Şefii deconcentratelor stau bine cu PAAR-ul
Prezentarea principalelor atribuţii ce revin instituţiilor şi serviciilor publice deconcentrate, conform Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor (PAAR) la nivelul judeţului, a constituit unul dintre punctele incluse pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural Satu Mare din 5 septembrie. Cu acest prilej, prefectul Eugeniu Avram a cerut ca şefii instituţiilor deconcentrate să-l informeze pe loc dacă se confruntă cu probleme sau doresc să fie sprijiniţi în privinţa aplicării PAAR, fie direct – prin intermediul Instituţiei Prefectului, fie prin înaintarea solicitărilor către Guvernul României. După liniştea apăsătoare care s-a lăsat în urma propunerii prefectului, se poate deduce că şefii instituţiilor ori nu au habar ce înseamnă PAAR-ul, ori nu-i interesează.
Colonelul Gheorge Dan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş, a fost singurul care a intervenit. El a prezentat o problemă a cărei soluţionare reprezintă o mare necunoscută pentru autorităţile sătmărene, aşa cum s-a putut constata în 3 septembrie, când în garajul unui sătmărean a fost găsit un piton de 3 metri, iar singura măsură a constat în amendarea proprietarului şarpelui cu 100 de lei.
“Ce trebuie făcut în astfel de situaţii şi către cine ar fi trebuit predat şarpele”? – a întrebat colonelul. Şeful ISU Someş Satu Mare şi-a completat intervenţia, atrăgând atenţia asupra faptului că ” în situaţii de felul acesta sau altele când pompierii sunt chemaţi pentru a interveni, ISU nu poate coordona activităţile, această misiune revenind autorităţilor”.
Care, după cum s-a putut constata în cazul pitonului, ridică din umeri şi pasează responsabilitatea de la unul la altul.