Amenzi drastice. ”Căpșunarii” trebuie să-și declare la primării copiii rămași singuri acasă
Condiţii stricte şi amenzi usturătoare pentru părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi nu informează Serviciul Public de Asistenţă Socială în grija cui sunt lăsaţi copiii. Începând cu 3 octombrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor legii 272/2004 pvind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, părinţii trebuie să anunţe autorităţile înainte cu 40 de zile despre intenţia de-a părăsi ţara. Anul trecut, în evidenţele Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională existau circa 5.000 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, iar baza de date urmează să fie actualizată în aproximativ o săptămână.
Copiii trebuie să râmănă în grija membrilor familiei
Modificările Legii 272/2004 pvind protecţia şi promovarea drepturilor copilului au fost dezbătute luni la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor şi ONG-urilor cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului. Cu acest prilej a fost promovată ideea privind înfiinţarea unui grup de lucru local alcătuit din reprezentanţii factorilor cu responsabilităţi în protecţia şi drepturile copilului, în scopul trasării activităţilor care revin fiecărui membru al grupului. Referindu-se la modificările importante ale Legii 272, intrate în vigoare începând cu 3 octombrie, Adrian Bălaj, şeful Compartimentului de Protecţia a Copilului şi Persoanelor Vârstnice din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare, a declarat:
“Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau persoanele în grija cărora sunt lăsaţi copiii, au obligaţia de-a anunţa SPAS cu minim 40 de zile înainte despre intenţia de-a părăsi ţara. Notificarea conţine obligatoriu desemnarea persoanei în grija căruia rămâne copilul pe perioada absenţei părintelui sau tutorelui, cu menţiunea că autoritatea de tutelă este aceea care face confirmarea persoanei în întreţinerea căruia rămâne copilul. Această persoană este obligatoriu să facă parte din familia extinsă, este obligatoriu să aibă minim 18 ani şi să îndeplinească condiţii materiale şi garanţii morale îngrijirii copilului. De asemenea, SPAS va asigura consiliere şi informare o perioadă de şase luni cu privire la aceste atribuţii. La fel de important de precizat este că părinţii care nu respectă noile prevederi legale, pot fi sancţionaţi cu amenzi între 500-1.000 lei”.
Anunţarea intenţiei de-a părăsi ţara, obligatorie cu 40 de zile înainte
La SPAS Satu Mare nu se cunoaşte numărul exact al copiilor rămaşi acasă după plecarea la muncă în străinătate a unuia sau ambilor părinţi. De altfel, cele 12 cazuri cunoscute până acum, au fost luate în evidenţa SPAS deoarece angajatorii din străinătate care încheie contracte ferme de muncă, solicită asemenea documente. Adrian Bălaj afirmă că situaţia se va schimba net de acum înainte, datorită modificărilor legislative. De altfel, trei persoane care s-au prezentat recent la SPAS pentru a anunţa că vor pleca la muncă în străinătate, au fost nevoite să-şi amâne plecare, deoarece nu cunoşteau noile prevederi legislative care specifică anunţarea intenţiei de părăsire a ţării înainte cu 40 de zile.