Pălincarii din Satu Mare caută ajutor în Sălaj

Lucian Bode şi reprezentanţii pălincarilor au suţinut azi o conferinţă de presă

Ordonanţa 16/2013 care dublează acciza la pălincă îi aduce pe pălincarii din Transilvania în pragul disperării. Reprezentanţii Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord – Vestul României au vorbit, joi, la Zalău, despre modul în care s-a ajuns aproape la distrugerea acestei tradiţii, dar şi despre soluţiile care există pentru remedierea situaţiei.

Într-o conferinţă de presă organizată la sediul PDL Sălaj, Gheorghe Ciocan, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord-Vestul Transilvaniei a explicat că probleme pălicarilor pornesc de la condiţiile negociate de statul român în procesul de preaderare şi aderare la Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, politicienii români ar fi putut salva, însă, pălinca, încadrând-o acolo unde îi este locul: la produse tradiţionale. Mai mult, Ciocan spune că tot ce se întâmplă este dictat de „mafia spirtului”, care, evident, este mai puternică decât producătorii de pălincă.

„Mulţi parlamentari au fost ţinuţi de părinţi în facultăţi cu banii din pălincă. Dar au uitat asta”, a declarat preşedintele federaţiei, apreciind că actuala legislaţie îi forţează pe pălincari să funcţioneze în ilegalitate.

Soluţia la problema lor ar putea veni pe calea unui proiect de modificare a Codului Fiscal,   depus în Parlamentul României de un grup de 48 de deputaţi din toate partidele parlamentare. Printre semnatarii acestui proiect legislativ se numără şi deputatul PDL Lucian Bode, care a precizat în aceeşi conferinţă de presă ceea ce se întâmplă odată cu intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a Ordonanţei 16, reprezintă o lovitură mortală dată ţăranilor care produc băuturi tradiţionale , fie pentru consum propriu , fie pentru a face rost de bani pentru celelalte biruri pe care începând din acest an sunt obligaţi să le achite.

Potrivit deputatului PDL, propunerea legislativă vizează modificarea mai multor articole din Codul Fiscal, unul referitor la definirea băuturilor tradiţionale româneşti, unul de stabilire a unui nou nivel al accizelor, în sensul ca pentru cantităţi de până la 200 de litri să nu se aplice niciotaxă, iar pentru cantităţi de peste 200 de litri să se plătească a zecea parte din acciza standard. Propunerea este semnată şi de alţi doi deputaţi sălăjeni – Iuliu Nosa (USL) şi Sereş Deneş (UDMR).

Conform legislaţiei în vigoare, începând cu 1 septembrie, pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu se va achita o acciză de 1000€/hectolitru de alcool pur (adică 22 lei /litru de ţuică la 50 grade , pentru tot ce depăşeşte 100 litri), respectiv 11 lei/litru pentru cantităţi mai mici de 100 litri.

„În condiţiile în care litrul de ţuică se vinde în medie cu 15-20 lei , mă îndoiesc că producătorii de ţuică se vor înghesui la fisc să plătească 22 lei/litru acciză”, a completat Bode.

Reprezentanţii federaţiei le-au reprozat producătorilor de pălincă din Sălaj că nu sunt suficient de uniţi şi le-a recomandat ca înainte de a începe sezonul pălinciilor, să organizaze o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor care controlează acest sector de activitate, în care să stabilească în ce condiţii se poate face aceatsă activitate fără a se ajunge la probleme cu legea.

„Deschidem o cerere către Direcţia de accize şi activităţi vamale, dăm nişte bănuţi Cezarului. Noi aşa facem la Satu Mare”, a precizat Cornel Mureşan, vicepreşedintele federaţiei, prezent şi el la conferinţa de presă de la Zalău.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu