Reformă strâmbă în sănătate. Ministerul Sănătății nu mai internează bolnavii cu afecţiuni cronice grave
Ministerul Sănătății nu mai internează bolnavii cu afecţiuni cronice grave pentru care a aplicat sancţiuni. Cardiomiopatia dilatativă este una dintre cele peste 300 de afecţiuni identificate de experţii Ministerului Sănătăţii pentru care, potrivit pachetului de bază ce urmează a fi aplicat din 2014, ar trebui redusă gradual internarea în spital. Paradoxul constă în faptul că, în anul 2009, conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare a fost sancţionată de Ministerul Sănătăţii tocmai pentru că, în lipsă de locuri disponibile, o femeie în vârstă de 71 ani din Tătărăşti, suferindă de cardiomiopatie dilatativă, nu a fost internată, iar la scurt timp a decedat. Cazul a făcut multă vâlvă la vremea respectivă, iar la Satu Mare s-a deplasat chiar Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Paula Mare: Medicul este cel acuzat, nu sistemul
Paula Mare, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, afirmă că ar fi bine dacă prin aplicarea noului pachet de bază pacienţii ar fi îndrumaţi în număr mai mare înspre medicii de familie, dar nu-şi ascunde îngrijorarea când vorbeşte despre cele 300 de diagnostice identificate de experţii Ministerului Sănătăţii ca afecţiuni a căror tratare nu mai necesită internarea pacienţilor în spital.
“Noi chiar ne dorim o implicare mai mare a medicilor de familie în activitatea medicală. Nu negăm că circa 40% dintre cei care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor sunt cazuri ambulatorii care nu necesită internare, ca atare e normal să fie trataţi în Ambulatoriul de Specialitate sau la cabinetele medicilor de familie. Însă, mă îngrijorează că am văzut prevăzute afecţiuni precum cardiomiopatiile dilatative cu care noi ne-am confruntat în anul 2009, când Cornelia Bozga, femeia de 71 de ani, din Tătărăşti, a decedat după ce, în lipsă de locuri disponibile, a fost plimbată de la un spital la altul fără să fie internată. Pacienţii sunt informaţi că suferă de boli cronice, afecţiuni care se pot acutiza sau accentua peste noapte, iar în cele din urmă pacientul poate să moară. După cum se ştie, în astfel de situaţii vinovat este considerat medicul, nu sistemul de sănătate” – a declarat Paula Mare.
Un caz care a făcut vâlvă
Cazul amintit de medical Paula Mare s-a petrecut în februarie 2009. Cornelia Bozga, în vârstă de 71 de ani, din localitatea Tătărăşti, a decedat după ce a fost pasată între secţiile Spitalului Judeţean Satu Mare. În data de 2 februarie, în jurul orei 13:00, femeia s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor spunând că are probleme cardiace. Medicii au stabilit că prezintă puseu hipertensiv, insuficienţă cardiocirculatorie decompensată clasa NYHA-3 şi fibrilaţie atrială cronică. După ce a fost plimbată timp de două zile între secţia de Cardiologie şi UPU, în încercarea de-a fi internată, în cele din urmă femeia a fost transportată acasă, unde a decedat. La vremea respectivă, Ministerul Sănătăţii a declanşat propria anchetă, însuşi Ioan Bazac, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, dispunând verificarea situaţiei de la Satu Mare, urmată a doua zi de sosirea la Satu Mare a subsecretarului de stat Raed Arafat.
Acum, Ministerul Sănătăţii a inclus afecţiunile cu care a fost diagnosticată Cornelia Bozga, în lista celor alte peste 300 pentru care internarea nu mai este considerată necesară. Pachetul de bază se află deocamdată în dezbatere publică, deşi cele zece zile prevăzute în acest scop sunt considerate prea puţin pentru o schimbare majoră în sistemul de sănătate din România.