Afacerist din Negrești-Oaș, trimis în judecată de DNA

Dosarul a fost instrumentat de DNA

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş a fost trimisă în judecată de către procurorii anticorupţie fiind cercetată pentru abuz în serviciu, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de bancrută frauduloasă în formă continuată. Prejudiciul adus statului şi unor societăţi comerciale depăşeşte suma de 1 milion de lei.

Alături de cei din conducerea ABA Mureş în dosarul cu pricina este cercetat şi directorul tehnic al SC Laurenţiu H SRL Negreşti-Oaş, Manuel Laurenţiu Huja. În sarcina acestuia procurorii au reţinut următoarele infracțiuni: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi complicitate la infracțiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată. 

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2011, inculpații Giurgea Teodor, director la ABA Mureş, Orban Laszlo Levente, director tehnic, Pătrașcu Maria, director economic şi Popa Ioan, şef Birou Investiţii, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au avizat două contracte de cesiune încheiate de SC Laurenţiu SRL Negrești-Oaș, firmă reprezentată Manuel Laurenţiu Huja cu societatea SC Globe Trotters SRL Târgu Mureș, firmă aflată în procedura insolvenței.

În continuare, inculpații reprezentanți ai ABA Mureș au încheiat cu SC Laurenţiu H SRL trei contracte de investiții având ca obiect efectuarea unor lucrări de amenajare și regularizare a unor ape din judeţul Mureș. În această modalitate, aceste lucrări, iniţial atribuite SC Globe Trotters SRL și nefinalizate, au fost încredințate direct către SC Laurenţiu H SRL, consecinţa fiind prejudicierea creditorilor SC Globe Trotters SRL.

Ulterior, pe baza unor documente justificative fictive ce atestau în mod nereal că lucrările au fost executate de SC Laurenţiu SRL, inculpaţii Giurgea Teodor, Orban Laszlo Levente, Pătrașcu Maria și Popa Ioan au avizat la plată contravaloarea acestor lucrări în sumă totală de 1.014.000 lei, executate anterior încheierii acestor contracte de către SC Globe Trotters SRL Târgu Mureș.

În baza unor documente de subcontractare, suma de 1.014.000 lei a ajuns, după reținerea unui comision, în conturile inculpatei SC Ancora Cons SRL Sâncraiu de Mureș, societate comercială care era administrată în fapt de reprezentantul SC Globe Trotters SRL Târgu Mureş. Pentru că această sumă de bani nu a mai intrat în patrimoniul societății aflate în stare de insolvență, această situație a condus la prejudicierea creditorilor acestei societăți comerciale, în rândul cărora se află inclusiv Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureş.

Lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în numele SC Globe Trotters SRL cu suma de 1.014.000 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparținând SC Ancora Cons SRL. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu