Profesorul de olimpici. Aurelian Iliescu, o viață dedicată școlii
Este arhicunoscut faptul că sistemul de învățământ românesc descurajează tinerii absolvenți în urmarea carierei didactice. Din păcate și dascălilor cu rezultate excelente li se pun piedici în continuarea activității. Este vorba despre dascălii pensionați, oameni dedicați total profesiei lor și dispuși să rămână la catedră. Un exemplu elocvent în acest sens este Aurelian Iliescu, profesor de fizică la școala generală Grigore Moisil din Satu Mare, un pedagog care și după vârsta pensionării continuă să pregătească elevi pentru olimpiadele naționale.
Aurelian Iliescu este unul dintre puținii dascăli de elită sătmăreni, rămași din garda veche, care încă profesează. A pregătit de-a lungul celor peste trei decenii de carieră zeci de participanți la fazele naționale ale olimpiadelor de fizică. Deși a avut în ultimii ani o mulțime de deziluzii, legate în special de haosul din sistem, dascălul sătmărean rămâne optimist în privința viitorului învățământului românesc. Optimismul lui Aurelian Ionescu nu se bazează pe noua generație de profesori, ci doar pe potențialul intelectual al elevilor.
„Contrar opiniei publice, în România există încă învățământ de calitate. Aceasta se datorează în special copiilor dornici să învețe dar și puținilor dascăli devotați care mai sunt în sistem. Generația tânără de profesori invocă mereu slaba motivație financiară pentru a face excelență. Eu, și alți colegi din generația mea, am pregătit copii pentru olimpiadă încă din primii ani ai carierei. Nici noi nu eram motivați financiar. Îmi aduc aminte că salariul meu din acea perioadă era cu doar 500 de lei mai mare decât cel al femeii de serviciu. Din păcate absolvenții de facultate bine pregătiți evită cariera didactică. Preferă să lucreze fie în cercetare fie în domeniul privat. Recunosc faptul că am colegi tineri foarte bine pregătiți și dedicați. Sunt în schimb și alții care reprezintă totalul opusul. Oameni care din păcate nici nu vor și nici nu pot să facă excelență în învățământ”, mărturisește profesorul sătmărean.
Cheia succesului este motivarea elevului
Deși crede cu tărie în potențialul elevilor români, profesorul Aurelian Iliescu a constată cu amărăciune că numărul celor dornici să învețe, și mai ales să exceleze, este din ce în ce mai mic.
„Spre deosebire de acum 15-20 de ani, este foarte scăzut numărul elevilor dispuși să renunțe la tentațiile specifice vârstei, în scopul de a se pregăti sute de ore pentru o olimpiadă națională. Calculatorul, internetul și mass media tot mai diversificată au îndepărtat elevii de lectură și de studiu. Cu toate acestea mai există copii capabili și dispuși să se sacrifice pentru olimpiade”, afirmă Aurelian Iliescu.
Factorul determinant în obținerea unor rezultate de calibru este, în opinia profesorului de Grigore Moisil, capacitatea de a motiva elevii cu potențial. „Întotdeauna le-am spus elevilor mei că cea mai simplă problemă pe care o vor rezolva va fi aceea cu numărul 1001. Cu alte cuvinte ei trebuie să înțeleagă că abia după o muncă asiduă vor veni rezultatele și satisfacțiile”, spune dascălul sătmărean.
Rezultatele elevului sătmărean Mihai Marcian reprezintă un exemplu elocvent de elev dispus să se pregătească intens pentru olimpiadă și totodată o confirmare a muncii profesorului Iliescu. Fostul elev al școlii Grigore Moisil, actualmente boboc al Colegiului Mihai Eminescu, a obținut anul acesta locul întâi la olimpiada națională de fizică și medalia de aur din partea Societății Române de Fizică.
„M-am pregătit sute de ore pentru această olimpiadă. Eram încrezător că voi reuși să obțin unul dintre primele trei locuri. Pot spune că modul în care domnul profesor (n.r. Aurelian Iliescu) s-a dedicat pregătirii mele a fost decisiv”, ne-a declarat tânărul olimpic.
„Pentru ca Mihai să facă față exigențelor acestei olimpiade naționale a fost nevoie să-l pregătesc la nivelul clasei a X-a și să rezolvăm împreună probleme impuse chiar și la facultățile de fizică, deși el era doar în ultimul an al școlii generale. Am avut totodată șansa, la școala Grigore Moisil, a unei dotări a laboratorului de fizică, mult peste cele ale altor școli. Fără logistica didactică necesară, la fizică cel puțin, este imposibil să ai rezultate chiar cu un potențial elevilor și dascălilor mult peste medie”, a concluzionat profesorul Aurelian Iliescu.
