Opt stâlpi pentru opt ani de nepăsare

Situația imobilului de pe strada Rândunelelor nr. 1 din Satu Mare este nerezolvată de opt ani

Autoritățile au găsit o soluție ”ingenioasă” pentru imobilul care stă proptit în opt stâlpi de opt ani pe strada Rândunelelor nr.1 din municipiul Satu Mare: va fi limitată viteza în zonă la 30 de km/oră în condițiile în care este vorba de o arteră importantă de circulație, strada pe care intră turiștii în țară și îi duce spre Centrul orașului. Clădirea este pe jumătate prăbușită și stă să se dărâme în totalitate. Amplasat într-o zona centrală, intens circulată, imobilul afectează grav imaginea oraşului, pune în pericol pietonii și îngreunează traficul. Locatarii corpului afectat au fost nevoiți să evacueze spațiul din cauza riscului de prăbușire încă din 2005, iar oficialii Sătmarului dau din coate pe motiv că nu aparține Primăriei. În acest context, starea clădirii se degradează pe zi ce trece, iar lipsa de interes și nepriceperea autorităților locale vor duce, inevitabil, la prăbușirea construcției.

Corpul afectat, evacuat de locatari în 2005

În anul 1997, cele mai multe apartamente ale imobilului au fost cumpărate de locatari iar o parte a clădirii, în care funcționa o croitorie, a rămas în grija Primăriei. Imobilul este format din două clădiri cu acoperiș comun, iar Corpul A este cel mai afectat. Cinci familii au fost nevoite să-și evacueze apartamentele în 2005, an în care o parte a clădirii s-a prăbușit. Corpul B, construit în 1910, nu este încă în pericol.  Emil Preda, președintele asociației de proprietari, povestește că în anul 2005 unul dintre pereţii imobilului s-a dărâmat, iar locatarii cred că acest lucru a afectat structura de rezistenţă a clădirii. Aceștia consideră că Primăria este vinovată de ceea ce s-a întâmplat, deoarece partea care a provocat pagubele aparţinea municipalităţii, şi cer efectuarea unor reparaţii din bani publici.

„Spațiul de sub apartamente are circa 100 metri pătrați și era format din trei camere și două holuri. Chiriașii de la acea vreme, care dețineau o croitorie, au făcut modificări în interior, au spart pereții pentru a face două camere mai mari, care au slăbit structura clădirii“, spune Emil Preda.

Imobil-Randunelelor-interio

Sesizări peste sesizări la Primărie

În anul 2000, locatarii au formulat o sesizare la Primărie în care erau specificate toate problemele legate de crăpăturile care începeau să apară în pereți, însă susțin că nu au primit niciun răspuns. În anul 2005, luna mai, a urmat o altă sesizare din partea locatarilor, de această dată și la Inspectoratul de Stat în Construcții, în care era specificat faptul că peretele care delimita cele două clădiri stă să se dărâme. Aceștia au primit din partea Primăriei un răspuns în care li se solicita să realizeze o expertiză tehnică a clădirii și un aviz de lucrări pentru consolidare. Locatarii au rămas uimiți de această cerință, având în vedere că spațiul croitoriei era închis. Mai mult, nu avea acces nimeni înăuntru având în vedere că aparținea de Primărie.  „Cum puteam noi să expertizăm un spațiu închis și pus la vânzare?“, se întreabă Emil Preda. Din cauza lipsei de interes, la sfârșitul anului 2005, spațiul aflat în grija Primăriei s-a și dărâmat, fiind afectate două apartamente de deasupra.

Imobil-Randunelelor3

Locatarii își caută dreptatea în instanță

Reabilitarea imobilului a fost motivul unui adevărat război între locatari şi primarul din acea vreme, Iuliu Ilyes, încă din 2005. Președintele Asociației de Proprietari, Emil Preda, relatează că fostul primar a promis rezolvarea problemei. Ulterior, acesta a declarat că Primăria va cumpăra imobilul în întregime și că locatarii vor primi banii necesari pentru deschiderea unei afaceri, însă după mai multe runde de negocieri părțile nu au ajuns la un numitor comun.

Emil Preda spune că, în momentul în care și-a dat seama că autoritățile stau cu mâinile în sân, a acționat în instanță Primăria pentru a fi luate măsuri de renovare a clădirii, dar degeaba. La fel s-a întâmplat după trei ani, în anul 2009, de această dată împreună cu ceilalți locatari.

”Procesul se află și în acest moment pe rolul Tribunalului Satu Mare”, precizează Emil Preda.

Până la soluționarea cazului, clădirea pare să fie condamnată la uitare de către autorități. Cu toate că e situată în centrul orașului și stă să cadă sub ochii trecătorilor de opt ani.

[stextbox id=”custom” caption=” Soluţia autorităților: limitarea vitezei la 30 km/oră!”]În prezent, autorităţile invocă faptul că legea nu le permite reabilitarea din bani publici a unei clădiri care nu le aparţine, chiar dacă demolarea clădirii şi construirea uneia noi ar fi cea mai viabilă soluție. În schimb, au găsit o soluție de moment: reducerea vitezei! Astfel, membrii Comisiei pentru Siguranţa Circulaţiei din cadrul Primăriei Satu Mare au decis în ultima ședință înfiinţarea unei treceri de pietoni pe strada Ştefan cel Mare, la intersecţia cu străzile Ceahlăului şi Marsilia, precum şi limitarea în zonă a vitezei de circulaţie a autovehiculelor, la 30 km/h, deoarece imobilul situat pe strada Rândunelelor nr.1 prezintă risc ridicat de prăbuşire şi constituie un posibil pericol pentru pietoni. Întrebat dacă împrejmuirea casei cu gard de sârmă şi limitarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor în zonă reprezintă soluţii care să mulţumească conducerea Primăriei, primarul Dorel Coica a declarat că deocamdată nu se poate face mai mult. “Deocamdată asta este tot ce putem face. Locatarii imobilului se află în litigiu cu statul român şi, până nu se termină procesele pentru a putea ţine cont de o sentinţă, nu ne rămâne decât să aşteptăm. Cred că următorul termen al procesului este în septembrie sau octombrie”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, primarul Dorel Coica. (Stela Tudor)[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu