Nu știu să facă primii pași, dar învață să înoate: Bebelușii acvatici
„Faptul că bebeluşul poate să înoate pe sub apă fără nicio dificultate, ba chiar să chiuiască de veselie când scoate capul afară, este o experiență de nedescris”, aceasta este concluzia majorității părinților după ce urmează cursurile de activități acvatice la care iau parte alături de nou-născuții lor.
Deși poate mulți părinți clujeni încă sunt sceptici că astfel de activități pentru copiii lor aflați la vârste foarte fragede sunt o necesitate, ci mai degrabă un lux, bebelușii sunt de altă părere. O singură vizită în timpul unei ședințe de activități acvatice la primul centru din Cluj, deschis acum patru ani, care oferă astfel de servicii destinate nou-născutului, sugarului şi copilului mic, este suficientă pentru a citi pe fețele micilor „înotători” plăcerea și entuziasmul de a-și mișca picioarele și mâinile în voie. Ori, ce altă suprafață de a le susține greutatea există mai bună decât apă?
În urmă cu patru ani, kinetoterapeutul Venczel Anna-Mária a hotărât să-și deschidă un centru de activități acvatice pentru copiii între zero și trei ani, deși Clujul prea puțin era familiarizat cu astfel de facilități. „A fost o perioadă de patru ani cînd am stat acasă cu cei doi copii ai mei. Aveam piscina construită în roșu și când ne-am interesat cât de mult costă întreținerea unei piscine, am spus că nu mai facem nimic. Eram înscrisă pe un site pentru mămici și acolo mai multă lume întreba despre înotul bebelușilor. Mi-a venit ideea că dacă am un bazin, de ce să nu încerc și eu să pun în practică o astfel de idee. M-am interesat ce presupune asta. Astfel, având deja specializarea pe kinetoterapie din timpul facultății, am urmat niște cursuri în Ungaria. Erau cursuri în Budapesta și în Szeged. În fiecare weekend mergeam la aceste cursuri și am obținut specializarea în Activități acvatice pentru bebeluși”, povestește Venczel Anna-Mária, instructorul centrului BabySwim. Întrucât legislația în România era nepregătită pentru astfel de idei de afaceri, Anna-Mária Venczel s-a bazat pe legislația europeană. „Am avut mult de umblat pentru obținerea avizelor sanitare, nu au vrut să îmi facă nici cod CAEN și răspunsul pe care îl primeam de multe ori era: să mă apuc de masat”, precizează kinetoterapeutul clujean.
Începutul, mai greu
În cele din urmă, aceasta a pus pe picioare centrul de pe strada Ion Mihalache din zona cartierului Mănăștur. „La început a fost foarte greu să adun copii, împărțeam flyere, vorbeam cu părinții. Mulți spuneau ca Doamne ferește să intre cu bebelușii în apă. Era un concept nou, însă existau și câțiva părinți care exersau și acasă pentru că auziseră din Occident. Am observat că la început veneau părinți care practicau și ei sport și care duceau o viață sănătoasă”, explică Anna-Mária Venczel. Deși ne-am fi așteptat să aflăm că după patru ani numărul părinților care se înscriu împreună cu bebelușii lor la cursuri, să crească, Anna-Mária Venczel explică faptul că acest lucru nu s-a întâmplat și asta din cauza timpurilor în care trăim. „Mămicile în ziua de astăzi nu mai stau acasă doi ani după naștere, ci la șase luni deja se întorc la serviciu. Părinții nu au timp pentru copiii lor și îi lasă toată ziua cu bona. Ei ar veni, însă seara târziu nu poți să intri cu bebelușul în apă. În ziua de astăzi, ca părinte, nu ai timp pentru copilul tău, ceea ce în urmă cu câțiva ani nu se întâmpla. Atunci era vorba de a se acomoda cu un concept nou care nu exista în Cluj”, explică Anna-Mária Venczel.
