Marius Sepi: În noiembrie se va intra în grevă generală dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate
Angajaţii din sănătate se opun „din răsputeri” proiectului-pilot de schimbare a statutului spitalelor, pentru că, în opinia lor, ‘apariţia SRL-urilor, a SA-urilor şi a ONG-urilor va distruge tot ce înseamnă sistemul spitalicesc din România’, a declarat, luni, la Alba Iulia, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
„Cu ce se îmbunătăţeşte sistemul sanitar prin proiectul de lege care lasă autorităţile locale, care, în general, au dat rateuri cu spitalele, să le transforme în SRL-uri? . Transformarea într-un ONG îi dă dreptul managerului să facă presiuni asupra salariaţilor să-i transforme în PFA. Ce va încasa bugetul de stat dacă în Spitalul Judeţean Alba am 1.000 de PFA-uri?”, a spus liderul de sindicat.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas a menţionat că, dacă revendicările comune ale Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate nu vor fi soluţionate, în luna noiembrie „se va intra în grevă generală”. Până atunci însă, conform lui Sepi, în toate judeţele vor fi depuse la prefecturi, în această săptămână, memorii cu aceste revendicări, pentru a fi înaintate mai departe Guvernului.
El a subliniat că, între 18 şi 27 septembrie, zilnic, câte 120 de persoane din câte şase judeţe, vor picheta ministerul sănătăţii, urmând ca, în octombrie, să se desfăşoare un miting şi un marş la Bucureşti.
Principalele revendicări sunt un minimum de 6% din PIB alocat sănătăţii, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat de sănătate, o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate şi organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.
”Referitor la alocarea a 6% din PIB, suntem conştienţi că nu poate fi un efort dintr-odată. Ceea ce am cerut ministerului şi guvernului este o creştere progresivă, astfel încât în următorii trei ani de mandat ai USL-ului să se ajungă la 6%. Creşterile salariale, la fel. Nu suntem atât de naivi încât să credem că putem dubla salariile în sănătate dintr-odată, cu toate că ar fi o reparaţie morală faţă de ceea ce ni s-a întâmplat. Dar într-un mod progresiv, putem etapiza în trei ani să creştem salariile, pentru că nu se mai poate aşa”, a conchis prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas