Bronz paralimpic pentru sportivul clujean Alex Bologa
Judoka român Alexandru Bologa, antrenat de Tamas Gergely, a cucerit medalia de bronz în cadrul cat. 60 kg, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, după ce a câştigat meciul cu uzbecul Şerzod Namozov. Este a doua medalie pentru delegaţia română, după cea a ciclistului Eduard Novak. De asemenea, sportivii Tabita Vulturar și Alex Bologa au fost purtătorii de drapel la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Paralimpice de pe Stadionul Olimpic din Tokyo.
Bologa (clasa B1), care obţine astfel o nouă medalie de bronz la Jocurile Paralimpice, după cea câştigată în 2016, la Rio, a câştigat prin descalificarea adversarului (clasa B3), după două minute şi 17 secunde din ”golden score”.
Bologa l-a învins în sferturile de finală pe japonezul Takaaki Hirai, dar a pierdut semifinala cu azerul Vugar Şirinli, câştigând apoi meciul pentru bronz.
Tot vineri, în concursul de tir cu arcul, la arc recurve individual masculin, Eugen Pătru a ocupat locul 16 (din 31) în proba preliminară, cu 608 puncte. Potrivit DigiSport, pe 3 septembrie, în şaisprezecimile de finală, Pătru îl va înfrunta pe americanul Kevin Mather (locul 17, 606 puncte).
Eduard Novak a luat medalia de argint la Jocurile Paralimpice
Tot vineri, ciclistul Eduard Novak a cucerit argintul în proba de urmărire individuală pe 4.000 m (categoria C4), pe Velodromul Izu.
Pentru Novak este a patra medalie din palmaresul său paralimpic. Eduard Novak (44 ani) mai are un aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), un argint în 2008 la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi un alt argint la Londra în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4).
Novak şi Bologa au adus toate medaliile României la Jocurile Paralimpice (una de aur, trei de argint şi două de bronz), precizează Agerpres.
La Jocurile Paralimpice de la Tokyo, România participă cu 7 sportivi care concurează la tenis de masă, judo, atletism, ciclism şi tir cu arcul. Obiectivul este câştigarea a trei medalii.
Cine este Alex Bologa
Povestea carierei de judoka pentru Alex a început în clasa a IX-a, atunci când Gianina Andreica, antrenoare în cadrul lotului de la Cluj, a venit la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca cu propunerea de a pregăti tineri interesați de acest sport. Alex s-a arătat foarte deschis de această idee, iar la 16 ani făcea deja parte din lotul național. Datorită faptului că este singurul judoka nevăzător din țară, el a trebuit să se pregătească cu luptători care nu aveau deficienţe de vedere. Pregătirea foarte intensă l-a făcut însă să obțină mai multe rezultate deosebite, cum ar fi: în anul 2013 – locul 2 la Campionatul Mondial de juniori din Ungaria; în 2014 – locul 2 la Cupa Europeană de juniori din Ungaria, locul 1 la Cupa Europeană de seniori din Germania, locul 7 la Campionatul European de seniori. În anul 2015, participă la Jocurile Mondiale IBSA din Seul și obține locul 5 la Campionatul European de seniori din Lisabona. În anul 2016, ocupă locul 1 la German Open Judo Championships, locul 2 la Grand Prix Infraero, Rio de Janeiro și locul 1 la Grand Prix Birmingham.
Performanța obținută la Rio l-a făcut să fie cel mai tânăr medaliat judoka la Jocurile Paralimpice și primul medaliat nevăzător român la judo. După întoarcerea în țară, a fost decorat de către președintele țării cu meritul 3, sportiv cu 2 barete, pentru rezultatul obținut în Brazilia. Un ajutor important pentru Alex a fost sprijinul lui Sally-Wood-Lamont, Preşedintele Comitetului Național Paralimpic, datorită căruia studentul UBB a putut să se bucure de condițiile necesare pentru performanţă sportivă.
Citiți și:
Alex dă de pământ cu întunericul și adversarii