Când imunitatea greşeşte: Tiroidita Hashimoto

Zilnic, oboseala te doboară. Creşterea ponderală, lipsa energiei, căderea părului te neliniştesc. Ocazional palpitaţiile, transpiraţiile, labilitatea emoţională te fac de nerecunoscut. Tiroida poate influenţa starea ta de bine.

Glanda tiroidă este situată la baza gâtului şi produce hormoni (T3, T4), importanţi pentru întreg metabolismul. O disfuncţie la acest nivel poate avea consecinţe pentru tot organismul.

Tiroidita Hashimoto este o afecţiune a tiroidei, cu o incidenţă în continuă creştere. Este mai frecventă la femei (aproximativ 1 din 8 femei e afectată) în decada 3-5, mai rară la bărbaţi.

Dr. Adina Terec, medic specialist endocrinolog la Polaris Medical, ne oferă toate informaţiile legate de simptomele acestei boli şi tratamentul recomandat.

Când apare?

Pe un fond genetic preexistent (predispoziţia familială) acţionează un factor declanşator (stres, sarcină, naştere, avort, perioada pubertăţii sau menopauză, aport excesiv de iod (alimentar, Spirulină, Jodid, vitamine ce conţin iod, substanţe de contrast, amiodaronă, interferon, etc.) ce determina debutul bolii.

Boală este generată de dereglarea sistemului imunitar prin care celulele imunitare proprii atacă ţesutul sănătos tiroidian, în loc să îl apere. În sânge apar anticorpi îndreptaţi împotriva glandei tiroide (autoanticorpi: AntiTPO, Anti Tiroglobulina), ce determină o inflamaţie cronică a acesteia şi, în timp, distrugerea ei. Astfel, se poate instala un deficit al producţiei de hormoni (hipotiroidism).

Cu ce mă pot confruntă?

La debut, simptomatologia poate fi nespecifică şi poate dura câţiva ani până să fie caracteristică unui deficit tiroidian (hipotiroidism): oboseală nejustificată, tendinţă de îngrăşare, retenţie exagerată de apă în organism, tulburări de memorie şi concentrare, labilitate emoţională, căderea părului, intoleranţă la frig, puls scăzut (bradicardie), apetit variabil, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate etc.

Creşterea ponderală din hipotiroidism e minoră, între 5-7 kg maximum, cauza fiind retenţia de apă şi încetinirea metabolismului, reversibile sub tratament hormonal.

Uneori, boala poate debuta cu hipertiroidism: palpitaţii, nelinişte, insomnii, etc. De cele mai multe ori, acesta este pasager (durează câteva luni) şi autolimitat (nu necesită tratament).

Reducerea și gestionarea stresului

Conform cercetărilor privind stresul și autoimunitatea publicate de o clinică de imunologie și alergie din America de Nord, intervențiile de reducere a stresului pot avea un efect terapeutic pozitiv în cazul pacienților cu boli autoimune. Studiile au constatat că o proporție ridicată (până la 80%!) din pacienții cu simptome autoimune prezintă un raport emoțional neobișnuit înainte de debutul bolii. Stresul poate declanșa modifi cări în producerea hormonilor și poate contribui la disfuncționalitatea imună. Medicii avertizează că managementul stresului trebuie luat în considerare în toate abordările tratamentelor multidimensionale pentru a rezolva cauzele care stau la baza bolii Hashimoto și a altor tulburări (cum sunt tulburările tiroidiene și artrita reumatoidă).
Cum poţi reduce stresul? Cure de detoxifiere cu săruri, exerciții adaptive (cum ar fi barre, yoga, pilates), cititul, petrecerea
timpului în aer liber, toate sunt activităţi care ar trebui luate în considerare. 

Cum se stabileşte diagnosticul?

Analizele de sânge ce pun diagnosticul de tiroidită Hashimoto sunt anticorpii anti TPO şi anticorpii anti Tiroglobulina. Ecografia tiroidiană evidenţiază modificările specifice pentru inflamaţia cronică a glandei tiroide. Medicul endocrinolog stabileşte gradul disfuncţiei tiroidiene, iniţiază tratamentul şi caută asocieri cu alte boli autoimune.

Cum se tratează?

Tiroidita Hashimoto, fiind o boală autoimună, nu are tratament cauzal (care să neutralizeze din sânge anticorpii care o produc).

În prima faza a bolii, anticorpii sunt pozitivi, dar funcţia tiroidiană este încă nealterată. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos este de un real folos în evoluţia pozitivă a pacientului. De asemenea, se consideră că suplimentarea cu Seleniu este un mod de a reduce titrul anticorpilor.

Odată instalată boală, ea e ireversibilă, nu se vindecă niciodată. Singurul lucru care poate fi tratat e hipotiroidismul (lipsa hormonilor tiroidieni).

Hipotiroidismul se tratează cu hormoni tiroidieni (administraţi sub formă de tablete), ce vor înlocui hormonii pe care glanda nu îi mai poate produce. Acest tratament înlocuieşte în mod fiziologic funcţia tiroidiană pierdută şi este singură soluţie de corectare a hipotiroidismului.

Hipotiroidismul, odată instalat, e definitiv şi necesită tratament substitutiv tiroidian şi supraveghere endocrină pentru tot restul vieţii.

[stextbox id=’custom’]

Sarcina și tiroida

Tiroidita Hashimoto nu este un motiv pentru a evita sarcina. Cu toate acestea, unele femei cu tiroidită Hashimoto au probleme cu conceperea. În plus, față de îngrijirea obstetrică atentă, gestionarea înlocuirii hormonului tiroidian de către un endocrinolog este de ajutor. Înainte de concepție și în timpul sarcinii, nivelurile de hormoni tiroidieni trebuie monitorizați și optimizați prin verifi carea nivelurilor TSH și, dacă este necesar, ajustarea dozei de medicamente.
Obiectivul-țintă este, de obicei, în intervalul pentru femeile care nu sunt gravide, dar la capătul superior al intervalului normal.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dora says:

    Buna ziua,
    In acest articol mentionati ca starile de insomnie si agitatie dureaza cateva luni si nu necesita tratament si este autolimitat.
    Cat ar putea totusi maxim sa dureze aceste stari?
    Pe langa tratamentul cu Procor, pastilele naturiste de sunatoare ar fi utile pentru a trece mai usor prin aceste stari?

Postaţi un comentariu