Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer, sărbătorită în 15 februarie

Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer este celebrată în fiecare an pe 15 februarie pentru 250.000 de copii cu cancer depistaţi anual la nivel mondial.

Cancerul la copil este o boală rară, reprezentând numai 2% din numărul total de cancere. Conform statisticilor publicate de Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO) în România , anual 500 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer. În funcţie de specificul bolii, rata de vindecare este cuprinsă între 30 şi 60 %. Circa 70% dintre toate cancerele sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate şi tratate dintr-un stadiu incipient.

Medicii oncopediatri avertizează că simptomele cancerului pot fi deseori interpretate ca boli obişnuite vârstei copilăriei. Şi totuşi există o serie de simptome care ar putea ridica suspiciunea de cancer în cazul copilului sau adolescentului, şi anume: pierderea continuă în greutate, inexplicabilă; greaţă persistentă sau vărsături fără să fie precedate de greaţă; oboseală cronică sau paloare constantă; febră persistentă de origine necunoscută; dureri de cap de peste 2 săptămâni însoţite sau nu de vomă; creşterea în dimensiuni a capului; punct alb în ochi, strabism apărut de curând, orbire recentă, ochi bulbucaţi; modificări oculare sau ale vederii care apar brusc şi persistă; dureri abdominale, deseori însoţite de vomă matinală; dureri persistente ale oaselor, articulaţiilor, spatelui sau picioarelor; nodul sau umflătură la nivelul abdomenului sau pelvisului, capului sau gâtului, toracelui, axilei sau membrelor; răni, sângerări sau învineţiri frecvente, inexplicabile prin gravitatea leziunilor suferite; infecţii; schimbări inexplicabile ale comportamentului sau a dispoziţiei; schimbarea şi deteriorarea mersului, echilibrului sau limbajului.

Este vital ca părinţii să meargă cu copilul la medic pentru consult suplimentar dacă oricare dintre aceste simptome persistă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu