Cluj Arena nu (prea) poartă noroc gazdelor
Niciuna dintre echipele organizatoare de meciuri pe Cluj Arena, “U” Cluj (fotbal şi rugby), Olimpia Cluj (fotbal fete), Sănătatea Cluj sau Pandurii Tg. Jiu, nu se poate lăuda cu un palmares favorabil deşi, mai ales în cazul echipelor clujene, acestea au jucat în faţa propriilor spectatori.
La Cluj nu se prea poate vorbi de teren propriu sau iarba verde de acasă, dacă ar fi să ne referim la bilanţul gazdelor în cele aproape 60 de meciuri disputate pe Cluj Arena, în cei doi ani de la inaugurarea celui mai mare stadion al Clujului. Şi nu vorbim de faptul că stadionul ar fi, cum spun unele voci, neprietenos pentru că gazonul e destul de departe de tribună. Ori de faptul că valoarea echipelor oaspete a fost, în multe cazuri, peste cea a gazdelor sau că, de cele mai multe ori, stadionul a fost aproape gol la aceste meciuri. Ci pur şi simplu, trecând în revistă rezultatele meciurilor oficiale jucate pe Cluj Arena din octombrie 2011 până în prezent.
Astfel, la fotbal, “U” Cluj a câştigat doar 11 din cele 33 de jocuri oficiale în Liga I, iar echipa de rugby, CS “U” Cluj, a obţinut doar trei victorii în opt jocuri în care a fost gazdă pe arena de la malul Someșului. Nici „Virușii verzi” de la Sănătatea Cluj nu au avut o soartă mai bună, pierzând singurul meci oficial jucat pe cel mai mare stadion al Clujului, 1-2 cu Unirea Dej, într-un derby judeţean de Liga a III-a, disputat anul trecut.
Doar despre echipa de fotbal fete, Olimpia Cluj, se poate spune că a salvat cât de cât onoarea gazdelor, dar numai în meciurile din campionatul intern, unde a obţinut trei victorii la scor. Ori este ştiut faptul că echipa clujeană este cu mult peste media fotbalului feminin de la noi. Din păcate, campioanele României au capotat în meciurile cu echipe din Europa. Chiar dacă au două victorii din cinci meciuri jucate pe Cluj Arena, “olimpicele” au pierdut cele mai importante jocuri din Liga Campionilor, cum a fost cel disputat recent, cu Spartak Subotica din Serbia, meci decisiv de calificare în grupele WCL (Women’s Champions League) sau cel cu Torres Calcio, din “optimile” ediţiei de anul trecut a Ligii Campionilor.
Pandurii Tg. Jiu, singura formație gazdă ex-clujeană pe Cluj Arena, a fost şi ea în ton cu formaţiile băştinaşe. Gorjenii au bifat un singur punct din două meciuri jucate la Cluj, în egalul, scor 1-1, cu israelienii de la Hapoel Tel Aviv, din turul 3 preliminar al Ligii Europa, și au pierdut, scor 0-1, disputa cu portughezii de la Sporting Braga din play-off-ul aceleiaşi competiţii. Noroc că „pandurii” s-au descurcat mult mai bine pe terenurile străine, obţinând calificarea în grupele Europa League, astfel că vor avea ocazia să mai dreagă, cum se spune, busuiocul, meciurile fiind programate tot la Cluj.
Cel mai bun bilanţ pe Cluj Arena îl are echipa de fotbal american, Crusaders Cluj: victorie cu trofeul şi medaliile pe masă, joc în urma căruia „Cruciaţii” şi-au păstrat titlul de campioni naționali cucerit anul trecut.
[stextbox id=”custom” caption=”Palmares echipe-gazdă în jocurile oficiale pe Cluj Arena”]“U” Cluj (fotbal, Liga 1) 33 11 8 14 40-44
“U” Cluj (rugby) 8 3 0 5 149-217
Sănătatea Cluj (fotbal) 1 0 0 1 1-2
Olimpia Cluj (fot-fem) 8 5 1 2 37-12
Pandurii Tg. Jiu (EL) 2 0 1 1 1-2
Fotbal american 1 1 0 0[/stextbox]
Pe “Cluj Arena” s-au mai disputat şi alte meciuri, care nu au intrat în acest top. Amicalul de inaugurare al stadionului, “U” Cluj – Kuban Krasnodar (scor, 0-4), meciul întrerupt “U” – CFR de la finalul campionatului 2011-2012 (0-1 în minutul 27), finala mică a campionatului naţional de fotbal american în care s-au întâlnit două echipe din Bucureşti, precum şi trei jocuri din preliminariile Ligii Campionilor la fotbal feminin, grupă organizată la Cluj, în care, echipele aşa zis gazde au fost, pe rând, Spartak Subotica (Serbia), Gintra Universitatet (Lituania) și Metalurg Liepajas (Letonia). Cu acestea, numărul total de jocuri disputate pe arena clujeană a ajuns la 59.