CRIZĂ DE APĂ. Furturile de apă din Certeze lasă Negreștiul pe sec

Locuitorii din Certeze consumă apă din rețeaua Apaserv fără să plătească

Furturile de apă din rețeaua publică și seceta prelungită au adus orașul Negrești-Oaș din județul Satu Mare în pragul unei crize de apă fără precedent. În timp ce locuitorii din Certeze consumă apă din rețeaua operatorului de apă Apaserv SA fără să plătească, locuitorii din Negrești-Oaș plătesc și pentru ce nu consumă, în sistem paușal, deoarece apa abia mai curge la robinete. Orașul Negrești-Oaș are aproximativ 15.000 de locuitori.

Păstrăvării și sute de locuințe branșate ilegal

Situația din zona Negreștiului este una fără precedent. Pe fondul secetei prelungite, debitul apei de pe Valea Rea, în amonte de Huta Certeze, acolo de unde se alimentează cu apă cea mai mare parte a orașului Negrești Oaș, a scăzut cu aproximativ 30%, iar acest lucru s-a observat imediat la robinetele negreștenilor. Sute de reclamații au fost făcute în ultimele săptămâni la Primărie și la Apaserv. Drept urmare, autoritățile au încercat să găsească soluții și au găsit problema în altă parte. Aproape toate casele din Certeze, dar și câteva păstrăvării și chiar societăți, se alimentează din conductele Apaserv pe care le-au înțepat pe alocuri pentru a-și putea duce pe cont propriu apă la proprietăți.

”Nu am mai auzit niciodată să se întâmple așa ceva nicăieri în  lume. Încercăm să rupem pisica, în Certeze se consumă în draci fără să se plătească nimic, iar Negreștiul care plătește apa de la rețea nu are apă”, a declarat directorul general al Apaserv SA Satu Mare, Dan Stegerean. Acesta a precizat că echipe formate din polițiști și jandarmi au descins joi în localitatea Certeze pentru a identifica consumatorii ilegali de apă. ”Vom identifica consumatorii ilegali, îi vom avertiza iar de mâine vom sista furnizarea apei și îi vom da în judecată. Este inadmisibil ce se întâmplă”, a precizat Stegerean.

Negreștenii plătesc consumul certezenilor

Pentru negreșteni problema este cu atât mai mare cu cât, în special la blocuri, nu au montate contoare. Ceea ce înseamnă că ei plătesc și pentru consumul certezenilor. Așa s-a ajuns ca o familie de două persoane să plătească în jur de 100 de lei pe lună, deși nu are apă la robinet nici măcar pentru a face mâncare. În plus, Apaserv le-a cerut să reducă și mai mult consumul. ”Solicităm populaţiei să evite folosirea apei potabile în alte scopuri, cum ar fi udatul grădinilor, teraselor, curţilor, pavajelor etc. În caz contrar se vor lua măsuri pentru sistarea furnizării apei prin debranşarea de la reţea”, se arată într-un anunț al Apaserv SA Satu Mare. Potrivit sursei citate, noaptea, între orele 23-5, presiunea apei va fi redusă, în scopul acumulării apei în rezervoare, pentru asigurarea necesarului zilnic.

Oamenii sunt revoltați de această situație cu atât mai mult cu cât problema apei este una veche în oraș.

”Am primit sute de reclamații, avem o problemă cu apa atât în ceea ce privește presiunea cât și calitatea. Am avut nenumărate discuții cu conducerea Apaserv în acest sens și sper ca acum să găsim o soluție. Mai sper ca proiectul privind reabilitarea rețelelor de apă, a uzinei de apă și a stațiilor de filtrare și pompare să fie demarat cât mai repede pentru că populația își pierde răbdarea când vede că nu are apă la robinete ”, ne-a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Aceasta a precizat că a solicitat conducerii Apaserv să grăbească contorizarea individual a Negrești-Oaș astfel încât oamenii să plătească doar cât consumă.

[stextbox id=”custom” caption=” Certezenii au canalizare, dar nu au apă”]De cealaltă parte, problema la Certeze este și ea mare. Certezenii au fost nevoiți să se ”branșeze” la rețeaua Negreștiului, în lipsa unei alternative. La Certeze există un proiect de introducere a rețelei de apă de câțiva ani, dar autoritățile locale nu au reușit să-l implementeze, în schimb, în comună tocmai se introduce canalizarea. ”Va trebui să avem o discuție serioasă acolo ca să vedem cum rezolvăm problema oamenilor, pentru că nu îi putem lăsa nici pe ei fără apă, dar nici nu le putem pretinde negreștenilor să plătească pentru ei”, a arătat directorul Apaserv.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. dumitru says:

    oameni din huta certeze si moiseni sunt conectati inca din timpul lui ceausescu fostul igo cam din ani 80 apa serv nu a investit nici un leu in conducta ramasa de pe timpul lui ceausescu ,si mai aduc la cunostinta ca este singura posibilitate a oamenilor din zona de alimentare cu apa si apa sev o ia cu forta apa de la huta si o transporta la negresti lasand localnici din huta moiseni fara apa cea ce provine de pe teritoriul comunei noastre de ce nu duce apa de pe zona negresti ca au destule vai acolo ? si sa ne lase pe noi in conducta ce a fost introdusa de igo de pe timpul lui ceausescu suntem intro tara unde numai democratie nu este sa-ti ia apa cu forta si sa aiba pretentie la bani in cea ce nau investit nimic inca si sa te si faca hot ,te si mai ameninta inca asta este ROMANIA NOASTRA judecati si voi :))

Postaţi un comentariu