Taxa pe botoșei, deasupra legii. Spitalul Județean menține o taxă anulată de alții
Aşa numita taxă pe botoşei, aplicată fiecărui vizitator al Spitalului Judeţean de Urgență Satu Mare, intrigă în continuare sătmărenii, cu atât mai mult cu cât în alte județe din zonă taxa a fost retrasă deoarece a fost declarată ilegală de Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, la Satu Mare taxa este dublă decât a fost la Zalău, până să fie anulată ca urmare a ordinului ministerial.
Botoşeii, echipamente de protecţie aplicate peste încălţăminte (în fapt nişte banale pungi de plastic) au revoltat opinia publică sătmăreană. Indignarea nu este cauzată neapărat de obligativitatea folosirii lor, ci mai ales de taxa instituită de Spitalul Județean, în valoare de 2 lei pentru fiecare vizitator. „Că trebuie să purtăm aceste pungi peste încălţăminte e un lucru destul de rău, dar că suntem obligaţi să plătim 2 lei pentru asta nu mi se pare normal. Mulţi dintre noi nu îşi permit să dea 2 lei nici pe o pereche de ciorapi“, ne-a declarat Marcel Chiorean, unul dintre vizitatori. După ce că sunt obligaţi să plătească, vizitatorii, în special cei din weekend, trebuie să stea la coadă pentru a utiliza dispozitivul automat de încălţare. Aceştia acuză faptul că irosesc o bună parte din timpul alocat vizitei. În plus, după instituirea taxei, nu s-a constatat o îmbunătățire a curățeniei în spital.
Lecţii de eficacitate
Consiliul Judeţean, iniţiatorul taxei pe botoşei, a achitat costurile pentru dispozitivele de încălţare automată. Constantin Demian, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, ne-a declarat că au fost cumpărate patru asemenea dispozitive, fiecare în valoare de 2.150 de lei. Ele au fost achiziţionate în mod direct deoarece suma plătită nu impunea necesitatea unei licitaţii. ”De la momentul intrării lor în funcţiune am avut încasări medii de aproximativ 1100 de lei pe zi. Toţi aceşti bani sunt destinaţi cumpărării de obiecte sanitare, necesare funcţionării spitalului“, a precizat Demian.
Prin taxa achitată de vizitatori, plătitori de CAS, în conturile Spitalului au intrat în prima lună de funcţionare aproximativ 33.000 de lei. Dacă ţinem cont de faptul că pentru dispozitive s-au plătit sub 9.000 de lei, vedem că s-a reuşit o amortizare, de cel puţin trei ori, a costurilor de achiziţie.
Acum, la aproximativ două luni de la implementarea acestui sistem, totul pare a decurge pe placul autorităților. Banii se încasează regulat, iar vizitatorii par a se fi resemnat cu încă un bir pe care sunt nevoiți să-l plătească. Proteste cu privire la obligativitatea botoșeilor apar doar în zilele de weekend, când, în urma fluxului mare de vizitatori, se formează cozi considerabile. Această situaţie ar fi putut fi evitată achiziţionând, cu aceeaşi sumă de bani, cel puţin 30 de aparate, mai puţin sofisticate e adevărat, dar îndeajuns de bune pentru a fi folosite de majoritatea clinicilor particulare.
Prețuri de achiziție uriașe
Faptul că în România orice taxă conţine un element de înşelătorie la adresa contribuabilului a devenit deja un lucru firesc. Această taxă se deosebeşte prin faptul că sătmărenii sunt înşelaţi nu o dată, ci de două ori. Într-o interpelare făcută către Ministerul Sănătăţii de către deputatul Keleskenyi Gabor se spune că „batjocoritor la adresa cetăţeanului de rând este preţul botoşeilor – 2 lei perechea, mirosind de la o poştă a afacere dubioasă. Pe piaţă o pungă ce conţine 50 de astfel de botoşei costă 30 de lei. Ceea ce înseamnă un câştig de aproape 100%“. Este o rată a profitului imensă, chiar şi pentru cele mai eficace corporaţii, darămite pentru o instituţie catalogată drept non profit. Mai mult decât atât, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii se interzice „cumpărarea de botoşei sau halate de unică folosinţă, pentru a avea acces în spital“. O astfel de măsură „nu are nicio relevanţă privind oprirea sau eliminarea riscului de transmitere a unor boli infecţioase. Conducerea spitalului, dacă doreşte, poate distribui botoşei şi halate de unică folosinţă numai în secţiile de terapie intensivă. În rest, este nejustificat “, arăta secretarul de stat Raed Arafat la începutul anului, când a fost emis ordinul restrictiv. Ministerul Sănătăţii a sfătuit populaţia să refuze “astfel de practici incorecte”.
Astfel vizitatorul este înşelat în primă fază prin obligativitatea de a plăti o taxă exagerată, nepermisă şi inutilă. În al doilea rând, sătmăreanul este înşelat în calitatea lui de contribuabil. Mai exact, preţul de 60 de bani plătit de instituţia spitalicească pentru fiecare pereche de botoșei este unul exagerat. Printr-o simplă căutare pe site-urile distribuitorilor de produse medicale găsim oferte de preţ mult mai avantajoase decăt cele plătite de Spitalul Judeţean din bani publici. Astfel, pentru un pachet ce conţine 100 de botoşei preţul variază între 9 şi 11 lei. Din calculul matematic rezultă o valoare de 10 bani per bucată, adică de şase ori mai mult decât preţul plătit de instituţia sătmăreană. Dacă luăm în calcul faptul că se vând peste 1000 de bucăţi zilnic, observăm că suma anuală care se plăteşte atinge valoarea de aproape 2 milioane de lei.
[stextbox id=”custom” caption=”Botoşei gratuiţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău”]Botoşeii pe care trebuie să-i poarte aparţinătorii care vizitează pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău sunt distribuiţi, de câteva luni, gratuit. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean, Codruţa Puşcaş, acest lucru se întâmplă din luna februarie şi vine în aplicarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.284 din 17 decembrie 2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Ordinul prevede, la articolul 7, că „este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice”. Botoşeii pentru aparţinători fuseseră introduşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău în data de 14 ianuarie 2009 şi au costat, până în februarie, un leu. Potrivit presei locale, Spitalul Județean Zalău achiziționa un set cu 100 de perechi de botoşei în medie 11-12 lei, rezultând un preţ de 0, 11-0, 12 lei/pereche. Anul trecut, din vânzarea botoșeilor, Spitalul Județean Zalău a obţinut suma de 76.000 de lei, din care au fost achiziţionaţi detergenţi, dezinfectanţi şi produse de curăţenie pentru întreaga unitate medicală. (Olimpia Man)[/stextbox]