Vernisaj: Demonstrație interactivă de olărit pentru publicul sătmărean
Miercuri, la sediul Muzeului Județean (MJ) Satu Mare a avut loc una dintre cele mai interesante expoziții ale acestui an. Atractivitatea vernisajului nu a constat doar în gama largă de obiecte ceramice expuse, cât mai ales prin organizarea unui atelier interactiv de olărit, o demonstrație de artă artizanală la care publicul a avut posibilitatea de a interacționa în mod direct cu meșterii olari.
Este prima manifestare de acest gen organizată până acum în Satu Mare. „Nu și ultima, a declarat primarul Dorel Coica. Odată cu transformarea fostului Cinematograf Popular în Casa Meșteșugarilor, această artă a olăritului va avea un loc propriu în cadrul acestui lăcaș al meșterilor sătmăreni”. Publicul sătmărean a avut ocazia de admira ceramica tradițională din colecția MJ dar și obiecte din principalele centre ale olăritului sătmărean, precum Vama și Medieșul Aurit. Atracția evenimentului a constat în reprezentațiile oferite de cei doi artizani olari, reprezentanți ai școlii de ceramică Vama. Discipolul Istvanfi Geza, considerat ultimul meșter olar de la Vama, l-a avut alături pe ucenicul Bobi Varga. Cei doi s-au așezat la roata olarului montată în sala de expoziții a MJ, oferind o demonstrație de tehnică a olăritului și răspunzând în același timp la toate întrebările celor prezenți. Cum era de așteptat copii au fost cei mai interesați și intrigați în același timp, de modul în care cei doi artizani reușeau să dea naștere diverselor forme de vase, pornind de la simple bucăți de lut.
„Un copil m-a întrebat întrebat de cât timp este nevoie pentru a învăța această meserie. I-am răspuns, glumind, că doar primii 10 ani sunt mai grei și l-am văzut tare nedumerit. Adevărul este că olăritul este una dintre acele meserii care se învață de-a lungul întregii vieți”, spune meșterul Istvanfi Gheza.
Roata olarului: metodă de relaxare pentru viceprimarii Sătmarului
Dacă în România olăritul abia dacă mai are câțiva zeci de artiști, răspindiți prin diferite centre ceramice ale țării, în Occident acest meșteșug este readus la viață de către locuitorii marilor orașe. Olăritul este considerat una dintre cele mai eficiente metode anti-stres, fiind recomandat în special celor cu profesii solicitante.
„Dacă această activitate a olăritului este una atât de relaxantă nu pot decât să o recomand și celor doi viceprimari ai mei (n.red. Marcela Papici și Radu Roca) pentru a rezista stresului la care îi supun în fiecare zi”, a declarat, glumind, primarul Dorel Coica.