Demonstrații de olărit la Muzeul Județean
Unul dintre ultimii meșteri olari ai județului Satu Mare, Istvafi Geza, va face demonstrații ale acestui meșteșug, miercuri, începând cu ora 14, la sediul Muzeului Județean (MJ) Satu Mare. Demonstrația va fi organizată în cadrul unei expoziții intitulate „Ceramica de ieri și de azi”, în care vor fi prezentate obiecte din colecția MJ dar și realizări ale unor artizani contemporani.
Ceramica sătmăreană, în special cea realizată în localitatea Vama, a intrat într-un con de umbră evident în ultimii ani. Organizatorii acestui vernisaj doresc ca prin această manifestare să reamintească publicului sătmărean că acest meșteșug încă merită continuat și totodată poate reprezenta un element pozitiv pentru imaginea județului, așa cum era odinioară. Totodată, prin demonstrațiile ce vor avea loc se dorește atragerea tinerilor spre această meserie, element esențial în continuarea tradiției olăritului.
Expoziție a ultimului meșter olar de la Vama
Istvafi Geza este considerat ultimul meşter olar al centrului ceramic Vama, o localitate în care odinioară activau nu mai puțin de 30 de asemenea artizani. Istvafi Geza are o experienţă de peste 40 de ani în acest domeniu. A participat la numeroase târguri şi expoziţii reuşind să facă cunoscută ceramica de Vama dincolo de granițele județului.
S-a remarcat prin faptul că a preluat meşteşugul de la vechii olari dar și prin dorinţa de a transmite noii generaţii dragostea pentru tradiţie şi pentru ceramică. Unul dintre discipolii acestuia, Bobi K, participant la rândul său la expoziție, a preluat meșteșugul profesorului său și încearcă să folosească această capacitate în sprijinul celor din medii sociale defavorizate, poentru a le oferi astfel o șansă în plus pentru viitor. Cel de-al treilea expozant din cadrul vernisajului de miercuri va fi Gheorghe Rusu.
Spre deosebire de artizanii sus-amintiți acesta este un ceramist autodidact care are reuşit să îmbine cu succes tehnici originale de creaţie cu o viziune modernă asupra ceramicii. Piesele lui, deşi nu sunt clasice, amintesc prin formă şi culoare de vechea tradiţie a olăritului în zona Medieşului Aurit.