Bolile toamnei: ulcerul gastric şi duodenal

Ulcerul gastric apare mai ales în urma consumului de medicamente cu agresiune pe mucoasa gastrică (antiinflamatoarele), alimentaţiei nesănătoase, factorilor genetici.

Ulcerul duodenal este mai frecvent decât cel gastric şi apare datorită unei secreţii gastrice crescute de acid clorhidric, infecţie locală cu o bacterie numită Helicobacter Pylori, fumat, stres fizic (determinat de o boală severă sau de un accident grav), stres psihic, medicamente.

Dr. Florentina Mihalache, medic specialist gastroenterolog la Polaris Medical, ne explică semnele care trebuie să ne îngrijoreze atunci când simţim dureri de stomac şi ne oferă detalii legate de ulcer.

 

Cum determină bacteria Helicobacter Pylori apariţia ulcerului?

Contaminarea cu Helicobacter Pylori se poate face pe cale orală prin apă sau mâncare. Bacteria aderă pe faţa internă a stomacului, crescând secreţia de acid clorhidric, distrugând astfel celulele responsabile de protecţia mucoasei şi determinând inflamaţia şi ulceraţia acesteia. La ora actuală, 75% din ulcerele gastrice şi 90% din cele duodenale sunt datorate infecţiei cu Helicobacter Pylori.

Simptome şi semne: inapetenţă, durere intensă la nivelul epigastrului (partea de sus a abdomenului), greţuri, vărsături, scădere în greutate, anorexie.

În ulcerele duodenale, durerea apare tardiv postalimentar, cu aspect de „foame dureroasă” sau cu caracter nocturn, în ulcerul gastric durerea apare la 30-60 min postalimentar.

Boală are caracter ereditar; evoluţia se întinde pe o perioadă îndelungată, până la 40 de ani sau chiar mai mult, manifestându-se în puseuri sezoniere, în special primăvara / toamna.

Diagnosticul se face prin examen clinic asociat cu evidenţierea leziunii ulceroase (radiologic sau endoscopic). Diagnosticul endoscopic are o mare acurateţe şi este prima intenţie acolo unde este posibil. Biopsiile din marginile ulcerului sunt absolut necesare în cazul ulcerului gastric. Testul pentru depistarea bacteriei Helicobacter Pylori este de preferat a fi efectuat din biopsie gastrică (testul ureazei) sau din examenul de scaun (Antigen fecal HP).

Complicaţiile unui ulcer sunt:

  • hemoragia digestivă – prin erodarea unui vas – care se manifestă prin vărsături cu sânge roşu sau cu aspectul de „zaţ de cafea” sau un scaun negru, lucios, urât mirositor, de consistentă scăzută „melenic”.
  • perforaţia – prin erodarea completă a peretelui gastric, care duce la peritonită sau penetraţia în organele învecinate
  • stenoza pilorică cu insuficientă evacuatorie gastrică – în cazul unui ulcer localizat în zona pilorului (pilorul este sfincterul ce separă stomacul de intestinul subţire)

În aceste situaţii prezentaţi-va urgent la medic!

În trecut se spunea că ulcerul gastric predispune la cancer gastric, studii recente arată că, de fapt, este vorba de un diagnostic diferenţial între ulcerul gastric şi cancerul gastric exulcerat, în ajutor venind biopsiile care se iau din marginile ulcerului în timpul gastroscopiei.

Tratamentul ulcerului urmăreşte regenerarea mucoasei, eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori, modificarea stilului de viaţă, profilaxia recurenţelor şi complicaţiilor.

Pacientul cu simptomatologie ulceroasă trebuie să consulte un medic specialist şi să urmeze indicaţiile acestuia în ceea ce priveşte diagnosticul, tratamentul complet şi supravegherea ulterioară.

Alimente contraindicate persoanelor care suferă de ulcer gastro duodenal: prăjeli, grăsimi, maioneze, sosuri, legume tari, condimente iuţi, cafea, usturoi, borş, oţet şi mezeluri. Medicamente contraindicate pacienţilor care suferă de ulcer sau care au risc de ulcer: AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), antiagregante plachetare, anticoagulante, tratament cortizonic.

 

[stextbox id=’custom’]

Ştiaţi că…

  • Factori importanţi în producerea ulcerelor sunt consumul de alcool şi fumatul, erorile de alimentaţie, intervalele mari între mese, mâncatul pe fugă, înghiţitul pe nemestecate.
  • Odată cu venirea toamnei, durerile ulceroase pot reapărea sau, dacă nu au dispărut, devin mai frecvente şi se pot accentua.
  • Cafeaua, inclusiv cea decofeinizată, ceaiul negru sunt de evitat în cazul ulcerului activ, pentru că stimulează secreţia gastrică acidă.
  • Frecvenţa ulcerului gastric şi duodenal la copii este de 1,5% din totalul ulcerelor. Boală se întâlneşte mai frecvent la băieţi, decât la fete.
  • 20% dintre cei cu ulcer au ulceroşi în familie.

 

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu