Abigail Vălean, extrema-jurnalistă a lui ”U” Jolidon Cluj

Bistrițeanca Abigail Vălean, handbalista lui ”U” Jolidon care cochetează cu jurnalismul din vremea când era liceancă. (FOTO: Dan Bodea)

„Să marchezi goluri la fel de bine cum scrii articole, nu cred că poate oricine, doar un om foarte inteligent”, Adrian Linca,  jurnalist bistrițean.

„O fată veselă, cu veleități de lider, îndrăgostită de handbal, o elevă care an de an era premiantă în liceu”, Horațiu Pașca, antrenor ”U” Jolidon Cluj.

Chiar dacă așa ar putea părea, nu vorbim despre două persoane diferite ci despre o singură sportivă, Abigail Vălean, una dintre cele mai promițătoare handbaliste ale grupării ”U” Jolidon Cluj dar și o posibilă viitoare jurnalistă, lăudată de toată presa sportivă din Bistrița și de profesorii facultății unde studiază.

Abigail Vălean, „Pășcuța” jurnalistă

Abi a avut sportul în sânge încă de mică. Cu mama ei servindu-i drept exemplu, bistrițeanca a început făcând dansuri, însă nu după mult timp tentația handbalului a apărut. Tânăra bistrițeancă a avut primul contact cu acest sport în clasa a VI-a, participând la turneele inter-școli din Bistrița. Așa l-a întâlnit pe Horațiu Pașca, actualul tehnician al lui ”U” Jolidon Cluj, care la acea vreme era profesor de sport la Liceul cu Program Sportiv Bistrița.

„Mama a făcut handbal și îmi povestea că a avut accidentări și din cauza asta nu a mai putut continua și a spus că nu mă lasă. M-am dus totuși și mergeam și la dansuri și la antrenamente de handbal fără ca mama să știe. Când ne-am înscris în campionat, la junioare, a fost nevoie de o hârtie semnată de părinți și doar atunci a aflat și mama că eu vreau să continui serios cu handbalul”, spune tânăra de 19 ani.

Ajunsă la liceu, Abi a prins și gustul jurnalismului. A scris materiale premiate de Comitetul Olimpic Sportiv Român și a activat o bună perioadă de timp la revista școlii, combinând jurnalismul de liceu, cu antrenamentele zilnice, cu școala unde a fost la finalul liceului șefă de prmoție și chiar și cu funcția de președintă a Consiliului Județean al Elevilor. „Scriitura” lui Abi a atras atenția și presei de specialitate din orașul natal, care a invitat-o să comenteze la radio un meci de handbal disputat în Bistrița.

„Mi s-a propus să scriu și rubrica de handbal într-un săptămânal de sport din Bistrița dar a trebuit să refuz”.

Când a venit momentul să se înscrie la facultate, „handbalista altfel”, așa cum se recomandă, a decis să se îndrepte spre secția de Jurnalism a Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării. Cum ultimii 19 ani din viața ei s-au învârtit în jurul handbalului nici măcar înscrierea la facultate nu a fost scutită de implicare acestui sport.

„Majoritatea sportivilor merg la kinetoterapie sau la educație fizică. Dar eu tot timpul am fost altfel, am avut ideile mele. În liceu tot spuneam că merg la kinetoterapie dar fără vreo tragere de inimă. Rezultatul de la BAC, 9.21, l-am primit în cantonament, pe plajă. Apoi am văzut pe site secția de Jurnalism și m-am gândit că aș putea să vin aici. Scrisoarea de intenție am făcut-o în cantonament, între antrenamente, când fugeam în cameră și mai scriam câteva rânduri ca să o trimită la timp.

Chiar dacă are antrenamente zilnice și rareori are timp să meargă la cursuri, atunci când o face este la fel de conștiincioasă și muncitoare cum era și în liceu, când an de an termina cu „coroniță”.