Vârsta și problemele medicale nu-l pot îndepărta de catedră
Este pensionat pe caz de boală, are deja 35 de ani de activitate didactică, cu rezultate excelente. Cu toate acestea spune că nu poate renunța la activitatea care i-a adus de-a lungul timpului atâtea satisfacții.
„Am avut aproximativ 2 ani de inactivitate, după operația suferită la nivelul corzilor vocale. Nu am putut rezista mai mult departe de catedră. Îmi place să predau, să lucrez cu copii chiar dacă vocea nu mă mai ajută. Nici nu este nevoie. Ca să ții în frâu o clasă de elevi nu este nevoie de zbierete ci de mult tact și răbdare”, ne spune Aurelian Iliescu.
Din păcate mulți dintre colegii de generație ai profesorului Iliescu, au renunțat definitiv la pregătirea elevilor pentru olimpiadă. Conform dispozițiilor ministeriale, profesorii care au depășit vârsta legală de pensionare nu mai au dreptul decât la o jumătate catedră, adică maximum nouă ore pe săptămână. Prin urmare, munca suplimentară nu mai poate fi remunerată.
„Eu am muncit peste 150 de ore pentru pregătirea lui Mihai. Tot acest efort l-am făcut exclusiv prin prisma satisfacțiilor profesionale, nicidecum a celor materiale”, mărturisește dascălul.
Grigore Moisil, școala cu zeci laureați la olimpiadă
Școala Grigore Moisil se numără, cu siguranță, printre cele mai bune din județ. Unitatea dispune de o logistică didactică de invidiat. Acest fapt, spune directorul Constantin Voicu, nu se datorează persoanelor importante a căror copii învață la această școală, ci mai degrabă capacității acestei unități de a se autofinanța.
„Chiar dacă mulți dintre părinții elevilor noștri sunt persoane cu funcții și capacități financiare însemnate, nu am dorit să apelăm la ajutorul acestora pentru a nu se crede că suntem favorizați în vreun fel. În ultimii 6, 7 ani cei din Ministerul Învățământului au hotărât să lase școlile în voia sorții, atunci când vine vorba de bani pentru dotări. Prin urmare, am fost nevoiți să identificăm surse de autofinanțare. Reușim acum să ne acoperim o mare parte din cheltuili prin banii proveniți din închirierea unor spații ale școlii, precum chioșcul sau sala de sport. Am avut anul trecut în jur de 40 de elevi premiați la fazele județene și nu mai puțin de 14 care au participat la fazele naționale ale olimpiadelor. Toate acestea ar fi fost imposibil de realizat fără un personal calificat și materiale didactice pe măsură”, ne-a declarat Constantin Voicu, directorul Școlii Generale Grigore Moisil.
Poate pentru ca nu ai vrut ??
Mekker anca gabriela – de unde nu e, nici dumnezeu nu cere ! Nici un profesor nu te-ar putea invata pe tine nici limba romana, dar fizica !
Lasa ca te-ai facut mare si desteapta si fara fizica .
Felicitari , domnule profesor ! Ati ramas unul dintre putinele exemplare de “magister sacratae”
Felicitari, si multa sanatate!
Multa sanatate si felicitari pentru profesionalismul de care dati dovada ……..
Un profesor deosebit Domnul Iliescu!
Mi-a predat si mie fizica. Imi aduc aminte si acum, cu placere, de orele tinute de dansul, deoarece a stiut intotdeauna sa ne starneasca interesul pentru aceasta materie,a stiut sa se faca respectat si iubit in acelasi timp.
M-am bucurat nespus de faptul ca si fiul meu a avut sansa sa fie elevul D-lui profesor, deoarece un om cu o asemenea pregatire si daruire fata de profesie pune o amprenta importanta in viata fiecarui elev pe care-l invata.
In toti cei patru ani cat l-a avut ca si profesor, fiul meu a vorbit despre dansul doar cu admiratie si respect, iar fizica a fost si sunt sigura ca va ramane pentru el, una dintre materiile cele mai indragite datorita D-lui profesor.
Toata stima si respectul pentru Dl. profesor Iliescu! Ne-am dori din toata inima ca scoala romaneasca sa aiba parte de cat mai multi dascali de talia dansului!
Felicitari pentru realizarile obtinute domnule profesor si sanatate multa va dorim!