Pentru stomacul şi ficatul tău. Sute de cadre medicale dezbat probleme actuale de gastroenterologie şi hepatologie
Aproape 400 de cadre medicale, printre care se numără şi 12 reputaţi medici din SUA, Europa şi Egipt, participă la Workshop-ul de Endoscopie Digestivă, organizat în 8-10 octombrie, la Cluj.
Aflată la a 7-a ediţie, seminarul este organizat de Societatea Română de Endoscopie Digestivă (SRED), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, UMF Iuliu Hațieganu Cluj şi de Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” (IRGHOF) Cluj-Napoca.
„Avem o manifestare de rang european, poate chiar mondial în ceea ce priveşte gastroenterologia şi endoscopia şi, în acest sens, centrul nostru este inclus într-un program de educaţie gastroenterologică şi endoscopică şi suntem recunoscuţi în momentul de faţă ca o şcoală europeană consacrată. Avem 12 invitaţi străini de mare rang din SUA, Europa şi Egipt”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul workshopului, prof. dr. Marcel Tanţău.
El a adăugat că, în cadrul manifestărilor, tinerii medici vor putea să exerseze diferite tehnici pe stomacuri de porc.
„Această manifestare, eu, ca profesor de gastroenterologie, şi noi, colectivul nostru, am conceput-o în încercarea de a ridica nivelul gastroenterologiei şi endoscopiei româneşti. Ceea ce ne bucură este creşterea foarte mare a interesului tinerilor, care s-au înscris cu 10% mai mult ca în alte dăţi. Este una dintre manifestările cele mai pragmatice, care demonstrează practic şi pune în lumină aplicarea practică a cunoştinţelor, cu posibilitatea de a pune întrebări experţilor internaţionali”, a menţionat Marcel Tanţău.
La rândul său, managerul IRGHOF Cluj-Napoca, dr Mihai Mleşniţe, a subliniat importanţa reuniunii medicale.
„E o mândrie pentru mine că acest workshop are loc în acest institut şi acest lucru se datorează în primul rând colectivului de cadre medicale de aici, resursei umane existente”, a menţionat Mihai Mleşniţe.
Printre altele, în cadrul seminarului va fi abordată problema noilor terapii antivirale, dar şi patologia hepatică generată de alcool.
„Ca o noutate, sub egida Organizației Mondiale de Endoscopie (WEO) vom dedica o zi educației în endoscopie, adresată atât celor care descoperă pentru prima dată fascinația endoscopiei cât mai ales pentru cei care îi vor învăța pe cei din urmă, toate acestea cu scopul de a ne îmbunătăți reciproc tehnica și de a o armoniza la nivel național. În ziua premergătoare workshop-ului va avea loc o sesiune dedicată patologiei hepatice, Hepatology Meeting, la care vor participa experți din Spania, Franța, Italia, dar și din centrul universitar București respectiv Cluj. Vom aborda cu această ocazie teme de actualitate din domeniul hepatologiei în contextul noilor terapii antivirale și al administrării acestora pacienților cu virus hepatitic C, dar și din domeniul patologiei hepatice generate de consumul de alcool. Cu ocazia acestui workshop Societatea Română de Endoscopie Digestivă va dedica o secțiune specială multașteptatului program demarat de Ministerului Sănătății AP ENDO, destinat urgențelor provenite din hemoragiile digestive superioare, ictere mecanice obstructive sau proceselor neoplazice de la nivelul tubului digestiv”, se menţionează într-o informare a organizatorilor.