Cea mai aplaudată înfrângere
Mai bine de trei ore planeta a intrat în stare de imponderabilitate şi toţi ochii au fost aţintiţi pe dreptunghiul de zgură de pe arena centrală a turneului de la Roland Garros. Faţă în faţă se aflau fostul număr unu mondial, Maria Şarapova şi Simona Halep, tânăra de numai 22 de ani din România care a schimbat definitiv imaginea tenisului feminin, aşa cum avea să declare la finalul partidei Boris Becker, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie.
Rusoaica s-a impus în trei seturi (6-4, 6-7, 6-4), la capătul unui meci superb însă, evoluţia Simonei a fost aplaudată la scenă deschisă de toţi iubitorii sportului alb de pe mapamond. Finala disputată de Simona Halep la turneul parizian a fost prima pentru o sportivă din România, după 34 de ani de aşteptare.
Ascensiunea Simonei are origini în Cluj
Puţină lume ştie că în spatele ascensiunii fulminate a Simonei Halep se află o altă supercampioană a tenisului mondial, Virginia Ruzici. Născută în judeţul Cluj, la Câmpia Turzii, Ruzici este singura jucătoare de tenis din România care a cucerit un turneu de Grand Slem, în probele de simplu. Se întâmpla în 1978, chiar la Roland Garros.
Considerată una dintre cele mai mari jucătoare de tenis din lume, în 1979 ocupa poziţia a opta în clasamentul mondial, Virginia Ruzici nu a fost doar o sportiva excepţională ci, s-a dovedit în timp şi un manager desăvârşit. Clujeanca stabilită de 30 de ani la Paris se ocupă acum de imaginea Simonei Halep, transformând-o încea mai în vogă sportivă româncă, pe care a ajutat-o să urce până pe poziţia a treia în clasamentul WTA (clasamentul mondial al jucătoarelor de tenis n.a.), aceasta fiind deasemenea cea mai mare realizare a unei tenismene din ţara noastră.
„Când Simona a cştigat Openul Franţei la junioare am văzut ceva la ea. Am văzut că are potenţial de Top 10. Nu avea pe atunci pe nimeni să aibă grijă de ea şi i-am făcut o propunere, i-am zis că aş putea să-i fiu manager. Am vorbit puţin şi aşa a început colaborarea dintre noi” îşi aminteşte Virgina Ruzici.
Managerul clujean al Simonei şi-a început munca şi, turneu după turneu, an după an, ascensiunea sportivei a fost tot mai evidentă. Finala de la sfârşitul săptămânii trecute, de la Roland Garros i-a umplut inima de bucurie Virginiei.
„Această calificare a fost emoţionantă pentru mine, era timpul ca cineva să ajungă la acest nivel, să încerce să cştige Openul Franţei pentru România. Acum, de Simona se teme roice jucătoare din lume, iar Serena Williams o ia foarte, foarte în serios. Dacă reuşeşte să stea departe de accidentari şi de presiune, ea va cştiga într-o zi un turneu de Grand Slam. Dar nu trebuie să ne grăbim, vom lua lucrurile pas cu pas, zi după zi”, punctează managerul Simonei Halep.
Şi totuşi, o umbră de regret se simte în vocea fostei campioane de la Roland Garros. „Din păcate în România nu avem o şcoală de tenis tradiţională. Majoritatea tenismenilor se descurcă singuri. Trebuie să le mulţumim antrenorilor care au lucrat cu Simona, şi au fost câţiva, pentru că de la fiecare a luat câte ceva. Şi datorită acestor antrenori, cu care a lucrat în timp a ajuns să aibă acest stil de joc foarte plăcut şi foarte performant”, a concluzionat Virginia Ruzici.
Lumea întreagă la picioarele Simonei
Presa din întreaga lume, obişnuită să relateze mai degrabă lucrurile rele săvârşite de conaţionalii noştri stabiliţi pe alte meleaguri, a fost de această dată la picioarele tinerei sportive din România. Indiferent că vorbim de publicaţii din Franţa, Anglia sau din Statele Unite ale Americi, toate s-au întrecut în a reliefa performanţa Simonei Halep.
L’equipe
„Maria Şarapova a tremurat. Dar a reuşit să o <îmblânzească> pe Simona Halep la finalul unui meci palpitant şi a obţinut al doilea său titlu la Paris”
Le Monde
“Cu Simona Halep, tinereţea a ieşit în evidenţă la Roland Garros. Îşi continuă astfel formidabila ascensiune, ea, cea care în urmă cu un an era pe locul 64”
Daily Mail
„Meciul a fost stricat de arbitrajul slab al francezului Kader Nouni, care a eşuat să oprească tragerile de timp ce o forţau continuu pe romancă să şi ajusteze ritmul de joc”
The Guardian
„Nu va fi ultima finală de Grand Slam pentru ea. A declarat că nu va uita niciodată această finală şi a făcut-o în modul ei genial de simplu”
Modestă, Simona nu şi-a putut stăpâni lacrimile la ceremonia de premiere de la finalul întrecerii însă, cuvintele ei au arătat încă o dată tăria caracterului şi stofa de campion din care este croită.
„Am plâns pentru că mi-am dorit enorm de mult să cştig acest turneu, am dat tot ce am avut mai bun în mine, am luptat până la capăt, dar nu a fost să fie. Apoi m-am bucurat pentru că am făcut un meci bun şi asta este ceea ce contează cel mai mult în acest moment. Poate e mai bine aşa, poate era prea devreme, prea repede să cştig un turneu de Grand Slem la prima finală pe care o joc. Voi lua din această experienţă doar lucrurile pozitive, voi munci mai mult, pentru că ştiu că într-o zi voi câştiga un astfel de turneu”, declara Simona la conferinţa de presă ce a urmat finalei de la Roland Garros.
Începând de luni, 9 iunie, Simona Halep a urcat pe poziţia a III-a în clasamentul mondial al jucătoarelor de tenis, cea mai înaltă poziţie ocupată vreodată de o tenismenă din România. Pentru performanţa sa de la Paris, organizatorii au răsplătit-o cu un cec în valoare de 850.000 de euro.
Roland Garros, marele aviator al Franţei
Turneul de tenis găzduit de Paris poartă numele unuia dintre cei mai mari aviatori pe care i-a avut Franţa vreodată. Născut în 1882, Garros a devenit cunoscut ca acrobat aerian, fiind primul pilot francez care a traversat în zbor Marea Mediterană, iar în 1914 a bătut recordul mondial pentru cel mai înalt zbor, atingând 4, 250 de metri. Garros a zburat şi alături de Aurel Vlaicu, în 1912, în cadrul unui miting aerian, la Aspern, în Austria. În 1920, în onoarea sa, baza sportivă pe care o frecventa în timpul studiilor, la Paris, a fost numită Roland Garros. Astăzi, openul de la Roland Garros se numără printre cele patru turnee de Mare Şlem, alături de Australian Open, Us Open şi Wimbledon.