FOTO Reality-show-urile încurajează afacerile cu vechituri
Pe o străduță banală din Satu Mare, într-un spațiu mai mic decât un birou de demnitar, găsim o adevărată cutie a timpului. Este vorba despre buticul de antichități al lui Gheorghe Lăpușan, un colecționar sătmărean împătimit, care a ales să facă o afacere din pasiunea veche de 20 de ani. Vorbim aici despre obiecte autentice, a căror vârstă se măsoară cel puțin în decenii. Totodată, nu ne referim la simple produse ci la obiecte depozitare ale amintirilor celor care le-au deținut de-a lungul timpului. Cei care trec pragul anticarului Gheorghe Lăpușan se trezesc brusc în fața unui trecut pe care îl credeau pierdut. Obiecte precum ceasurile cu cuc sau cele cu pendul, radiouri interbelice, mașini de scris sau icoane pe sticlă, creează sentimente de fascinație în cazul tinerilor și de nostalgie în rândul vârstnicilor. Aceștia din urmă reprezintă totodată principalii furnizori pentru magazinul de antichități.
„Achiziționez obiecte de peste tot, dar în special de la oamenii în vârstă. Spre deosebire de majoritatea tinerilor pentru care tot ce este vechi este lipsit de valoare, vârstnicii sunt cei care au păstrat și îngrijit timp de decenii obiectele pe care le vedeți în acest magazin. Totodată cei în vârstă sunt și cei mai aprigi negociatori. Asta în primul rând pentru că au cunoștință despre valoarea respectivului obiect iar în al doilea rând pentru că le vine foarte greu să se despartă de aceste bunuri”, ne-a spus proprietarul magazinului de antichități. Acesta a adăugat că doar greutățile financiare determină pensionarii să renunțe la aceste obiecte.
Reality show-urile salvează vechile obiecte
Multe dintre obiectele de valoare ale sătmărenilor au ajuns în sobe sau în containerele de gunoi. Aceasta pentru că mulți dintre parveniții post-decembriști au achiziționat case vechi, cu tot ce era în interior, fără a avea cultura necesară pentru a aprecia ceea ce au cumpărat de fapt. Sătmărenii au renunțat la obiceiul de a se debarasa de „vechiturile” bunicilor abia în ultimii ani, odată cu apariția unor emisiuni a căror protagoniști, americani în general, se ocupă cu comercializarea așa-numitelor obiecte vintage. Ca urmare, tinerii sătmăreni au realizat că obiectele bunicilor au și o valoare financiară, singura care îi interesează pe majoritate.
„Ca urmare a acestui gen de emisiuni, tot mai mulți tineri trec pragul magazinului meu. Majoritatea doresc să vândă. Spre surprinderea mea încep să vină și tineri care doresc să cumpere obiecte vechi și chiar să-și formeze colecții”, spune Gheorghe Lăpușan.
[nggallery id=95]
Magazinul lui Gheorghe Lăpușan intră în contrast puternic cu restul magazinelor sătmărene a căror obiect de activitate îl reprezintă tot antichitățile. În cazul acestora din urmă este vorba despre „antichități” fabricate în cel târziu în ultimul anotimp. Aceste magazine au succes, spune Gheorghe Lapușan, deoarece „din păcate, lumea este foarte grăbită și nu se uită la detalii”. ”Sunt serii de obiecte fabricate la scară industrială și care nu vor intra niciodată în categoria antichităților. Spre deosebire de adevăratele antichități, valoarea acestor obiecte va scăde cu fiecare zi trecută de la cumpărare. Mai mult decât atât, sunt ca și copiile zerox, nu au în ele amprenta sufletului celui care le-a creat. Spre exemplu, aici în magazin avem o mulțime de ulcioare din zona Oașului. La prima vedere toate par la fel. La o privire mai atentă însă, un cunoscător poate să-și dea seama chiar și despre starea de spirit pe care a avut-o meșteșugarul la momentul creării ulciorului”, mai spune sătmăreanul.
Obiectele trecutului, investiție în viitor
Tocmai prin prisma faptului că valoarea antichităților crește odată cu trecerea timpului, mulți dintre sătmăreni aleg sa-și înceapă propriile colecții. „Eu sunt în primul rând un negustor, sunt nevoit să renunț la obiectele pe care le achiziționez. Totuși, la unele antchități nu pot renunța. După toată munca aceasta mi-aș dori să mă pot bucura, măcar la bătrânețe, de o colecție frumoasă pe care să o transmit mai departe fetiței mele”, mărturisește proprietarul magazinului. Precum Gheorghe Lăpușan gândesc și alți sătmăreni, care aleg să investească în obiecte cu o vechime relativă, dar care peste două sau trei decenii vor atinge vârsta la care vor primi statutul de antichități și, implicit, valoarea pecuniară aferentă. Obiectele din magazinul de antichități sunt evaluate în funcție de vechime, starea de conservare, raritate, iar în cazul tablourilor în funcție de pictorul care le-a realizat. În acest sens, în cutia cu amintiri a lui Gheorghe Lăpușan găsim obiecte evaluate la câteva zeci de lei, dar și opere de artă sau antichități cu prețuri care pornesc de la câteva mii de lei. În momentul realizării acestui material, cel scump obiect scos la vânzare îl reprezenta un tablou al pictorului Balla Bela, evaluat la suma de 4.500 de lei.