Din pădurile Oașului se fură cu autorizaţie

Km 9. Negreşti-Oaş. Ţara Oaşului. După o lună întreagă în care s-a tăiat fără discernământ, dar pe baza unei autorizații, exploatarea masei lemnoase a fost sistată temporar de către autorități. Camioane pline cu tone de lemne au coboarât în fiecare zi de pe munte, lăsând în urma lor un dezastru ecologic. Monştrii mecanizați și-au făcut loc prin albia râului Tur şi au distrus tot ce le stă în cale. Se întâmplă în pădurile statului, pe suprafeţele administrate de ocoalele silvice. Mai multe firme transportă înzecit faţă de cât le permit documentele, iar respectivele autorizații le oferă încă trei luni de exploatare.

Acoperiţi de autorizaţie

Exploataţiile forestiere din zona km 9, în amonte de oraşul Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare, acolo unde râul Tur a fost deviat pe drumul forestier de camioanele care circulă prin albie, sunt situate în pădurile statului și sunt administrate de Ocolul Silvic din zonă. Localnici afirmă că de aici, de aproximativ o lună, au coborât zi de zi camioane întregi cu lemne. Firmele care explotează în zonă au autorizaţie pentru 500 de metri cubi de lemn ajuns la maturitate. Ceea ce se întâmplă, însă, în realitate este în măsură să arate proporţia dezastrului.

500 de metri cubi de lemne înseamnă 20 de camioane, dar în ultima lună cel puţin tot atâtea au coborât spre oraşul Negreşti-Oaş din această zonă. În plus, numai la rampa de încărcare se aflau zilele trecute cel puţin 200 de metri cubi de lemne. Ceea ce înseamnă deja mult mai mult decât cantitatea din autorizaţie. Unde mai punem că se estimează că exploatarea celor 500 de mc de lemne din autorizaţie va mai dura 3 luni.     “Coboară foarte multe camioane de acolo. Numai sâmbătă am numărat patru. Au mai fost şi în alte zile atât de multe. Nu e zi să nu treacă măcar unul”, spun localnici cărora le sunt scuturate casele de maşinile gabaritice.

În tot acest timp, reprezentanţii Direcţiei Silvice Satu Mare susţin că fenomenul furturilor de lemne este sub control, iar cei din conducerea Gărzii de Mediu se află în concedii de odihnă. Singurii care au tras semnale de alarmă cu privire la aceste grave nereguli au fost cei din conducerea Primăriei Negrești Oaș, la sesizarea cetățenilor din zonă, și reprezentanții „Societății Carpatina Ardeleana”. Această organizație non-guvernamentală a semnalat abuzurile din zona km 9, înaintând și o sesizare oficială către Agenția de Protecție a Mediului Satu Mare.

 

Exploatație sistată temporar

Negreștenii au sesizat neregulile din păduri la primărie, iar la cererea primarului Aurelia Fedorca, o comisie din care fac parte reprezentanți ai Ocolului Silvic Negrești-Oaș și ai Apelor Române  s-a deplasat luni în teren. În urma controlului, s-a hotărât ca lucrările de exploatare a masei lemnoase din zonă să fie sistate temporar. „Am luat această decizie de sistare a tăierilor pe o perioadă nedeterminată. Nu știm deocamdată ce se va întâmpla până nu primim un răspuns oficial din partea Gărzii de Mediu. În momentul efectuării controlului nu am găsit în acea zonă niciun muncitor sau reprezentant al firmei exploatatoare. Din ce am văzut noi, apa râului Tur era extrem de limpede”, a declarat pentru Transilvania Reporter Vasile Mărcuș, șeful Ocolului Silvic Negrești-Oaș.

Precizările acestuia vin ca o confirmare în plus a faptului că intensele exploatări forestiere cauzează tulburarea apei râului Tur și implicit a celei care ajunge la robinetele negreștenilor. O potențială soluție, identificată de organele de control, pentru protejarea albiei râului, o reprezintă construirea unui drum de coastă. Pe acesta ar urma să circule utilajele grele folosite în exploatările forestiere. Potrivit lui Vasile Mărcuș, această soluție este doar una ipotetică și realizarea ei depinde exclusiv de acordul proprietarilor de păduri din vecinătate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu