Timpul schimbării. Farmaciștii se fac auziți de la Cluj
Grupul farmaciilor independente ”Ethica” din județul Cluj s-a lansat vineri la Cluj-Napoca încercând astfel să-și unească forțele mai cu seamă că în sistemul farmaceutic din România situația este una alarmantă.
Farmacia independentă este o societate farmaceutică care aparține doar unui farmacist, iar acest sistem funcționează în țări cu tradiție ca Spania, Franța, Germania, Danemarca, Ungaria, Turcia, Cipru și Finlanda, în unele dintre acestea existând chiar restricții care limitează deschiderea unei noi farmacii.
Constituirea grupului de farmacii independente a fost necesară din mai multe considerente. Unul dintre motive este faptul că în ultimii ani numărul farmaciilor înființate de oamenii de afaceri non-farmaciști a crescut în mod îngrijorător, iar farmaciștii independenți au fost nevoiți să închidă sau să-și vândă farmaciile. ”În cazul profesiei de farmacist există un risc național de deprofesionalizare și noi, farmaciștii, va trebui să ducem o muncă de pionierat”, a atras atenția președintele Federației Farmacia, farmacista Rodica Ioniță, prezentă la lansare.
Goana după profit a transformat serviciul farmaceutic în act comercial. ”Problema care a adus cele mai mari nedreptăți este faptul că legislația a permis ca un producător să dețină atât partea de distribuție cât și partea de farmacie, de distribuție en-detail ceea ce cred că nu este normal, să deții controlul asupra întregului flux. Consecințele au fost politici de la granița etic și non-etic, rețete dirijate, pacient dirijat, reclame, oferte, unele adevărate, altele mai puțin adevărate. Astfel s-a ajuns să fie încurajat consumul de medicamente”, a declarat Rodica Ioniță.
Funcționarea farmaciilor independente aduce echilibru în piața de medicamente. ”Ar fi bine ca din nici un domeniu să nu dispară IMM-ul sau orice activitate independentă pentru că acestea sunt un factor de echilibru. Altfel activitatea deținută de câteva concerne va face politica în domeniul respectiv. Este nevoie să avem în permanență micii investitori”, a spus reprezentanta Grupului ”Ethica”.
Într-o lume dominată de bani și care le pune adeseori piedici farmaciștii independenți au un singur mesaj: ” Considerăm că atunci când ne-am ales această profesie ne-am dăruit trup și suflet. Vrem să ne-o exercităm cât mai etic posibil chiar dacă trăim într-o lume în care banul are ultimul cuvânt”.
La lansarea Grupului farmaciilor independente ”Ethica” au fost prezenți și au mai luat cuvântul prof. dr. Honorius Popescu din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu”, Dorina Duma, director al Direcției de Sănătate Publică Cluj, Luminița Chirilă, reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.
Grupul de farmacii independente ”Ethica” reunește 268 de farmacii din județele Cluj, Mureș, Brașov, Alba, Sibiu, Timiș, Bihor, Galață, Hunedoara, Iași, Buzău, Vaslui, Vâlcea și Prahova. Grupul își dorește ca în următorii trei ani numărul farmaciilor să crească la 1.000.