Bogdan Dascălu vrea să transforme Clujul într-un centru european de scrimă

Atlas Invictus7
Foto: Dan Bodea

Sunt deja ani buni de când scrima a revenit în atenția iubitorilor de sport din Cluj, iar unul dintre cei mai promițători floretiști este Bogdan Dascălu. ”Muschetarul”, brașovean la origini, s-a născut pe 16 iulie 1995, iar pasiunea pentru scrimă a apărut foarte devreme în viața lui.

Încă de la început a fost un luptător, iar dorința lui de a fi din ce în ce mai bun i-a hrănit corpul și mintea pentru a urca în topurile practicanților de scrimă. A cucerit tot ce putea să cucerească în duelurile de pe planșă, iar în 2016 a înființat Clubul Sportiv Atlas Invictus, primul club privat de scrimă din Cluj-Napoca.

La cinci ani distanță au apărut și primele performanțe în competițiile naționale. La Campionatul Național de Copii desfășurat în această vară, la București, Catrinel Dubău a obținut locul 1 la categoria U9 feminin, iar Tudor Timaru este vicecampion al țării la categoria U11, acolo unde Cristian Motrescu a obținut și el un rezultat foarte bun, terminând întrecerea pe poziția a 7-a.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca, a avut loc prima ediție a ”Cupei Atlas Invictus”. Peste 80 de copii și tineri s-au înfruntat în lupte pe planșa de scrimă.

Foto: Dan Bodea

Inițiatorul proiectului, Bogdan Dascălu, promite că a fost doar prima manifestare dintr-un proces pe termen lung care să le ofere tinerilor sportivi oportunitățile necesare pentru a-și dezvolta abilitățile și totodată pentru a promova beneficiile practicării acestui sport special, care are în țara noastră un potențial neexploatat încă la adevăratul său nivel.

Bogdan, un filosof al planșei
Vom trece în revistă și rezultatele înregistrate în competiția organizată de Bogdan Dascălu, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Însă, pentru început se cuvine să-l cunoaștem pe omul care a făcut posibilă organizarea primei competiții naționale de scrimă pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani.

La nouă ani părinții l-au dus clubul sportiv din Brașov, orașul lui natal. La vârsta de 14 ani pleca la Satu Mare pentru a se alătura lotului național de juniori. În 2012 devenea campion național la categoria lui de vârstă. Trei ani la rând și-a apărat titlul la floretă. În 2013 și 2014 obține aceeași performanță și la tineret, iar în 2015 câștiga medalia de bronz. A continuat să câștige tot ce se putea și ca senior în anii ce au urmat.

În 2016 a fondat Asociația Club Sportiv Atlas Invictus, iar din 2018, când în viața lui a apărut o cotitură, a decis să continue să slujească această nobilă disciplină sportivă, dar în calitate de antrenor.

Bogdan Dascălu este pasionat de istorie, de aici și numele clubului pe care l-a înființat, iar țelul lui sportiv a fost să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020). Deși în perioada calificărilor pentru cea mai importantă competiție planetară era pe locul 1 în clasamentul mondial al floretiștilor U23, drumul lui spre Țara Soarelui Răsare a fost curmat brusc.

Este un subiect sensibil, care a lăsat o rană adâncă în sufletul lui Bogdan Dascălu. Luptător înnăscut, muschetarul a ridicat privirea din pământ și a continuat să facă ceea ce îi place cel mai mult.

O recrutare cu noroc
Moliere definea scrima ca fiind ”arta de a lovi fără să fii lovit”. Pe scurt, scrima este arta de mânui una dintre cele trei arme: floreta, spada și sabia. În același timp scrima este unul dintre sporturile în care românii au avut evoluții constante la marile competiții ale lumii.

Indiferent că a fost vorba de Campionate Europene, Mondiale sau Jocuri Olimpice, scrimerii din țara noastră au ajuns mereu în fazele finale și au adus sute de medalii dintre cele mai strălucitoare.

Eroul acestui articol, Bogdan Dascălu, nu s-a apucat de scrimă așa cum o fac cei mai mulți dintre băieți, după ce au vizionat vreun film cu și despre muschetari. În cazul lui a fost o necesitate practicarea unui sport, din cauza unor probleme medicale.

”Eram copil când un medic m-a sfătuit să practic înotul sau scrima. Fiind și destul de înalt aveam niște probleme la spate. Așa m-am apucat de scrimă. La câteva zile după acel control medical eram deja în sala de antrenamente a clubului Forex din Brașov”, rememorează Bogdan. Cea care a observat calitățile tânărului recrut a fost antrenoarea Monica Teaca.

S-a ocupat personal de pregătirea lui, iar rezultatele nu au întârziat. După o jumătate de an de antrenamente Bogdan Dascălu a participat la prima competiție și a cucerit prima medalie.

”Cupa 1 Decembrie a fost primul concurs la care am participat. S-a ținut la Satu Mare, iar eu am câștigat medalia de bronz în proba de floretă. Dacă până atunci practicam scrima așa, ca să fac și eu un sport, acea senzație pe care am avut-o în momentul înmânării primei mele medalii, pot spune că a contribuit decisiv la ascensiunea mea ulterioară”, povestește Bogdan.

Un sportiv un pic altfel
Ascensiunea lui Bogdan Dascălu a fost pe cât de rapidă, pe atât de impresionantă. În urmă cu aproape 10 ani (2012) cucerea prima medalie de aur în întrecerile naționale de floretă (la juniori).

A fost neînvins la categoria lui de vârstă vreme de trei ani, iar când s-a desprins de juniorat și a făcut pasul către tineret a continuat să fie un permanent candidat la titlul național. Nu-i de mirare că în vitrina cu trofee a lui Bogdan cu greu mai faci loc unei noi distincții.

Floretistul nu este doar un sportiv desăvârșit ci a fost și un elev și student promițător. A studiat istoria la Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul UBB Cluj și nu a uitat nicio clipă de unde a plecat. Ori de câte ori are ocazia insistă să-i amintească pe cei care au contribuit la desăvârșirea lui ca sportiv.

”Îmi face plăcere să-mi amintesc de fiecare antrenor cu care am lucrat. Tocmai de aceea consider că este foarte important să-i menționez de fiecare dată, deoarece și-au pus amprenta asupra carierei mele de scrimer. După ce primul meu antrenor, Monica Teaca, a plecat în Franța, la un club de scrimă, am fost preluat de doamna Nina Porusniuc.

Dânsa m-a ajutat enorm să mă dezvolt în continuare până la vârsta de 14 ani. Apoi am fost preluat de către Lengyel Eva și File Atilla , antrenorii pe care i-am avut la Lotul Național de Juniori și care au avut un aport semnificativ la desăvârșirea mea ca sportiv, ca om. Fără ei nu aș fi acum, aici”, spune Bogdan.

Deși încă tânăr, Bogdan arată o maturitate cu mult peste media celor de vârsta lui. Nu degeaba se spune că scrima este ”șahul în formă fizică”. Discursul lui Bogdan Dascălu te surprinde plăcut. Iată cum definește el sportul pe care îl practică.

”Scrima este un sport al unei persoane cu multă determinare și cere focusare pe un obiectiv clar, însă cu variabile dincolo de matematică, întrucât ceea ce zdrobești este voința adversarului și nu corpul său. Mintea umană este cea mai mare armă, este un duel al voinței și al spiritului care se încrucișează în florete sau spade”, își expune Bogdan propria-i filozofie despre scrimă.

Principiul priorității sau al dreptului de atac
Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului sportiv numit scrimă, respectiv a întrecerilor de floretă, se cuvine să explicăm pe scurt câteva dintre regulile care guvernează o astfel de întrecere.

Floreta, versiunea modernă a sabiei de curte, are o lamă rectangulară flexibilă, de aproximativ 88 centimetri lungime, și cântărește în jur de 300 grame. Tușele sunt valide când vârful lamei atinge adversarul oriunde pe trupul acestuia (brațele sunt excluse).

Spre deosebire de celelalte tipuri de arme, floreta are cea mai mică zonă de valabilitate pe suprafața corpului – partea superioară fără brațe și mască. Regulile floretei includ principiul priorității sau al dreptului la atac. Doar în baza acestui drept se poate obține validitatea unui punct.

Cu alte cuvinte, floretistul are prioritate la validarea unui punct când atacă. Oponentul trebuie să se apere inițial de acest atac printr-o paradă pentru a prelua prioritatea la ripostă sau un nou atac. Când cei doi oponenți atacă simultan, loviturile nu sunt validate.

