Festivalul Medieval: Careiul s-a transformat în câmp de bătălie – Galerie foto

Actorii trupei Porolissum, reconstituind elemente ale bătăliilor istorice

Prima ediție a Festivalului Medieval ”Villa Karul” din Carei a debutat sâmbătă. În parcul Karoly din localitate s-a dat startul seriei de manifestări estivale ce se vor derula pe o perioadă de nouă zile. Spre surprinderea majorității celor prezenți, Festivalul s-a adresat strict celor pasionați de trecutul istoric, lipsind cu desăvârșire tarabele cu mici, bere și manele.

Pentru a fi respectat specificul românesc, ceremonia de debut a manifestărilor a început cu aproape două ore întârziere. Această neplăcere nu a fost cauzată de vreun viciu de organizare ci mai degrabă din cauza lipsei de punctualitate a oficialităților județene. Cel mai mult au avut de suferit actorii Trupei de Reconstituire Istorică Porolissum, din Zalău. Aceștia au fost nevoiți să suporte așteptarea la o temperatură de 38 de grade celsius, în plin soare, îmbrăcați în armuri metalice. „Pentru ei (n.r. demnitari) este ușor, probabil că stau undeva la protocol, cu aer condiționat și toate condițiile. Nu vă pot descrie ce insoportabilă devine această armură după doar căteva minute de stat în soare. În plus mai cântărește vreo 30 de kilograme”, ne-a declarat, indignat, unul dintre membrii trupei sălăjene.

Adrenalină, strigăte de luptă și acorduri de menestrel
Una dintre principalele atracții din cadrul Festivalului a fost reconstituirea unor elemente de luptă din cadrul războaielor daco-romane. „Combatanții” și-au jucat atât de desăvârșit rolurile încât cei mai naivi dintre spectatori au fost convinși, la final, că cei în cauză au depășit granițele actoriei. Drept dovadă, după ce s-au debarasat de echipamentul de luptă, au devenit imediat vizibile zecile de vânâtăi și zgârieturi. Meșterii populari au fost și ei asaltați de cei prezenți. Careienii au putut urmări pe viu procedeele în care se făceau obiectele de sticlă, piele sau lemn acum câteva sute de ani. Totodată au putut admira instrumente muzicale specifice evului mediu. Francisc Egyed este unul dintre meșterii populari specializați pe instrumente muzicale. Acesta ne-a declarat că se ocupă de colecționarea acestor obiecte de aproximativ un deceniu. A colindat toate cătunele țării în căutarea de instrumente muzicale medievale, pe care le-a restaurat și mai apoi le-a folosit în diverse concerte.

Autenticitate în cele mai mici detalii

Organizatorii și-au ținut promisiunea de a nu amesteca elementele medievale cu cele moderne. Prin urmare, singurele melodii care s-au putut auzi sâmbătă la Carei au fost cele interpretate odinioară de menestreli. Totodată, singurele mâncăruri care au putut fi cumpărate au fost cele tradiționale. Ca urmare a acestor aspecte, o mare parte a citadinilor careieni au preferat ștrandul din localitate. Publicul prezent la festival a fost reprezentat în majoritate din familii cu copii și persoane de vârsta a treia. Aceștia din urmă au fost cel mai plăcut impresionați de manifestările din Parcul Karoly. „Ne bucurăm să vedem că și în Carei poate fi organizat ceva de bun gust. Eu locuiesc în acest oraș de 90 de ani și vă mărturisesc că nu mi s-a părut niciodată Careiul mai frumos decât este acum”, ne-a mărturisit Ioan Neagu, un careian de 93 de ani, imobilizat într-un scaun pentru invalizi.

În altă ordine de idei este de remarcat diplomația de care au dat dovadă organizatorii. Pentru a nu se creia tensiuni între etnicii români și cei maghiari, motto-ul ales pentru toate manifestările a fost înscripționat în limba engleză. „I love Carei” putea fi citit pe bannere, tricourile organizatorilor, voluntarilor dar și pe cele ale careienilor obișnuiți, fără a se auzi nici măcar o voce dezaprobatoare. Începând de luni, se va lansa așa-numitul AugustFest, o sărbătoare mai pe placul publicului larg, o serie de manifestări care vor da probabil multe bătăi de cap serviciilor de pază sau de intervenție medicală.

[nggallery id=56]

Distribuie:

Postaţi un comentariu