DILEMA BOTOȘEILOR. Spitalul Județean face profit pe spatele bolnavilor
Aşa numita taxă pe botoşei, aplicată fiecărui vizitator al Spitalului Judeţean Satu Mare, s-a dovedit a fi o afacere cu un profit de aproximativ 100 %. Un calcul simplu arată că banii investiţi în achiziţionarea dispozitivelor de încălţare automată au fost recuperaţi încă din primele zece zile.
Timp şi bani irosiţi
Botoşeii, echipamente de protecţie aplicate peste încălţăminte (în fapt nişte banale pungi de plastic) au revoltat opinia publică sătmăreană. Indignarea nu este cauzată neapărat de obligativitatea folosirii lor, ci mai ales de taxa în valoare de 2 lei instituită pentru fiecare vizitator. „Că trebuie să purtăm aceste pungi peste încălţăminte e un lucru rău, dar că suntem obligaţi să plătim 2 lei pentru asta nu mi se pare normal. Mulţi dintre noi nu îşi permit să dea 2 lei nici pe o pereche de ciorapi“, ne-a declarat Marcel Chiorean, unul dintre vizitatori. După ce că sunt obligaţi să plătească, vizitatorii, în special cei din weekend, trebuie să stea la coadă pentru a utiliza dispozitivul automat de încălţare. Aceştia acuză faptul că irosesc o bună parte din timpul alocat vizitei.
CJ dă lecţii de eficacitate marilor corporaţii
Spitalul Judeţean, iniţiatorul taxei pe botoşei, a achitat costurile pentru dispozitivele de încălţare automată. Constantin Demian, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgență Satu Mare, ne-a declarat că au fost cumpărate patru asemenea dispozitive, fiecare în valoare de 2.150 de lei. „Dispozitivele au fost achiziţionate în mod direct deoarece suma plătită nu impunea organizarea unei licitaţii. Din momentul punerii lor în funcţiune şi până acum am avut încasări medii de aproximativ 1100 de lei pe zi. Toţi aceşti bani sunt destinaţi cumpărării de obiecte sanitare, necesare funcţionării spitalului“, a precizat Demian.
Prin taxa achitată de vizitatori, plătitori de CAS, în conturile Spitalului au intrat în prima lună de funcţionare aproximativ 33.000 de lei. Dacă ţinem cont de faptul că pentru dispozitive s-au plătit sub 9.000 de lei, vedem că s-a reuşit o amortizare, de cel puţin trei ori, a costurilor de achiziţie.
Deşi eficace, aceste dispozitive nu rezolvă problema cozilor ce se formează în zilele de weekend, atunci când fluxul de vizitatori creşte considerabil. „Nu înţeleg de ce trebuie să stau la coadă, să pierd din timpul pe care l-aş putea petrece alături de băieţelul meu în salon“, spune Angela Boitor, mama unui copil de 12 de ani. Această situaţie ar fi putut fi evitată achiziţionând, cu aceeaşi sumă, cel puţin 30 de aparate, mai puţin sofisticate e adevărat, dar îndeajuns de bune pentru a fi folosite de majoritatea clinicilor particulare.
Profituri de milioane pe spinarea contribuabilului
Faptul că în România orice taxă conţine un element de înşelătorie la adresa contribuabilului a devenit deja un lucru firesc. Această taxă se deosebeşte prin faptul că sătmărenii sunt înşelaţi nu o dată, ci de două ori. În interpelarea făcută către Ministerul Sănătăţii, deputatul Keleskenyi Gabor spune că „batjocoritor la adresa cetăţeanului de rând este preţul botoşeilor – 2 lei perechea, mirosind de la o poştă a afacere dubioasă. Pe piaţă o pungă ce conţine 50 de astfel de botoşei costă 30 de lei. Ceea ce înseamnă un câştig de aproape 100%“. Este o rată a profitului imensă, chiar şi pentru cele mai eficace corporaţii, darămite pentru o instituţie catalogată drept non profit. Mai mult decât atât, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii se interzice „cumpărarea de botoşei sau halate de unică folosinţă, pentru a avea acces în spital“. Totodată, o astfel de măsură „nu are nicio relevanţă privind oprirea sau eliminarea riscului de transmitere a unor boli infecţioase“, a adăugat secretarul de stat Raed Arafat. Astfel vizitatorul este înşelat în primă fază prin obligativitatea de a plăti o taxă exagerată, nepermisă şi inutilă. În al doilea rând, sătmăreanul este înşelat în calitatea lui de contribuabil. Mai exact, preţul de 60 de bani plătit de instituţia spitalicească pentru fiecare pereche este unul exagerat. Printr-o simplă căutare pe site-urile distribuitorilor de produse medicale găsim oferte de preţ mult mai avantajoase decăt cele plătite de Spitalul Judeţean din bani publici. Astfel, pentru un pachet ce conţine 100 de botoşei preţul variază între 9 şi 11 lei. Din calculul matematic rezultă o valoare de 10 bani per bucată, adică de şase ori mai puțin decât preţul plătit de instituţia sătmăreană. Dacă luăm în calcul faptul că se vând peste 1000 de bucăţi zilnic observăm că suma anuală care se plăteşte atinge valoarea de aproape 2 milioane de lei anual.