Stomatologia infantilă, pe butuci: ”Vom ajunge o țară de știrbi!”
Prin desfiinţarea cabinetelor de specialitate din şcoli, stomatologia infantilă a ajuns pe butuci. La această situaţie contribuie şi retragerea, începând cu luna aprilie, a sumelor alocate medicilor stomatologi de către Casele de Sănătate. Puţini cum erau, cei 1.000 de lei reuşeau să asigure cât de cât gratuitatea intervenţiilor pentru unii dintre copiii şi tinerii care se prezentau la cabinete. În prezent, copiii şi tinerii până la 18 ani din Satu Mare au la dispoziţie un singur cabinet medical de profil, după ce altul, amenajat din fonduri private, este pe cale de desfiinţare, deoarece stomatologul care l-a deservit a decis să plece în străinătate pentru o leafă mai bună.
Cabinetele stomatologice din şcoli, desfiinţate
După Revoluţie, stomatologia infantilă a fost abandonată, cabinetele au fost transformate în laboratoare sau centre informatice. Flaviu Simu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Satu Mare, spune că lipsa cabinetelor stomatologice şcolare este o problemă gravă care se regăseşte peste tot şi care conduce inevitabil înspre perspectiva de-a deveni o ţară de ştirbi.
“În toată ţara, de 22 de ani, copiii sunt neasistaţi. Acei copii care aveau atunci 5 ani, acum au 30 şi nici nu vă daţi seama cu ce fel de tragedii constatăm noi acuma. Colegii mei au de înfruntat situaţii foarte grave la tinerii de 30 de ani care atunci aveau 5 ani. Sunt edentaţii impresionante care nu se întâlnesc în ţările civilizate. Asta dovedeşte că prevenţia este cea mai importantă, iar neglijenţa crează aceşti pacienţi. Dacă aş vrea să fiu cinic aş spune că noi şi colegii noştri din toată ţara avem de lucrat încă două-trei generaţii. Ar trebui să se înţeleagă că noi nu luptăm pentru banii noştri, pentru că din fericire, marea majoritate a cabinetelor stomatologice sunt private şi nu depind de stat. Noi am fost desfiinţaţi ca specialitate prin retragerea acelei sume alocate până în luna aprilie pentru copii şi nevoiaşi. Suma aceasta este necesară tocmai pentru aceste categorii de persoane”, spune Flaviu Simu.
Un proiect aprobat, rămas doar pe hârtie
Înainte de Revoluţie, în şcolile din Satu Mare existau nu mai puţin de 15 cabiete stomatologice, alături de altele care se ocupau gratuit de profilaxie şi prevenţie în Policlinica Stomatologică. În prezent, copiii şi tinerii până la 18 ani se pot prezenta la un singur cabinet, după ce altul, amenajat din fonduri private, e pe cale de desfiinţare, deoarece stomatologul care l-a deservit pleacă în străinătate pentru o leafă mai bună. Aprobat anul trecut de Consiliul Local şi având ca termen de ducere la îndeplinire sfârşitul anului şcolar 2012-2013, pogramul privind reabilitarea stomatologiei infantile şi reînfiinţarea cabinetelor şcolare de profil, a rămas doar pe hârtie. Făcând abstracţie de proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Local constituit anul trecut, primarul Dorel Coica se rezumă la a da vina pe trecut şi a face promisiuni pentru viitor.
“Stomatologia şcolară este în atenţia mea, mai ales că sunt medic. M-a preocupat această problemă încă pe vremea când eram directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dar atunci n-am avut cu cine să discut despre acest aspect. Acum, în atenţia mea se află această problemă şi doresc ca în viitor să-i acordăm atenţa cuvenită, astfel încât acele şcoli mari care au posibilitatea să susţină un cabinet stomatologic să aibă aibă un astfel de spaţiu dotat corespunzător” – afirmă edilul şef.
12 milioane lei alocaţi inutil
Anul trecut, în luna februarie, Primăria Satu Mare a cuprins în buget o sumă care să fie folosită pentru dotarea cu aparatură stomatologică a trei cabinete şcolare din municipiu. Măsura a fost luată în scopul iniţierii unei campanii la nivel de municipiu privind efectuarea de controale stomatologice obligatorii pentru toţi elevii din clasele primare. La vremea respectivă, în municipiul Satu Mare existau nouă cabinete medicale şcolare, din care doar unul având ca profil de activitate stomatologia infantilă, pentru copiii cu vârste între 0 – 18 ani. În aceste condiţii, conducerea de atunci a Primăriei Satu Mare a decis iniţierea şi dezvoltarea unui program cu caracter permanent, începând cu anul şcolar 2012-2013, de asigurare a unor controale stomatologice obligatorii pentru toţi elevii din clasele primare. Suma prevăzută pentru dotarea minimală a celor trei cabinete stomatologice, cuprinsă în bugetul municipiului pe anul 2012 s-a cifrat la 1, 2 miliarde lei vechi. Pe lângă cuprinderea în buget a celor 1, 2 miliarde lei vechi, conducerea Primăriei Satu Mare a iniţiat întâlniri cu directorii instituţiilor de învăţământ din municipiu pentru a se stabili şcolile unde vor fi amenajate cele trei cabinete stomatologice.
Prevenţia şi profilaxia, deosebit de importante
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Satu Satu Mare insistă asupra necesităţii prevenţiei şi profilaxiei în cabinetele şcolare şi atrage atenţia asupra faptului că în caz contrar, dacă o plombă simplă costă 50 lei, la cabinetele stomatologice private se vor prezenta doar copiii ai căror părinţi au bani: “Fără o prevenţie şi fără o stomatologie foarte bine şi coordonată ca în vremurile vechi în cabinetele medicale şcolare, care să preia copiii pentru depistare, asanare, reasanare şi control, vor fi asistaţi doar acei copii care au părinţi care dispun de resurse financiare. Dacă vor fi lăsaţi în voia sorţii, copiii – inclusiv cei săraci sau cei de la ţară – care au şi ei dreptul la sănătate, nu vor fi asistaţi, iar problemele se vor accentua. În aceste condiţii, stomatologii vor avea de lucru încă două-trei generaţii din cauza neglijenţei guvernelor care se susced şi sunt dezinteresate de această problemă”.