„E frumos, până acum îmi place. Îmi place foarte mult cursul de Studio TV, avem o profesoară foarte tare. Nu țin neapărat să apar la televizor dar nici să-mi spună cineva ce să fac. Încă nu știu, mă mai gândesc. Pe primul loc e, momentan, handbalul”, recunoaște Abi, care în weekend a debutat și în Cupa EHF, alături de ”U” Jolidon Cluj.

Jurnalista extremă, magnet de laude

După ce anul trecut ”U” Jolidon a jucat în Champions League, clubul studențesc nu tranversează în prezent o perioadă tocmai bună. Cu multe fete tinere în lot, tehnicianul bistrițean Horațiu Pașca încearcă să crească tinerele talente ale echipei din care, în total, fac parte opt bistrițeni.

Aproape zi de zi împreună în sala de sport în ultimii 8 ani, Horațiu Pașca și Abi lucrează cot la cot încă de pe vremea „Pășcuțelor”, echipă de junioare a Bistriței care a câștigat anul trecut titlul de vice-campioană a României. Bistrițeanul are numai cuvinte de laudă la adresa elevei lui și speră să fie  mai degrabă o handbalistă de valoare, decât jurnalistă.

„Când am cunoscut-o, acum aproape opt ani, era o fată veselă, cu veleități de lider, îndrăgostită de acest sport și o elevă care an de an era premiantă. Juca handbal și mergea la școală zi de zi, a fost și vice-campioană națională la junioare. Toate acestea spun multe despre caracterul ei. Când juca la junioare era o altă atmosferă acolo, ele erau mai mult timp cu mine decât cu părinții lor. Dar la nivelul la care este Abi acum, de jucătoare profesionistă, atitudinea mea și a ei este și trebuie să fie puțin altfel. Este o etapă firească de maturizare pe care ea a înțeles-o foarte bine. Îmi doresc în primul rând să ajungă o handbalistă de mare valoare pentru că are calitățile necesare să reușească în acest sport. Depinde de ea acum, de cât de mult îi place ceea ce face. Oricum, și dacă o să fie jurnalistă, va fi una foartebună și o să îi răsupnd cu plăcere la orice întrebare”, spune zâmbind Horațiu Pașca.

Nici colegii din presă nu au uitat-o și o văd ca fiind una dintre marile speranțe ale handbalului dar și o jurnalistă cu un potențial demn de luat în seamă.

„I-aș recomanda să continue cu handbalul, să continue cu presa sau să le îmbine. Are potențial pentru orice și sunt sigur că îi iese tot ce-şi doreşte. La Abi oricine poate vedea cu ochiul liber că are calităţi excelente pentru amândouă. Educaţie, instrucţie, modestie şi un echilibru greu de găsit astăzi. Să poţi schimba, la 17 ani, mingea de handbal cu microfonul de comentator, să marchezi goluri la fel de bine cum scrii articole, nu cred că poate oricine, doar un om foarte inteligent. O văd la o echipă în străinătate, fiindcă astăzi orice antrenor, mai ales de afară, îşi doreşte un sportiv care să priceapă foarte repede ce îi comunică el. Abi nu are nevoie de două fraze ca să înţeleagă ce are de făcut. Şi mai mult decât atât, cine nu şi-ar dori o jucătoare care să poată evolua oriunde, pe orice post? Cred că se descurcă foarte bine şi în poartă. Aşa că totul depinde doar de ea, ce obiective are şi cât de mult şi le doreşte, fiindcă are capacitatea de a ajunge oriunde îşi doreşte”, explică Adrian Linca, ziaristul bistrițean care a cooptat-o pe Abi la microfonul de comentator.

_DSC0048
 Mai jos puteți viziona o gelerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=289]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Andreea says:

    Mult succes in continuare. Tot timpul ai fost un exemplu de urmat, o fata plina de calitati care era apreciata meru si e! Felicitari! >:D<

  2. Andreea says:

    Mult succes in continuare. Tot timpul ai fost un exemplu de urmat, o fata plina de calitati care era apreciata mereu si e! Felicitari! >:D<

Postaţi un comentariu