Analizele gratuite costă zeci de lei!

Foto: Adrian Pop

Înscrierea copiilor la grădiniță și lanțul slăbiciunilor din sistemul de sănătate

Oficial copiilor din România le merge bine. Reprezenţanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asigură părinţii că au gratuitate la analizele pentru intrarea în grădiniţă. Părinţii află însă de la laboratoarele de analiză că nu mai sunt fonduri şi că trebuie să plătească aceste analize din buzunar. Medicii de familie se văd împiedicaţi de un lanţ al slăbiciunilor cu toate că vor să-i ajute pe părinţi.

Analizele nu sunt gratuite!

Majoritatea grădiniţelor clujene solicită preşcolarilor care intră în grădiniţă un aviz al medicului de familie şi de două examene, exudat faringian şi coproparazitologic. Părinţii sunt nevoiţi să se programeze cu două săptămâni înainte la laboratoarele medicale pentru a prinde analizele gratuit. Iar dacă nu o fac din timp nu au decât să plătească copiilor analizele din buzunarul propriu.

Totuşi, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asigură părinţii că analizele pentru micuţi sunt gratuite. „Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie”, se arată într-un comunicat remis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate agenţiei Agerpres.

Nu acelaşi lucru îl spun primii implicaţi fără voia lor „în lanţul slăbiciunilor medicale”. „Nici vorbă, este fals”, spune medicul de familie Ioan Mureşan. Pe de o parte, în opinia aceluiaşi medic, pentru analizele gratuite pacienţii sunt planificaţi cu o săptămână-două înainte. „Laboratoarele nu au fonduri nici pentru bolnavii cronici şi boli acute de inimă, de ficat sau rinichi. Este o regulă în termeni de 10 zile trebuie să se planifice pentru analize pentru că fondurile se termină în primele trei-patru zile ale lunii”.

La un laborator de analize de pe strada Republicii, fondurile venite de la stat au ajuns doar pentru 30 de copiii de grădiniţă. Astfel, la acest laborator numai 30 de preşcolari au beneficiat de gratuitate, restul care vor solicita analize vor trebui să plătească 20 de lei pachetul. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte laboratoare de analize aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Preţul analizelor medicale necesare la intrarea copilului în grădiniţă porneşte de la 20 de lei şi ajunge până la 60 de lei.

Copilul poate beneficia de o trimitere de la medicul de familie prin care să facă analize gratuite doar dacă este bolnav: „Analizele dacă le solicită grădiniţa se plătesc. Noi ca medici de familie nu le solicităm decât dacă-i consultăm şi vedem că copilul are de exemplu o faringită. În acest caz este necesară o precizare de diagnostic, iar copilul bolnav beneficiază de banii Casei”, afirmă medicul de familie Ioan Mureşan.

Calculatorul nu ştie multe

Pe de altă parte, medicii de familie se văd legaţi de mâni şi de picioare şi nu pot să-i ajute pe copii să beneficieze de fapt de ce ar fi normal într-o ţară civilizată, gratuitate la analize. „Biletele de trimitere conţin nişte coduri. Cum ar fi diagnosticul de boală (care poate fi faringită, scarlatină, oreon etc). Dar nu putem să scriem un asemenea diagnostic dacă copilul este sănătos. Faptul că este sănătos nu este un diagnostic. Apoi mai există codul de boală. Nu avem cod de boală pentru un copil sănătos. Acest cod trebuie introdus în calculator. Medicul de familie nu are cum să-i ceară analize unui copil sănătos decât dacă îl consultă şi constată că este bolnav de ceva”, spune medicul de familie clujean care mai adaugă că nu există analize gratuite pentru oameni sănătoşi decontate de Casă. Aşa se face că în cazul analizelor pestru şcoala de şoferi, pentru căsătorie, pentru avize port-armă, pentru profesori, pentru salariaţi, pentru sportivi acestea sunt suportate de firmă sau de către persoanele în cauză. .

Anii trecuţi analizele la intrarea în colectivitate a copiilor, respectiv secreţia faringiană şi examenul coproparazitologic se făceau pe banii Ministerului Sănătăţii, în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică. „Dacă ar mai fi existat acest program analizele puteau fi făcute gratuit, dar s-a renunţat de câţiva ani la programul respectiv”, spune cu amărăciune medicul de familie Ioan Mureşan.

De asemenea, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu-Goia declară că analizele medicale la înscrierea în grădiniţă şi şcoală nu sunt obligatorii. În opinia acestuia, analizele se pot efectua şi la laboratorul DSP Cluj, pe bani sau gratuit cu condiţia să existe o indicaţie de diagnostic de la medicii de familie. Cum pot elibera medicii de familie această indicaţie rămâne de văzut.

„Analizele dacă le solicită grădiniţa se plătesc din banii părinţilor. Noi ca medici de familie nu le solicităm decât dacă-i consultăm şi vedem că copilul are de exemplu o faringită. În acest caz este necesară o precizare de diagnostic, iar copilul bolnav beneficiază de banii Casei”, medic de familie Ioan Mureşan

„Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă au dreptul la aceste analize gratuite”, comunicat de presă al CNAS

„Şi dacă ai vrea să ajuţi o familie cu 3-4 copii că să nu plătească analizele, se cere analiză secreţie faringiană şi examen de scaun. Nu există un diagnostic pentru ambele. Dacă are o faringită, nu are nevoie de analiza de scaun. Trebuie să fie o concordanţă între analizele pe care le ceri şi diagnostic. Dacă cineva are o infecţie urinară nu poţi să-i ceri analiză din gât”, Ioan Mureşan, medic de familie

Distribuie:

Postaţi un comentariu