Specialiștii cercetărilor științifice s-au reunit la Muzeul din Negrești-Oaş
Muzeul din Negreşti Oaș a găzduit în acest sfârşit de săptămână un colocviu dedicat cercetărilor ştiinţifice din Ţara Oaşului. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor specialişti în istorie, geografie şi etnografie, de la mai multe universităţi din ţară.
Remus Vârnav, directorul Muzeului, a declarat că sâmbătă a avut loc un colcviu pe teme istorice, iar duminică unul aplicat pe domeniul etnografic. Fiecare dintre specialiștii prezenți și-au prezentat lucrările realizate, studii sau teze de doctorat, toate aplicate pe zona Țara Oașului.
Conf. dr. Marin Ilieș, de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca, a prezentat analize spațiale cu privire la această zonă, iar Corina Iosif, cercetător al Institutului Arhivă de Folclor al Academiei Române de la Cluj Napoca a prezentat o lucrare proprie cu privire la danțul din Certeze văzut din punct de vedere sociologic.
„În cadrul colocviului din acest weekend fiecare dintre cei prezenți și-au prezentat propria lucrare, unii studii, iar alții tezele de doctorat, pe diverse domenii. Putem să denumim întâlnirea ca o cercetare științifică multidisciplinară“, susține Remus Vârnav.
Dintre participanţii la eveniment trebuie amintiţi prof. univ. dr. Doru Radosav, de la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi pe conf. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul aceleiaşi facultăţi, personalităţi a căror viaţă şi activitate este legată de ţinuturile sătmărene şi de Ţara Oaşului.
De la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea a participat lectorul univ. dr. Vasile Grigore Gherman, născut în Ţara Oaşului şi colaborator al muzeului din Negreşti. Muzeul Judeţean Satu Mare este reprezentat la acest colocviu de: dr. Liviu Marta, dr. Claudiu Porumbăceanu, dr. Paula Virag, Diana Iegăr şi Marius Baloş. Tot din Satu Mare participă şi dr. George Vulturescu, scriitor şi filolog, dr. Kiss Imola, istoric de artă, drd. Gheorghe Toduţ, istoric.