„Eu cred că aceste activități acvatice nu sunt un lux, ci o necesitate. 220 de lei costă un abonament de patru ședințe. Dacă un adult fumează cred că într-o lună se duc mai mulți bani. Părinții trebuie să se hotărască pe ce pun accent: pe sănătate sau pe vicii. Dacă un copil învață sau știe deja de mic că trebuie să facă mișcare, atunci va fi un țel în viața lui”, Anna-Mária Venczel, kinetoterapeut
Aceasta ține ședințe maxim de trei ore pe zi pentru că apa în bazin trebuie să recircule. Copiii sunt împărțiți pe grupe de vârste: începători și avansați, până la un an, între unu și doi ani, între doi și trei ani. De asemenea există și copiii în grupe de vârste de peste trei ani care au început de foarte devreme și mai vor să vină până la trei ani și jumătate. „Cursurile de înot, dacă nu se fac activități acvatice, se încep la 5-6 ani, iar dacă vin copiii la activitățile acvatice pot începe înotul la trei-patru ani”, aflăm de la kinetoterapeutul clujean. Potrivit acesteia, este foarte important ca părinții să-i aducă pe copii la activități acvatice cât mai devreme. „Ei încă simt perioada din burtica mamei și dacă îi punem pe spate plutesc. Începerea timpurie este recomandată şi din cauza reflexului de imersie, dar nu pentru faptul că acesta s-ar pierde cu timpul ci, pentru că reflexul respirator devine din ce în ce mai puternic cu creșterea bebelușilor iar readucerea capacităţilor subacvatice ale bebeluşilor va dura mai mult. La patru luni se începe cu activitați ca plutirea pe spate, sau pe burtică, până la mersul în patru labe sau săritul în apă”, spune Anna-Mária Venczel.
Apa, datorită proprietăţilor ei, are o influenţă pozitivă asupra dezvoltării fizice şi psihice a bebeluşului. Bebeluşii care iau contact cu apa încă din primele luni de viaţă, capătă sentimente de încredere, curaj, precum şi o mare libertate a mişcărilor în apă, ceea ce contribuie la dezvoltarea lor psihomotorie extrem de rapidă.
Bălăceală exersată
O oră de activități acvatice se compune din: încălzire, unde se pune accent pe cântece și poezioare pentru că e important ca bebelușul să audă glasul mamei și așa învață mult mai repede să vorbească. Urmează apoi activitatea propriu-zisă pe grupe de vârstă care constă în jocuri didactice. Deoarece un copil mic este atent foarte puțin timp, exercițiile sunt gândite și cu momente de relaxare. „Învăță să plutească singuri pe plută, intră în apă de pe pluta mare, se dau pe tobogan. La sfârșit, fiecare părinte poate exersa ce dorește sau se poate juca cu bebelușul în apă. Exercițiile trebuie schimbate foarte des”, precizează instructorul. O grupă este formată de obicei din maxim din opt copii și este foarte importantă pentru acomodarea lor prezența la aceeași oră și în aceeași zi din săptămână. „O dată pe săptămână, cu regularitate, este cel mai indicat să vină, decât de două ori pe săptămână, dar cu întrerupere. Este singura activitate acvatică pe care o pot face copiii până la trei ani și trebuie să se acomodeze”, declară Anna-Mária Vencze. De la primele săptămâni de viața bebelușul poate exersa înotul în vană, exercițiile pe uscat și masajul.
Activitățile în apă, a cărei temperatură este de 31-32 de grade, se desfășoară în cadru organizat, potrivit unor regulamente foarte stricte, cărora părinții trebuie să se conformeze.O regulă de bază a activităților acvatice este ca părintele să țină copilul în apă, nu profesorul, pentru ca bebelușul să simtă că se bazează pe unul dintre părinți. „Activitățile sunt și pentru consolidarea familiei. Sunt copii care nu își cunosc mămica din cauza timpului scurt pe care îl petrec împreună”, spune instructorul. „Un copil de doi ani nu este capabil să lucreze din picioare și din mâini. Noi îi pregătim dar nu îi învățăm să înoate. Copiii iubesc apa ca și când ar sta pe uscat, nu au probleme. Există însă o problemă dacă mămica în timpul celor nouă luni de sarcină a avut o traumă. Copilul a simțit și își aduce aminte dacă intră sub capul sub apă. Totuși, sunt cazuri foarte rare”, precizează Anna-Mária Vencze. Una dintre temerile părinților în momentul în care se interesează despre participarea la aceste cursuri este cea de îmbolnăvire, având prejudecata că dacă mergi la ștrand poți contacta foarte multe boli. Într-un centru specializat cum este BabySwim, se duce lunar apa la analiză, bazinul este dezinfectat întotdeauna între ore, jucăriile la fel, iar părinții și copiii fac duș cu gel de duș și apă caldă înainte de a intra în apă. De asemenea, li se solicită și adeverințe medicale care să dovedească faptul că sunt apți din acest punct de vedere.
„În Occident se pune accent mai mult pe sănătate și pe mișcare. Atâta timp cât încă mergi să alergi prin oraș și lumea se uită la tine, în Cluj nu se pune suficient accent pe activitățile fizice. E important și pentru părinți să facă altceva, să iasă din rutină și o pot face atât pentru binele lor cât și pentru cel al bebelușilor venind la activitățile acvatice”, Anna-Mária Venczel, kinetoterapeut
Mai jos puteți urmări o serie de imagini realizate de fotograful Dan Bodea în timpul unei ședințe de activități acvatice din cadrul BabySwim:
[nggallery id=300]