Două proiecte medicale inovatoare, implementate la Cluj cu 72.000 de euro
Două proiecte medicale inovatoare care au ca beneficiari nou-născuţii şi copiii, ambele implementate la Cluj-Napoca şi finanţate de Fundaţia Vodafone Romania, au fost prezentate joi în cadrul unui eveniment special.
La evenimentul organizat la Cluj au fost prezenţi Irina Margareta Nistor, Preşedinte onorific al Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, Director Fundaţia Vodafone România, medici şi reprezentanţii Fundaţiei „Părinţi din România” şi ai Asociaţiei „Societatea Română de Rinologie şi Chirurgie Endoscopică Rinosinusală.
Astfel, proiectul Peditel reprezintă primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgenţă. Cel de-al doilea proiect, Otoscreen, este un proiect prin care patru maternităţi din toată ţara vor fi dotate cu echipamente performante pentru testarea auditivă la nou-născuţi. Ambele proiecte au fost implementate la iniţiativa a doi medici clujeni, investiţia din partea Fundaţiei Vodafone Romania fiind de 72.000 de euro.
„Mă bucur foarte tare să mai fac şi altceva decât să fiu doamna cu filmele”, şi-a început discursul Irina Margareta Nistor. “Peditel este unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care Fundaţia Vodafone România are ocazia să îl finanţeze. Îmi dau seama cât de îngrijorată a fost de câteva ori în viaţă mama mea când nu a avut un asemenea sistem prin care să sune pe cineva de profesie şi să aibă o comunicare directă despre problemele copilului ei. Mi se pare mai mult decât un proiect occidental de care părinţii pot dispune în Cluj. Mă bucur că acest proiect a venit de la Cluj, ca TIFF-ul, un deschizător de drumuri. În al doilea rând, Otoscreen poate rezolva o problemă general valabilă pe care dacă reuşim să o descoperim devreme, se pot face nişte progrese extraordinare. Este un prim pas spre singurul SF care îmi place cu adevărat”, a precizat Irina Margareta Nistor, în calitate de Preşedinte onorific al Fundaţiei Vodafone România.
Peditel 1791
Proiectul Peditel a fost gândit în urmă cu doi ani şi unul dintre intermediari a fost Fundaţia Părinţi din România. Acest proiect funcţionează în Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Cluj, începând cu luna ianuarie. Serviciul funcţionează 24 din 24, şapte zile pe săptămână. Printr-un apel la numărul 1791, părintele este îndrumat de către un medic specialist, cum să intervină sau să amelioreze simptomele copilului său în situaţii de risc. Funcţionarea serviciului este asigurată de aproximativ 30 de medici pediatri şi medici din sistemul de urgenţă. „În acest moment avem peste 1000 de apeluri primite şi peste 600 de apeluri au fost rezolvate prin acest serviciu. Putem să considerăm un efect deosebit de bun. Serviciul este un proiect pilot aprobat de Ministerul Sănătăţii şi după un an de funcţionarea ar putea fi extins în alte judeţe din România”, a precizat Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Cristina Grigore, reprezentantă a Fundaţiei “Părinţi din România”a insistat asupra nevoii ca proiectul-pilot să fie finanţat în continuare. „În viitor poate ar putea fi luată în discuţie cuplarea serviciului 112 cu Peditel, astfel încât apelurile care nu necesită trimiterea ambulanţei să fie direcţionate către Peditel”, a mai spus Călin Lazăr, director medical al Spitalului de Urgenţă pentru Copii Cluj.
Otoscreen, un pas spre normalitate
În ceea ce priveşte proiectul Otoscreen, al doilea proiect finanţat integral de Fundaţia Vodafone România, cu o investiţie totală de 30.000 euro, acesta s-a născut din dorinţa de a extinde testarea auditivă în cât mai multe maternităţi din România. Proiectul Otoscreen, implementat şi cu ajutorul Asociaţiei “Societatea Română de Rinologie şi Chirurgie Endoscopica Rinosinusalaă, presupune dotarea a 4 maternităţi din oraşe aflate în vecinătatea Clujului cu aparate de otoemisiuni pentru realizarea screening-ului auditiv la nou-născuti şi depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profunda. “Datele statistice arată ca 1-3 copii din 1000 se nasc cu hipoacuzie profundă, defectul senzorial cel mai frecvent în randul nou-născuţilor. Cu ajutorul acestor echipamente ultra-performante, estimăm că peste 8000 de copii vor fi testaţi anual şi aproximativ 5-8 sugari vor putea fi diagnosticaţi la timp cu hipoacuzie”, a declarat Violeta Necula, medic primar, secţia ORL, Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Cluj.
Cele patru maternităţi din cadrul programului aparţin de spitalele judeţene din oraşele Zalău, Alba Iulia, Bistriţa şi Sighetu Marmaţiei. „Am ales oraşe din zone cu naşteri multe, care să justifice participarea la proiect, dar şi zone care au particularităţi şi un număr mai mare de hipoacuzici. Am dat comandă de aparate şi sperăm ca în maxim o lună să distribuim aparatele în maternităţi şi să instruim personalul. Ce ne dorim este să nu se mai diagnosticheze hipoacuzia la doi, trei ani, ci în primele 6-12 luni de viaţă pentru a le da ocazia să se dezvolte normal”, a spus medicul Violeta Necula. Pe lângă echipamentul de screening auditiv pe care îl vor primi, acestea vor intra într-un sistem de colaborare cu Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi vor raporta periodic numărul copiilor testaţi. Tot către Clinica ORL din Cluj, vor fi directionaţi toţi copiii suspectaţi de hipoacuzie la cele 4 maternităţi partenere, pentru a primi un diagnostic clinic de precizie.
Fundaţia Vodafone Romania a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani, investind până în prezent nu mai puţin de 17 milioane de euro în proiecte sociale şi educaţionale. Fundaţia a avut până acum peste 300.000 de beneficiari în cele două domenii majore: sănătate şi educaţie. „Proiectele noastre sunt selectate prin finanţare deschisă, deci orice organizaţie nonguvernamentală are posibilitatea să aplice, atâta timp cât proiectele sunt pe domeniile pe care noi am ales să ne implicăm. O dată la trei ani facem studii de piaţă şi vedem unde este nevoie de investiţii. De fiecare dată, revin aproape obsedant cele două domenii”, a declarat, Angela Galeţa, Director Fundaţia Vodafone România.
Mai jos puteţi urmări o galerie de imagini din cadrul evenimentului organizat la Cluj:
[nggallery id=395]