Visează să transforme Clujul într-un centru european de scrimă
Chiar dacă s-a retras temporar din competiții, Bogdan Dascălu a revenit mai puternic ca niciodată. Este legitimat la Clubul Sportiv Politehnica Timișoara și continuă să promoveze scrima. Mai mult, și-a propus să transforme Clujul într-un centru european de scrimă. Datorită lui Bogdan, interesul copiilor pentru scrimă este în creștere.

La început avea mai puțin de 10 copii înscriși și își desfășura antrenamentele într-un subsol închiriat într-o școală. Încet, încet tot mai mulți copii au fost atrași de această nobilă disciplină și, inevitabil a apărut și nevoia unui nou spațiu de pregătire. Așa a apărut o nouă sală de scrimă în orașul de sub Feleac și prima competiție națională de scrimă pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani – ”Cupa Atlas Invictus”.

”Să deschidem o sală de scrimă pentru copii a fost obiectivul nostru principal. Am reușit și suntem foarte mândri de acest lucru. Sala noastră oferă cele mai bune condiții ca acești copii să se dezvolte armonios, atât din punct de vedere sportiv cât și din alte perspective.

Sportul în general te educă, te ajută să fii organizat în viața de zi cu zi, iar scrima te ajută să iei decizii rapide într-un timp foarte scurt, pentru că ai 3 minute la dispoziție să dai tușele câștigătoare.

Promovăm sportul pentru toți, obiectivul nostru este ca în momentul în care un copil intră în sala de scrimă, să iasă cu zâmbetul pe buze. Dacă cineva iese supărat înseamnă că ceva nu a funcționat și trebuie să îmbunătățim acest lucru”, povestește antrenorul Bogdan Dascălu.

Foto: Dan Bodea

Copiii clujeni au obținut la sfârșitul săptămânii trecute rezultate foarte bune la prima ediție a competiției organizate de Bogdan, asigurând Clujului cele mai multe dintre medaliile competiției: 6 medalii, dintre care 3 de aur, 2 de argint și una de bronz la categoriile de vârstă U9, U11 și U13.

”Când începi să construiești ceva, cel mai greu pas este întotdeauna primul. Cred că atât clubul nostru cât și relația de parteneriat pe care o construim cu comunitatea de scrimă din regiune și cu ecosistemul de suport din oraș am trecut de acest prim pas cu bine, împreună.

Rezultatele copiilor noștri îi încurajează să continue, faptul că ni s-au alăturat în această competiție și echipe din afara țării este un alt element încurajator, care ne determină să privim către viitor cu încredere și motivația de a face din Cluj un centru european de scrimă.

Trebuie să mai spun că acest proiect este o muncă de echipă în care ceilalți titani, Florea Marius și Alexandra Falup, au un aport foarte mare, ei fiind pionii de bază a acestui club”, mai spune multiplul campion național la floretă Bogdan Dascălu.

Iată rezultatele complete a primei ediții a ”Cupei Atlas Invictus”:
Floretă Feminin U13
Zsigmond Eszter Julianna – City Fencing Cup (Ungaria)
Vereș Ilinca – ACS ARAMiS (România)
Horvath Timea – CSM Cluj Napoca & Marin Delia CSTA București (România)

Floretă Masculin U13
Timaru Tudor – ACS Atlas Invictus (România)
Grigorovici David – ACS Atlas Invictus (România)
Vaida Vlad – ACS Atlas Invictus – RO & Binder Erick – Chimia Râmnicu Vâlcea (România)

Floretă Feminin U11
Marin Delia – CSTA Bucruești (România)
Dubău Catrinel – ACS Atlas Invictus (România)
David Ștefania – ACS Floreta Timișoara & Horvath Teodora – CSM Cluj Napoca (România)

Floretă Masculin U11
Grumăzescu Filip – Petrolul Ploiești (România)
Popescu Rareș – ACS Floreta Timișoara (România)
Felecan Horia – CSM Cluj Napoca & Florea Edward CSTA București (România)

Floretă Feminin U9
Ghișa Victoria – ACS Atlas Invictus (România)
Adoch Elena – ACS Floreta Timișoara (România)

Floretă Masculin U9
State Robert – ACS Atlas Invictus (România)
Bia George – ACS Aramis (România)
Nițoi Ayan – Chimia Râmnicu Vâlcea & Silași Filip – CSM Cluj Napoca (România)

La competiția de la Cluj-Napoca au participat peste 80 de copii și tineri din Cluj, București, Timișoara, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Ploiești și din Ungaria.

Distribuie:

Postaţi un comentariu