Castelul Karolyi și Muzeul Țării Oașului, pe lista celor mai atractive obiective turistice din România
Castelul Karolyi din Carei și Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș au fost înscrise pe lista celor mai atrăgătoare locuri din țară anul acesta. La invitația Asociației Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), Consiliul Județean Satu Mare a înscris cele două obiective turistice din județul Satu Mare în concursul „Obiectivul Turistic al Anului 2013 în România”. În total au fost 51 de locuri nominalizate din 14 județe, iar jurizarea s-a făcut de către reprezentanți ai județelor implicate, la care s-au adăugat bloguri specializate și membri AFSR. Câştigătoarea concursului “Obiectivul turistic al anului 2013 în România a fost desemnată Mocăniţa, trenuleţul cu aburi de pe Valea Vaserului din Munții Maramureșului.
Iată cum arată nominalizările pe care le-au făcut autoritățile din județul Satu Mare pentru cele două obiective propuse:
Castelul Karolyi. Obiectiv propus de CJ Satu Mare. Fost centru al comitatului Satu Mare, orașul Carei, a avut timp de mai multe secole, un rol decisiv în regiune. Garantul acestui rol a fost familia Karolyi, a cărei activitate și influență se manifestau dincolo de hotarele orașului sau ale regiunii. Bazele actualului castel au fost puse în 1482, când Karolyi Lancz Laszlo și-a construit o rezindeță de piatră. Cetatea a avut un rol important și în timpul luptelor lui Francisc Rakoczi al II-lea împotriva Habsburgilor, fiind și locul unde s-a semnat tratatul de pace din 1711. A fost reconstruit în stil baroc la sfârșitul secolului al XVIII lea. În secolul al XIX-lea a fost transformat în stil neogotic, obținând caracaterul de azi.
Muzeul Țării Oașului. Obiectiv propus de CJ Satu Mare. Muzeul este în aer liber în Negrești-Oaș. Amplasarea celor 11 case a urmărit să creeze sugestia de sat risipit, tip reprezentativ pentru zona Oașului. Remarcabile sunt cele două șuri din Gherța Mare și Gherța Mică, poiata pentru oi din Bixad, cele 5 tipuri de cotețe pentru păsări și animale, cuptorul, atelierul de fierărie și troița din Moișeni.
Scopul concursului „Obiectivul Turistic al Anului 2013 în România” este acela de a promova România Frumoasă, de a atrage un număr cât mai mare de turişti, dar şi de a creşte gradul de vizibilitate al obiectivelor mai puţin cunoscute. De asemenea, se urmăreşte atragerea cât mai multor resurse financiare pentru renovarea, conservarea şi punerea în valoare a acestor obiective turistice din România.