Premieră în lumea medicală națională. Un medic clujean a făcut prima miotomie perorală endoscopică

Blocul operator endoscopie digestivă (FOTO: Dan Bodea)

O echipă de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. ”O Fodor” din Cluj Napoca, condusă de medicul gastroenterolog dr. Marcel Tanțău, a efectuat prima miotomie perorală endoscopică din România și din Europa de Sud-Est. Intervenția a avut loc în data de 4 noiembrie 2013.

Pacienta în vârstă de 41 de ani suferea de Achalazie, o boală relativ rară, în România estimându-se  a exista 1.500 de cazuri. ”Este o problemă a unui sfincter care face trecerea dintre esofag în stomac care rămâne în boziție blocată. Rămâne contractat complet și nu se mai relaxează în momentul în care bolul alimentar ar trebui să treacă din esofag în stomac. Alimentele se adună în esofag și trec doar pe principiul strict al depășirii presiunii fizice a sfincterului respectiv când coloana de lichid din esofag depășește ca presiune presiunea mușchiului în cauză și o învinge mecanic. Doar atunci trec alimentele în stomac.Unele alimente pot să rămână în esofag chiar câteva zile. Alimentele pot să se macereze și esofagul  se dilată mai mult de 4-5 cm. Esofagul poate să acumuleze cantități de peste un litru de alimente”, a menționat dr. Marcel Tanțău în cadrul unei conferințe de presă desfășurată azi la Institutul Regional de Gastroenteorologie și Hepatologie (IRGH) din Cluj-Napoca.

Ceea ce este revoluționar în intervenția în premieră de la Cluj este faptul că se poate ajunge la mușchiul bolnav secționând mucoasa esofagiană.”Găsim o plagă de intrare spre mușchi secționând mucoasa, făcând o breșă cam  de 1 cm cât să încapă endoscopul. Lucrăm într-un câmp operastor de sub 1 cm pătrat atât cât ne permite  camera să vedem. Intrând  facem un tunel între mucoasă și submucoasă, mergem pe lângă mușchi până în partea abdominală  a sfincterului esofagian interior. Detectăm mușchiul și-l izolăm. Îl secționăm treptat ajungând până la sfincterul esofagian interior pe care-l secționăm complet cu un bisturiu special. După secționare închidem plaga cu niște clipuri metalice”, a explicat medicul clujean.

Până acum alternativele terapeutice constau în ședințe endoscopice repetate de dilatare cu balonaș sau în intervenția chirurgicală laparoscopică aceasta din urmă prezentând dezavantajul că pacienții dezvoltau reflux esofagian.

Până în prezent, în Japonia s-au efectuat un număr de 1.000 de proceduri asemănătoare.

În perioada 22-23 noiembrie 2013 sunt așteptați la Cluj-Napoca printre cei mai experimentați endoscopiști din Europa la workshop-ul ”Digestive Endoscopy Cluj 2013”, oraganizat de Institutul Regional de Gastroenteorologie și Hapatolologie prof. dr. ”O Fodor”.

În cadrul acestui workshop se vor transmite live din sălile de endoscopie de la IRGH  proceduri endocopice complexe la pacienți cu patologie atent selecționată de către echipa de medici din Cluj.

[nggallery id=286]

Foto: Dan Bodea

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. VICTOR says:

    Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
    Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
    Acuzat de omor
    -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
    Morga in salon
    O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
    Personalul, redus la tacere
    Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
    Externari preferentiale
    Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
    Frig in saloane
    Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
    Scuze prin acuze
    Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
    In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

Postaţi un comentariu