ISU Satu Mare s-a lăudat în fața copiilor cum va interveni în caz de dezastre

Acţiunile s-au desfăşurat sub genericul Ziua Porţilor Deschise

Mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale au fost expuse vineri în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare. Tot aici, după un ritual care se repetă cu fidelitate la orice acţiune cu public, copii şi elevi ai mai multor instituţii de învăţământ au fost aduşi să vadă cum pompierii sting o bucată de material inflamabil introdusă într-un butoi metalic.

Acţiunile menţionate, reunite sub genericul Ziua Porţilor Deschise, au fost organizate în scopul marcării Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, aşa cum se arată de altfel în conţinutul unui comunicat de presă din partea ISU “Someş” Satu Mare.

ISU Someş vrea să arate că este pregătit să intervină în cazul unor calamități din județ

ISU Someş vrea să arate că este pregătit să intervină în cazul unor calamități din județ

ISU Satu Mare a fost dotat în ultimii doi ani din fonduri europene cu mai multe autospeciale performante pentru intervenţii la accidente colective şi salvări urbane, inclusiv cu un centru de comandă și control mobil dotat cu aparatură de ultimă generație. Inspectoratul vrea să arate că este pregătit să intervină în cazul unor calamități din județ. În prinicpal în cazul producerii unor inundații pe Someș și Crasna, dar și a unor cutremure.

Zona cu cel mai mare grad de risc seismic din judeţul Satu Mare este zona Careiului, având un grad de risc de 8 grade pe scara MSK. Potrivit scalei, gradul 8 face parte din categoria cutremurelor puternice, cu mobilă răsturnată şi părţi din clădire prăbuşite (5-6 grade pe scara Richter). Şi municipiul Satu Mare se află într-o zonă de risc seismic, însă ceva mai scăzut, de doar 6 grade pe scara MSK, adică simţit de toţi oamenii, echivalentul a 3-4 grade pe scara Richter. O altă zonă cu risc seismic este şi Tarna Mare.

Ultimul cutremur înregistrat în judeţ s-a produs în urmă cu circa 5 ani, în zona Careiului, însă din fericire a avut o intensitate mică, iar ultimul cutremur important produs în judeţul nostru a avut loc în anul 1912.

[stextbox id=”custom” caption=”O atitudine nepotrivită”]

În lipsa colonelului Gheorghe Dan, împuternicit la comanda ISU “Someş” Satu Mare, am solicitat purtătorului de cuvânt Aurel Ulici să facă referire la dezastrele naturale din judeţul Satu Mare care impun intervenţia pompierilor. Aurel Ulici a refuzat nepoliticos orice intervenţie, motivând ba că nu vorbeşte dacă şeful nu este în unitate, ba că nu are chef, ba că discută doar cu persoane care au asupra lor acreditare.

Aurel Ulici,   purtătorul de cuvânt al ISU Someş Satu Mare

Aurel Ulici, purtătorul de cuvânt al ISU Someş Satu Mare

Atitudinea nepotrivită pentru un om îmbrăcat într-o uniformă a cărei simplă vedere ar trebui să inspire încredere cetăţenilor, ne întăreşte convingerea că purtătorul de cuvânt este un accident nefericit printre pompierii sătmăreni, pe care îi ştim oameni curajoşi şi cu simţ de răspundere.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. cosminel says:

    Aurel Ulici ,zis si RELU POMPIERU , DOAMNE CINE O OJUNS SA FIE RESPONSABIL IN CAZ DE CALAMITATI, TRAIASCA RELUUUUUUUUUUUUUUUUUUU POMPIERUUUUUUUUUUUUUU

Postaţi un comentariu