție a Cupei Liceelor NeuronKid, o competiție dedicată elevilor care iubesc deopotrivă sportul rege. Dintre sutele de fotbaliști în devenire l-am remarcat pe Cristian Moldovan, elev în clasa a XI-a B la Colegiul Național „Emil Racoviță”. Elegant în mișcări, cu privire ageră și sigur pe el, Cristian își coordonează perfect coechipierii în teren. A jucat vreme de 8 ani la juniorii Universității Cluj, iar din decembrie este legitimat la Școala de Fotbal Pro Junior Cluj. La vârsta la care colegii și prietenii lui sunt mai interesați de ultimele gadgeturi, Cristian își împarte timpul între antrenamente și învățătură. Poate părea surprinzător, dar „micul fotbalist” de la Racoviță este al doilea cel mai bun elev din clasă, iar la ultima simulare la mate a luat 9.70!
Fotbalul, a doua opțiune
Cristian Moldovan are doar 17 ani, dar știe perfect ce vrea să facă în continuare. Fotbalul este a doua opțiune pentru elevul de la Racoviță. De altfel s-a apucat de acest sport doar ca să mai facă ceva pe lângă școală. Abia mutat în Cluj, pentru că aici a fost detașat la jumătatea anilor 2.000 tatăl lui, militar de carieră, Cristian s-a înscris la vârsta de opt ani la Școala de Fotbal ”Zoli Ivansuc”, iar talentul său l-a propulsat repede între primele opțiuni ale antrenorilor, atunci când alcătuiau primul 11. Înainte să ajungă la Cluj nu a jucat nici fotbal, nici nu a practicat vreun alt sport, doar în curtea școlii cu colegii de clasă. După doar un an a fost transferat la Universitatea Cluj unde a jucat până la sfârșitul anului trecut. Apoi școala a devenit prioritatea numărul unu pentru Cristian, care a ales să continue să joace la Școala de Fotbal Pro Junior.
”Începuse să devină tot mai dificil să fac ambele lucruri la un nivel care să mă mulțumească în primul rând pe mine. Oricum fotbalul nu a fost niciodată o prioritate pentru mine, chiar dacă pe unde am jucat am fost mereu printre cei mai buni. Îmi doresc foarte mult să mă pregătesc cât mai bine pentru facultate, vreau să mă înscriu la Politehnică, Automatizări – calculatoare și să devin programator. Mi-ar plăcea să lucrez în domeniul IT pentru că e domeniul cel mai căutat în momentul de față și îmi place”, își începe povestea Cristian. Și totuși, fotbalul?
”Îmi place, joc din plăcere, dar nu mă văd jucând fotbal la nivel profesionist, îi las pe alții să-și încerce norocul în fotbal. La Universitatea trebuia să mă duc la antrenamente în fiecare zi și aveam tot mai puțin timp pentru lecții. Școala mi-a plăcut mereu, așa că am ales să mă axez pe învățătură în detrimentul fotbalului. Antrenorul de la Pro Junior mă înțelege și din acest punct de vedere avem o relație foarte bună”, ne explică Cristi. Deși este încă la vârsta junioratului, Cristian Moldovan este deja om de bază în echipa de ”seniori” a Școlii Pro Junior, înscrisă în Campionatul Județean de Fotbal – Liga a IV-a Cluj. ”Este un băiat cu o mulțime de calități. Poate juca pe mai multe posturi. La Pro Junior evoluează mijlocaș de bandă stânga, dar înainte a jucat și fundaș central, sau lateral stânga. Are o viteză foarte bună, are inteligență, determinare, vede foarte bine jocul și își pune coechipeirii în situații foarte bune. În plus, mai are o calitate rară, este mereu motivat, indiferent de adversar, indiferent de scor și asta le cere și colegilor. Are o atitudine foarte pozitivă și este de departe un lider în teren”, îl caracterizează Radu Vas, antrenorul lui Cristian de la Pro Junior.
Un copil normal, nu tocilar
Micul fotbalist de la Racoviţă se consideră un copil normal, chiar dacă recunoaşte că matematica este prima lui alegere. De altfel şi pe terenul de fotbal siguranţa cu care desena diagonalele şi pasele căte colegii lui erau parcă „furate” din geometrie. Cristian nu este străin de plăvcerile specifice vârstei. Îi place să iasă cu colegii, este mereu pe lista de invitaţi la orice petrecere, doar că toate le face cu măsură, calculat, exact aşa cum îşi calculează paşii în teren şi în viaţa de zi cu zi. „Poate că pentru unii este ciudat să practici fotbalul, să fii un elev bun la şcoală şi să ai timp să te şi distrezi. Eu cred că trebuie să faci tot ce îţi place, dar cu măsură. Mie îmi place matematica, dar asta nu mă împiedică să joc şi fotbal. E adevărat că atunci când am simţit că sportul îmi acapara prea mult din timp, am schimbat clubul în aşa fel încât să pot să joc în continuare, dar să pot să mă ocup foarte serios şi de şcoală. În timpul liber, atât cât mai rămâne nu sunt un pustnic. Îmi place să ies cu colegii, cu prietenii, adică fac tot ce face un tânăr de vârsta mea. Şi chiar dacă sunt al doilea din clasă, nu sunt chiar un elev eminent, se poate şi mai bine, drept dovadă este cineva mai bun ca mine chiar în clasa mea”, povesteşte amuzat Cristian. Profesorii lui întăresc spusele fotbalistului matematician. „Este un băiat deosebit. Ştiu că a renunţat să mai joace la Universitatea pentru că şi-a dorit să aibă mai mult timp pentru şcoală. Face sport, învaţă foarte bine, iar la ultima simulare la matematică a fost notat cu 9, 70. Asta spune mult despre prima opţiune când vine vorba despre sport şi şcoală”, am aflat de la profesorul de sport al lui Cristian, Ancuţa Mureşan, fostă jucătoare a echipei feminine de handbal ”U” Jolidon Cluj.
„Fotbalul nu a fost niciodată o prioritate pentru mine, chiar dacă pe unde am jucat am fost mereu printre cei mai buni. Îmi doresc foarte mult să mă pregătesc cât mai bine pentru facultate, vreau să mă înscriu la Politehnică, Automatizări – calculatoare și să devin programator. Mi-ar plăcea să lucrez în domeniul IT”, Cristian Moldovan, elev în clasa a XI-a B la Colegiul Național Emil Racoviță, din Cluj-Napoca.